Το «παζλ» συντίθεται από 16 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 3 εκατομμύρια εταιρίες, επιχειρήσεις, οφειλέτες ΦΠΑ. Το ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ιταλικής ΑΑΔΕ, Ερνέστο Μαρία Ρουφίνι, όχι τόσο για να εντυπωσιάσει όσο για να υποσχεθεί ότι θα μειώσει δραστικά τον αριθμό. Φυσικά, τέτοια μεγαλεπήβολα σχέδια οι Ιταλοί τα έχουν ακούσει κι άλλες φορές.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Αλλά με τον Ντράγκι στο τιμόνι ποτέ δεν ξέρεις. Η στρατιά των χρεοφειλετών (evasori κατά τον ιταλικό, ελαφρώς απαξιωτικό, αλλά για κάποιους σαν τον Μπερλουσκόνι και τα golden boys των τραπεζών… τιμητικό όρο) χρωστάει στο κράτος φόρους, εισφορές και απλήρωτα πρόστιμα ύψους… 1,1 τρισ. ευρώ. Εδώ κι αν ισχύει το «λεφτά υπάρχουν». Το θέμα είναι πώς τα μαζεύουμε και πόσα είναι εισπράξιμα. Ο Ρουφίνι είχε απάντηση και γι’ αυτό: «Στην πραγματικότητα, μπορούμε να εισπράξουμε μόνο μερικά δισ. ευρώ, ίσως λιγότερα από 100», τόνισε, μην παραλείποντας να επιτεθεί στους πολιτικούς του παρελθόντος για τις περικοπές, π.χ., στην Υγεία. Οσον αφορά στους φοροφυγάδες, τους κάλεσε να συμμορφωθούν.
(Οπως κάποτε ο αλήστου μνήμης υπουργός Οικονομικών του ΓΑΠ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απειλούσε στις αρχές των Μνημονίων τους κερδοσκόπους ότι «θα χάσουν το πουκάμισό τους». Ποιοι έχασαν, τελικά, το πουκάμισο, τους μισθούς και τις συντάξεις τους το είδαμε στην πορεία.) Στην Ιταλία, πάντως, ο Ρουφίνι το έχει πάρει ιεραποστολικά: «Toυς έχουμε εντοπίσει και έχουμε τα εργαλεία για να τους φέρουμε στον ίσιο δρόμο.
Αρκετά χρόνια έκαναν τους μάγκες», είπε με περισσή αυτοπεποίθηση ο «κάπο» της Υπηρεσίας Δημοσίων Εσόδων (Agenzia delle Entrate) στο Διεθνές Οικονομικό Φεστιβάλ του Τορίνο. Δήλωσε, μάλιστα, αντίθετος στην προσωποκράτηση και υπέρμαχος του να δουλεύουν οι οφειλέτες του Δημοσίου μέχρι να εξοφλήσουν τα χρέη τους.