Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΣΧΕΔΟΝ οκτώ χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας, αφού δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο και τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτιναχθεί από το 8% στο 45%, ένας αντίστροφος παραλογισμός διαλύει και πάλι την πραγματική οικονομία. Βιώνουμε μια υποτιθέμενη βροχή ρυθμίσεων για χρέη προς τράπεζες, εφορία και Ταμεία, η οποία στην ουσία δεν βοηθάει κανέναν, απλά παρατείνει για κάποιο χρονικό διάστημα τα κανόνια που θα ακουστούν.
Ο ΤΩΡΙΝΟΣ παραλογισμός επιβάλλει ουσιαστική διευθέτηση μόνο για όποιον μπορεί να αποδείξει στα χαρτιά πως δεν τη χρειάζεται. Οι αριθμοί των ρυθμίσεων που τρέχουν αποδεικνύουν πως δεν μπορούν να στηρίξουν όσους χρειάζονται πραγματικά διευκολύνσεις. Η πλειοψηφία όσων εντάχθηκαν το 2015 στις 100 δόσεις για χρέη σε εφορία και Ταμεία βρίσκεται ήδη εκτός ρύθμισης, καθώς οι νέοι φόροι και οι εισφορές αυξήθηκαν υπέρμετρα και οδήγησαν εκ νέου σε στάση πληρωμών.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΟΣ εξωδικαστικός συμβιβασμός παραπαίει. Υστερα από λειτουργία έξι μηνών μόλις είκοσι επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να υπαχθούν στον μηχανισμό ολοκληρώνοντας δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το ίδιο ανούσια θα αποδειχθεί σε λίγους μήνες και η φρέσκια ρύθμιση για επαγγελματίες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
ΤΗΝ ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια οφειλέτες είναι φυσικά πρόσωπα και χρωστούν έως 5.000 ευρώ στην εφορία, αλλά αδιαφορεί παντελώς στο να προσφέρει κάτι παραπάνω από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, που θα βοηθούσε και να εξαλειφθούν οι υποχρεώσεις και να μπουν χρήματα στα δημόσια ταμεία. Αντιθέτως, το τσουνάμι στις κατασχέσεις λογαριασμών συνεχίζεται με θύματα κυρίως αυτούς τους μικροοφειλέτες. Πέρσι το Δημόσιο μάζεψε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια, φέτος θα τρέξει με τους ίδιους ρυθμούς και θα βάλει στο τραπέζι και το υπερόπλο των πλειστηριασμών ακινήτων.
ΑΝ δεν υπάρξουν πραγματικά ευνοϊκές ρυθμίσεις με σημαντικό κούρεμα στις προσαυξήσεις και χαμηλές μηνιαίες δόσεις κανείς δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει, είτε έχει χρέη προς τράπεζες είτε προς εφορία και Ταμεία. Και όσο πολίτες και επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, η πραγματική οικονομία θα βουλιάζει πιο βαθιά, ακόμα και αν τα δημοσιονομικά στοιχεία δείχνουν ανάπτυξη και προκαλούν τις θριαμβολογίες του Μαξίμου. Κάθε μήνα τα ληξιπρόθεσμα θα αυξάνονται, οι τσέπες θα αδειάζουν και η έξοδος από τη μνημονιακή κατάσταση θα καθυστερεί…
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]