Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο Τόμας Βίζερ, η φωνή των Βρυξελλών στις συνεδριάσεις του Euroworking Group από το 2009 έως το 2017, μιλώντας χθες στο Συνέδριο των Δελφών, επανέλαβε ότι η ζημιά που προκλήθηκε στην οικονομία από τη διακυβέρνηση Τσίπρα ξεπέρασε τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του στη Βουλή απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης συνηθίζει να λέει ότι στα χρόνια των μνημονίων έχασαν το 25% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τεχνοκράτη της Κομισιόν, επί των ημερών του Τσίπρα οι απώλειες για την Ελλάδα φτάνουν το 110% του ΑΕΠ.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Oχι και άσχημα για την πρώτη φορά Αριστερά. Μάλιστα ο κ. Βίζερ απαντώντας σε ερωτήσεις του διευθυντή της Καθημερινής Αλέξη Παπαχελά για το εάν η χώρα απειλήθηκε πραγματικά με έξοδο από την ευρωζώνη ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός.
«Δύο φορές η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου. Η πρώτη ήταν το 2012 όταν μία ομάδα κρατών μελών ωθούσαν προς το Grexit αλλά τον Οκτώβριο του 2012 η τάση αυτή είχε εξαφανισθεί. Η δεύτερη ήταν το 2015 με την Ελλάδα να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός, αυτή τη φορά όχι επειδή το ήθελαν οι Ευρωπαίοι αλλά επειδή το προκαλούσε η ελληνική κυβέρνηση».
Με άλλα λόγια ο κ. Βίζερ είπε ότι το καλοκαίρι του 2012 οι «Σαμαροβενιζέλοι» απέκρουσαν τη διάθεση των σκληρών του ευρώ να βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη και ότι το 2015 οι διαπραγματευτές Τσίπρας και Βαρουφάκης έβαλαν στο τραπέζι το «περίστροφο» του Grexit και έφυγαν με ζημιά 200 δισεκατομμυρίων.
Μία πρώτη ανάλυση για το πώς φτάσαμε σε αυτά τα επίπεδα των ζημιών έγινε από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, πάλι από το Συνέδριο των Δελφών:
«Μόνο η απώλεια από την αξία του χαρτοφυλακίου του Ελληνικού Δημοσίου σε μετοχές ελληνικών τραπεζών φτάνει τουλάχιστον τα 20 δισεκατομμύρια, διότι εξανεμίστηκε η αξία των τραπεζικών μετοχών, η οποία είχε φτάσει στο peak της την άνοιξη του 2014. Μόνον από τη μη επιστροφή των κερδών του Ευρωσυστήματος από τα ομόλογα που είχαν οι τράπεζες του Ευρωσυστήματος στο πρόγραμμα ΑNFA και στο πρόγραμμα SMP, έχουμε απώλεια τουλάχιστον 7 δισεκατομμυρίων. Η απώλεια στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, λόγω των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων της περιόδου 2015-2019, είναι 12,5 δισεκατομμύρια με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανάπτυξη, τη δυνατότητα χρηματοδότησης της οικονομίας και την κατανάλωση. Αλλά το μεγαλύτερο κακό, που έχει μία διαχρονική διάσταση, είναι η αρνητική επίδοση στην ανάπτυξη, στο ΑΕΠ, στην εθνική παραγωγή και στο εθνικό εισόδημα. Οι απώλειες σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2015, 2016 και 2017 φτάνουν περίπου τα 19 δισεκατομμύρια, αλλά δεν είναι 19 δισεκατομμύρια εφάπαξ. Αυτό πρέπει να το δούμε σε μία δυναμική, πρέπει να κάνουμε μία προβολή, η οποία, με τους επιεικέστερους υπολογισμούς και για διάστημα 10 ετών, μπορεί να ξεπερνά τα 150 δισεκατομμύρια και νομίζω ότι αυτός είναι ο υπολογισμός που κάνει ο κ. Βίζερ».
Αυτοί ήταν οι μεγάλοι «μπαχαλάκηδες» της οικονομίας, τους οποίους θα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμη.
Ατιμώρητο το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου
Η μεγάλη υπόθεση του Χρηματιστηρίου με τις μετοχές φούσκες της περιόδου 1999-2000 κατέληξε σε δικαστικό φιάσκο. Η Δικαιοσύνη έκρινε ότι κανείς από τους παραπεμφθέντες δεν είχε ανάμειξη στο σκάνδαλο και τους αθώωσε ενώ η εισαγγελέας κυρία Αθηνά Θεοδωροπούλου είχε προτείνει την ενοχή τους. Δεκαεπτά χρόνια μετά το κραχ του Γενικού Δείκτη και τις απώλειες περιουσιών το σκάνδαλο έμεινε ατιμώρητο. Μπορεί τα συγκεκριμένα πρόσωπα να κρίθηκαν και να ήταν αθώα, όμως η ζημιά για την οικονομία και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ήταν υπαρκτή όπως και η αναδιανομή εισοδημάτων με μεθόδους εξαπάτησης μέσω κυκλωμάτων, που τελικώς δεν μπόρεσαν να βρεθούν ποτέ.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]