Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
«Λερωμένα ονόματα» από αστήρικτες και φτηνές «κατηγορίες», που θα «επιτρέπουν» όμως στην κυβέρνηση του «ηθικού μειονεκτήματος» να αναζητά εκλογικό σωσίβιο. Γι’ αυτό και όλη η προσοχή των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου έχει στραφεί στην ψηφοφορία της Τετάρτης, με στόχο τη μεγιστοποίηση της στοχευμένης φθοράς πολιτικών προσώπων. Αλλωστε το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis ποτέ δεν απασχόλησε σοβαρά την κυβέρνηση. Η προσδοκία είναι σαφής: Να «επιβαρυνθούν» κυρίως οι Αντώνης Σαμαράς, Αδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Στουρνάρας, που κατά τη «γραμμή των υπογείων του Μαξίμου», είναι αυτοί που «κατέστησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμηρο στην ακροδεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική, που ακολουθεί».
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ αυτό προέκυψαν οι εντελώς ανυπόστατες «10 κάλπες». Το κυβερνητικό σχέδιο, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, είναι στυγνό: 3-5 από τα κατονομαζόμενα πρόσωπα να απαλλαγούν εντελώς -ώστε να φανεί ότι δεν υπάρχει… κακοπροαίρετη διάθεση- και να επιδιωχθεί (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) η μέγιστη δυνατή διαπόμπευση των Αν. Σαμαρά, Αδ. Γεωργιάδη, Γ. Στουρνάρα, Β. Βενιζέλου και Αν. Λοβέρδου. Οι «10 κάλπες» εξυπηρετούν άριστα αυτή τη μεθόδευση. Καθώς «ονοματίζει ενόχους», ενώ το μόνο ουσιαστικό ερώτημα που υπάρχει -με βάση την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή- είναι αν η προανακριτική έχει αρμοδιότητα να αποφανθεί για την ουσία της υπόθεσης ή αν πρέπει να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη.
ΕΤΣΙ, ΧΩΡΙΣ να έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, θα γίνουν ξεχωριστές ψηφοφορίες για καθένα από τα κατονομαζόμενα πρόσωπα. Είναι ολοφάνερο ποιες εντυπώσεις θα δημιουργηθούν αν ένα πρόσωπο συγκεντρώσει π.χ. 180 ή 200 ψήφους κι ένα άλλο 80 ή 90. Αυτός με τις 200 ψήφους θα είναι «καραμπινάτα ένοχος» και ο έτερος με τις 90 θα είναι απλώς θύμα μιας «πρόσκαιρης αυταπάτης», που όμως «διόρθωσε» η μεγαλοθυμία και η ευθυκρισία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ αναφέρουν ότι στο Μ. Μαξίμου έχουν προεπιλεγεί τα ονόματα όσων πρόκειται να «αθωωθούν» κι όσων πρόκειται να «καταδικαστούν». Και μάλιστα έχουν δοθεί ήδη οδηγίες σε ομάδες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ποιους να «αθωώσουν», ώστε να αποφευχθεί να υπάρξει και κραυγαλέα αποδοκιμασία εκ των ένδον. Αν π.χ. κανένας κυβερνητικός βουλευτής δεν ψήφιζε τον κ. Πικραμμένο ή τον κ. Κουτρουμάνη, είναι προφανές ότι αυτό θα στρεφόταν ευθέως κατά της δικογραφίας και των εμπνευστών της. Το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει ένα «θεαματικό φινάλε» στην κωμικοτραγική παράσταση που ανέβασε. Ομως το κυνικό σχέδιο συναντά τις αντιρρήσεις κάποιων κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης -μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης- που αντιλαμβάνονται ότι το σχέδιο αυτό είναι παρωδία των «10 μικρών Μήτσων» και ξεπερνά κάθε όριο πολιτικής ανευθυνότητας και ανηθικότητας.
Ατύχησε…
Η ΑΡΧΙΚΗ «σύλληψη» ήταν απλοϊκή και έσταζε μίσος και ρεβανσισμό. Τώρα όμως είναι και πολύ ευανάγνωστη: Με τη Novartis στοχοποιούνται κυρίως οι Σαμαράς, Γεωργιάδης, Στουρνάρας, Βενιζέλος και Λοβέρδος. Με προφανή στόχο να εμφανιστεί ο κ. Μητσοτάκης συρόμενος από την «ακροδεξιά Ν.Δ.» και η Φ. Γεννηματά να καθίσταται επιτακτικό ν’ απαλλαγεί από το «σημιτικό κατεστημένο». H μύχια επιθυμία -που κατέστη ορατή διά γυμνού οφθαλμού- ήταν η «κάθαρση» να οδηγήσει και σε διάσπαση των δυο κομμάτων κι επιτέλους να αδειάσει η πολυπόθητη θέση του διοικητή της ΤτΕ.
Ομως, το Μέγαρο Μαξίμου, που είναι ο ενορχηστρωτής του οργανωμένου σχεδίου σπίλωσης των πολιτικών, ατύχησε. Το μένος, η βιασύνη και ο πρωτοφανής ερασιτεχνισμός στο στήσιμο της -κατά τα άλλα σκανδαλώδους- υπόθεσης Novartis τους πρόδωσαν. Η κακοστημένη υπόθεση κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ. Εκθέτοντας ανεπανόρθωτα και τους εμπνευστές της πολιτικής σκευωρίας και τους «οργανωτές» της, αλλά και τους «πρόθυμους» δικαστικούς λειτουργούς που έσπευσαν να προσδώσουν νομιμοφάνεια στο επιχειρούμενο πολιτικό ανοσιούργημα.
ΑΤΥΧΗΣΑΝ όμως. Οχι μόνο γιατί πέτυχαν το αντίθετο απ’ αυτό που επεδίωκαν, δηλαδή τη συσπείρωση και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ατύχησαν κυρίως, γιατί «έπεσαν» σε πραγματικά «σκληρά καρύδια» και όχι «τζάμπα μάγκες», που με την πρώτη δυσκολία υποχωρούν ατάκτως. Η μήνυση που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, εναντίον του εν ενεργεία πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα είναι βέβαιο ότι θα αποκαλύψει για μια ακόμα φορά την «πολιτική λιποψυχία» του άλλοτε «νταουλιέρη» και νυν «πιο πρόθυμου» συνεργάτη των δανειστών. Ο Αν. Σαμαράς, όπως και άλλοι «κατηγορούμενοι», φαίνεται ότι το εννοούν πως «θα το πάνε μέχρι τέλους». Και το «τέλος», όποια στιγμή κι αν έρθει, δεν θα είναι καλό για όλους. Ιδιαίτερα για όσους προσπάθησαν αδίστακτα να σπιλώσουν για να διχάσουν, ώστε να «υπάρξουν» και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα εκτός από την οικονομική εξαθλίωση, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις και απειλές…
Στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ η Βασιλική Θάνου (;)
Οι πληροφορίες είναι επίμονες: Η άμισθη επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου έχει εξασφαλίσει εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, με το που τέλειωσε η θητεία της βρέθηκε κατευθείαν στο Μ. Μαξίμου. Η Β. Θάνου δεν έχει κρύψει τις πολιτικές φιλοδοξίες της. Κι όπως λένε παλιοί συνάδελφοί της από το Δικαστικό Σώμα, «η φιλοδοξία της ήταν φανερή από την ευκολία που μεταπηδούσε από το ένα στρατόπεδο στο άλλο».
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Οι ίδιες πληροφορίες περιγράφουν τις σχέσεις της με τον Αλ. Τσίπρα ως «ιδιαιτέρως καλές». Αλλωστε αποτελεί κοινό μυστικό στο Μ. Μαξίμου ότι η κ. Θάνου όλο αυτό το διάστημα που βρίσκεται στις άμεσες υπηρεσίες του πρωθυπουργού έχει δραστηριοποιηθεί παρασκηνιακά και ανεπισήμως σε πολλές «λεπτές» υποθέσεις, μεταξύ αυτών και η Novartis.
Βαρουφάκειος… μπελάς στ’ αριστερά
Με φαινομενική ψυχραιμία αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ την αναγγελία του Γιάνη Βαρουφάκη ότι ιδρύει κόμμα με το όνομα ΜεΡΑ25. Αλλά η ψυχραιμία ήταν κυρίως φαινομενική και λιγότερο… ψύχραιμη. Καθώς οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μπάζει» από παντού μεν, αλλά κυρίως «μπάζει από τα αριστερά» του.
Πίσω από την απαξίωση, με την οποία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρώην asset της κυβέρνησης, κρύβεται πραγματική ανησυχία για τις εκλογικές επιδόσεις που μπορεί να έχει ο star Βαρουφάκης. Μάλιστα ορισμένα από τα ψύχραιμα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι η «ζημιά» που μπορεί να προκαλέσει ο πρώην ΥΠΟΙΚ «μπορεί να είναι αισθητά μεγαλύτερη από τη φθορά που προκαλούν ο Λαφαζάνης και η Κωνσταντοπούλου»…
Μίνι εμφύλιος για το «πόθεν έσχες» του Γ. Στουρνάρα
Ευθέως κατά της προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής Τ. Χριστοδουλοπούλου έβαλε ο εκδότης της «εφημερίδας-κυβερνητικό όχημα», με αφορμή την απόφαση της επιτροπής ότι δεν υπάρχει θέμα με το «πόθεν έσχες» του Γ. Στουρνάρα, όπως έλεγε η δικογραφία που είχε φτάσει στη Βουλή. Ο λόγος ήταν προφανής: Η δικογραφία στηριζόταν κυρίως σε δημοσιεύματα του «Documento», το οποίο έχει αναλάβει εργολαβικά να στοχεύει όπου ακολουθεί κυβερνητικό «χτύπημα». Το κρίσιμο ερώτημα εν προκειμένω, είναι ποιος ήταν τελικά «εκτός γραμμής», η Τ. Χριστοδουλοπούλου ή ο Κ. Βαξεβάνης; Γιατί κάποιος από τους δυο συνελήφθη σε καταφανή θέση off side…
Ο Λοβέρδος στην Τουλουπάκη
Την Πέμπτη το πρωί, δηλαδή αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τη συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη Novartis, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Λοβέρδος θα βρεθεί στο γραφείο της εισαγγελέως Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ζητήσει από την κ. Τουλουπάκη το άμεσο άνοιγμα όλων των λογαριασμών του. Ο πρώην υπουργός φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει να δοθούν στη δημοσιότητα οι λογαριασμοί του, ακόμα και την επομένη, δηλαδή την Παρασκευή.
Πολύ θυμό σε πολλούς κατάφεραν να προκαλέσουν οι άγαρμποι κυβερνητικοί χειρισμοί…
Και η «ανθοδέσμη στον Αλέξη»
Το κλίμα το περιέγραψε και το συμπύκνωσε καλύτερα απ’ όλους ο Γ. Κύρτσος, ο οποίος με τη δημοσιογραφική του εμπειρία έγραψε στο τουίτερ ότι «οι αθλιότητες του Τσίπρα έκαναν μπετόν αρμέ τη Ν.Δ.». Αυτό λεγόταν στα πηγαδάκια της συνεδρίασης κι αυτό είπε και ο Ν. Κακλαμάνης: «Δεν μας διέσπασαν με το Σκοπιανό, δεν θα μας διασπάσουν και με τη Novartis»…
Συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη μάλιστα έλεγε χαριτολογώντας ότι «ο Κυριάκος πρέπει να στείλει μια ανθοδέσμη στον Αλέξη»…
Αγκαλιάζοντας τον αρχηγό
Την Πέμπτη το μεσημέρι, αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ένιωσε την πιο «ζεστή αγκαλιά» από τότε που έγινε πρόεδρος της Ν.Δ. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερη. Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη «αγκαλιάστηκε» αμέσως και ανοιχτά από τους βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι δεν έκρυβαν την ικανοποίηση και την εκτίμησή τους για το περιεχόμενο, αλλά και για το ύφος της ομιλίας του προέδρου του κόμματος. Ο οποίος, όπως φαίνεται, όλο και περισσότερο, εκτός από την αποδοχή της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας κερδίζει και την εκτίμησή της. Κάτι άλλωστε που φάνηκε με τις παρεμβάσεις των Νικήτα Κακλαμάνη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που έληξαν ουσιαστικά τη συνεδρίαση λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μας κάλυψε όλους»…
Ψυχρολουσία Σαμαρά σε Μέγαρο Μαξίμου
Παρότι ο Αντώνης Σαμαράς ήταν απολύτως σαφής όταν προανήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι μπορεί και να μην την καταθέσει. Ετσι διέδιδαν δεξιά και αριστερά ότι μάλλον το μετάνιωσε, ενώ έδωσαν εντολή σε τρολς του Διαδικτύου να χλευάζουν τον πρώην πρωθυπουργό… Την Πέμπτη το πρωί όμως ήρθε η ψυχρολουσία. Ο Αν. Σαμαράς όχι μόνο κατέθεσε τη μήνυση -η οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι ιδιαιτέρως τεκμηριωμένη- αλλά έκανε και μια πολύ σκληρή δήλωση, που θορύβησε τους επιτελείς του Μ. Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κατάλαβαν ότι το εννοούσε πως θα το πάει «μέχρι τέλους»…
ΕΙΠΑΝ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – Πρόεδρος Ν.Δ.
«Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις».
Κι είναι και μακριά ακόμα ο… θεριστής. Εξι μήνες…
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ – Πρωθυπουργός
«Η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ μας».
Πότε… αποκτήσαμε άραγε θαλάσσια σύνορα;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ – Δήμαρχος Αθηναίων
«Ο Μπουτάρης είναι πραγματικός πατριώτης».
Κοιτώντας από μέσα προς τα έξω ή κοιτώντας απ’ έξω προς τα μέσα;
ΑΠΟΡΙΕΣ
1.
Πότε ακριβώς καταθέτει πρόταση για προκαταρκτική ο Σ. Παπαδόπουλος για τα 30-35 δισ. του α’ 6μηνου 2015;
2.
Τελικά ποια είναι πιο πολλά; Τα «κλεμμένα» ή τα «χαμένα»;
3.
Η απάντηση Παπαγγελόπουλου στη μήνυση Σαμαρά δείχνει σιγουριά ή φόβο;
4.
Λέγοντας ο κ. Μπαλάφας ότι «σ’ αυτό τον τόπο υπάρχει μια αμετροέπεια» δεν έκανε αυτοκριτική, ε;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]