Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο Fitch στην κλίμακα «Β» την περασμένη Παρασκευή πανηγυρίστηκε ως ένδειξη ισχυροποίησης της οικονομίας και επιτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Το γεγονός ότι η χώρα διέθετε το βαθμό «Β» όταν ανέλαβε τα ηνία ο κ. Τσίπρας είναι μία μικρή λεπτομέρεια στο «αφήγημα» που έστησαν οι επικοινωνιακοί μηχανισμοί του Μαξίμου.
Ομως το 2014 δεν είναι 2018. Σε αυτό το διάστημα όλες οι χώρες της Ευρώπης ενίσχυσαν τις οικονομίες τους, αξιοποίησαν το θετικό κλίμα στις αγορές για να δανειστούν φθηνά και μείωσαν την ανεργία στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ της κρίσης του 2008.
Εμείς βυθιστήκαμε στην ύφεση κατά τη διετία 2015-2016 και παραμένουμε ουραγοί της ευρωζώνης με ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης έχοντας αναλάβει ασφυκτικές δεσμεύσεις για το μέλλον.
Με άλλα λόγια, επί Τσίπρα η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της μεγάλης επιστροφής. Η οικονομία παρέμεινε στάσιμη, η μείωση της ανεργίας ήταν αναλογικά η πιο αδύναμη σε όλη την Ευρώπη, οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν λόγω της διόγκωσης των έμμεσων φόρων και της συνεχιζόμενης μείωσης εισοδημάτων.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Εάν δεν είχε σημειωθεί το πολιτικό ατύχημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η χώρα θα είχε μπει από το 2015 σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά και κυρίως θα είχε αποφύγει το βουνό των υποχρεώσεων που φόρτωσε στους πολίτες η αποτυχία του Τσίπρα.
Για παράδειγμα, δεν θα χρειάζονταν η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με το ξεπούλημα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος σε funds αντί πινακίου φακής, η εκχώρηση της κρατικής περιουσίας για 99 έτη στο υπερταμείο όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι δανειστές και βέβαια η εφαρμογή σκληρού πακέτου μέτρων.
Το δυσάρεστο για τους πολίτες είναι ότι τους επόμενους μήνες η λιτότητα θα ενταθεί. Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τους δανειστές, ετεροχρόνισε την εφαρμογή επώδυνων μέτρων όπως είναι η μείωση των συντάξεων που θα ισχύσει από τον Δεκέμβριο του 2018 και η περικοπή στο αφορολόγητο όριο που θα ενεργοποιηθεί το 2019 ή το 2020 ανάλογα με τις βουλές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι φόβοι των αναλυτών ότι η παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε φάση αναταράξεων, τότε η προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας θα δυσκολέψει σημαντικά.
Οι θρίαμβοι που επικαλείται το Μαξίμου είναι απλώς η επιβεβαίωση της αποτυχίας τους. Παρέλαβαν τη χώρα σε συνθήκες ανάπτυξης και ένα βήμα πριν από την έξοδο από τα Μνημόνια και την έχουν καταδικάσει σε μακροχρόνια λιτότητα σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων.
Η προκαταρκτική θα γυρίσει μπούμερανγκ
Η κυβέρνηση πίστεψε ότι με την υπόθεση της Novartis θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα και να παγιδέψει την αξιωματική αντιπολίτευση. Ομως η χοντροκομμένη προπαγάνδα, οι αοριστίες των προστατευόμενων μαρτύρων και η οσμή διαπλοκής των εξουσιών που προκύπτει από τους χειρισμούς της υπόθεσης θα γυρίσουν μπούμερανγκ για την παρέα του Μαξίμου. Οι πολίτες την ίδια ώρα διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να διαχειριστεί τα εθνικά μας θέματα.
Στο Σκοπιανό έβαλε απέναντι τον ελληνικό λαό που διαδήλωσε για το όνομα της Μακεδονίας, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ετερόκλητο όχλο» τους πολίτες που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το Σύνταγμα, που περιέχει σειρά αλυτρωτικών θέσεων, αλλά η ελληνική πλευρά επιμένει ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας χωρίς να γνωρίζει ουδείς γιατί επιδεικνύει αυτή τη σπουδή να κλείσει το θέμα και μάλιστα με όρους που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η προκλητικότητα των Τούρκων, παράλληλα, έχει ξεπεράσει κάθε όριο, τα Υμια βαπτίζονται από την Αγκυρα τουρκικά νησιά και ο Ερντογάν προειδοποιεί Ελλάδα και Κύπρο να μην προχωρήσουν τις έρευνες φυσικού αερίου. Η κυβέρνηση προτίμησε να μετατρέψει τη χώρα σε πολιτική αρένα, σε μια περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να ασχολείται με την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την αναχαίτιση της προκλητικότητας των Τούρκων.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου