Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ειδησεογραφία εξαντλείται στους καθημερινούς καβγάδες του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου με τους Συριζαίους συναδέλφους του, που αναδεικνύουν το ρήγμα που έχει σημειωθεί μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων αλλά και στο σκηνικό έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο και το οποίο δυστυχώς έχει τροφοδοτηθεί και από τις ανούσιες φραστικές υπερβολές του υπουργού Aμυνας.
Ο πρωθυπουργός στη βαριεστημένη ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου είχε τραβήξει το «αυτί» των υπουργών που καθυστερούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεκαπέντε ημέρες μετά διαπιστώνεται από τις Βρυξέλλες ότι μόλις 12 από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί και πλέον εξετάζεται η μετάθεσή τους για το επόμενο «πρόγραμμα» που θα διαμορφωθεί για μετά τον Αύγουστο.
Η φωτογραφία που δόθηκε από το Μαξίμου από τις πασχαλιάτικες διακοπές του κ. Τσίπρα στα βράχια της Τήλου να αγναντεύει το πέλαγος, αποτυπώνει το κλίμα ραστώνης που έχει καταλάβει την κυβέρνηση, όταν θα έπρεπε να στέλνει εντός και εκτός συνόρων το σήμα της αποτελεσματικότητας στην οικονομία και της αποφασιστικότητας στα ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής.
Η στασιμότητα στην παραγωγή και υλοποίηση πολιτικών προτάσεων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών αλλά και στο αίσθημα ασφάλειας που έχει κλονισθεί τις τελευταίες εβδομάδες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά.
Το Μαξίμου με μικροκομματικά ελατήρια προκειμένου να πλήξει την αντιπολίτευση άνοιξε όλα τα εθνικά θέματα σε μία περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας που δεν επέτρεπε ερασιτεχνισμούς. Κάλεσε τον Ερντογάν στην Αθήνα για να αμφισβητήσει στο Προεδρικό Μέγαρο τις διεθνείς συνθήκες, προχώρησε τις συνομιλίες με τους Σκοπιανούς για την ονομασία της χώρας πριν εξασφαλίσει την άρση των αλυτρωτικών θέσεων που υπάρχουν στο Σύνταγμά τους, πολιτεύθηκε και στα εθνικά μας θέματα με την ίδια ανευθυνότητα που επέδειξε στην οικονομία το 2015.
Είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί από τον ζήλο των Συριζαίων και των στελεχών των ΑΝΕΛ να κρατηθούν στις καρέκλες της εξουσίας.
Οι δημόσιες διαφωνίες τους, η αφωνία του πρωθυπουργού στις ανεξέλεγκτες κινήσεις του συγκυβερνήτη του και οι χαμηλές επιδόσεις των υπουργών κρατούν τη χώρα στάσιμη μεγαλώνοντας την απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρώπη και παγιώνοντας το αίσθημα της απογοήτευσης στους πολίτες.
Μένει ώσπου να φύγει…
Καθηλωμένη η ανεργία
Τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι η πτώση της ανεργίας που προβάλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως επίτευγμα της οικονομικής πολιτικής έχει παγώσει τους τελευταίους επτά μήνες.
Θυμίζουμε ότι η καθοδική πορεία της ανεργίας είχε ξεκινήσει από το 2013, όταν το ποσοστό είχε προσεγγίσει το υψηλό του 27%. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2015 με ποσοστά ανεργίας γύρω στο 25% ενώ τρία χρόνια μετά η πτώση είναι κοντά στις 5 μονάδες, αναλογικά μικρότερη από τις αντίστοιχες επιδόσεις της Ισπανίας, της Κύπρου και της Πορτογαλίας.
Το ανησυχητικό είναι ότι από τον περασμένο Ιούλιο έχει χαθεί η δυναμική της μείωσης. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην καρδιά του περασμένου καλοκαιριού η ανεργία είχε μετρηθεί στο 20,9%, ενώ τον Ιανουάριο καταγράφηκε στο 20,6%, πτώση μόλις 0,3%.
Η υπερφορολόγηση, η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και οι αυξήσεις των εισφορών λειτουργούν ανασχετικά στην αύξηση της απασχόλησης, με αποτέλεσμα η ανεργία να λαμβάνει δομικά χαρακτηριστικά.
Εκλογικά παιχνίδια με τις ελληνοποιήσεις
Την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας σε χιλιάδες μετανάστες σχεδιάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr, μέσω αλλαγών στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιθαγένεια θα χορηγείται με διαδικασίες εξπρές με σκοπό η κυβέρνηση να προλάβει, το συντομότερο δυνατό, να εντάξει στους εκλογικούς καταλόγους όσους τη λάβουν ευελπιστώντας σε κομματικά κέρδη.
Οι μετανάστες που θα μπορέσουν να πάρουν με το νέο θεσμικό πλαίσιο ιθαγένεια ξεπερνούν τους 850.000, αριθμός δηλαδή που μπορεί να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.
Επειδή υπάρχει η πικρή εμπειρία των ελληνοποιήσεων του 2000 ελπίζουμε ότι στην αντιπολίτευση έχουν γνώση οι φύλακες ώστε μία σοβαρή θεσμική διαδικασία, όπως είναι η απόδοση ιθαγένειας, να μην εξελιχθεί σε κομματικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]