Κανείς δεν μπορεί να πει όχι στη διερεύνηση ενός οικονομικού σκανδάλου. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να σπιλώνει κορυφαίους πολιτικούς μέσω αόριστων καταθέσεων και πρακτικών που δείχνουν ότι δεν έχει γίνει σεβαστή η διάκριση των εξουσιών.
Η Δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει την υπόθεση, αλλά όχι καθ’ υπόδειξη κυβερνητικών στελεχών και χωρίς οι εισαγγελικοί λειτουργοί να ανέχονται την εμπλοκή υπουργών ή άλλων παραγόντων. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα διολισθήσει σε αυτό που επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, δηλαδή σε ένα καθεστώς Μαδούρο.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Οταν ο πρώην πρωθυπουργός φθάνει στο σημείο να μηνύει τον εν ενεργεία, καθώς επίσης τους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση, τότε αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.
Δυστυχώς, υπουργοί με τις παρεμβάσεις τους έδειξαν ότι όχι απλώς δεν έχουν σεβαστεί τη διάκριση των εξουσιών, αλλά φαίνεται να γνωρίζουν πολλά περισσότερα ακόμα και από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Novartis.
Την προσεχή Τετάρτη θα συζητηθεί στη Βουλή η συγκρότηση της Προκαταρκτικής Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε μια διαδικασία – εξπρές. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή, που έχει ρόλο εισαγγελικού λειτουργού, για να προβάλουν δημοσίως τις καταθέσεις τους και, βεβαίως, να δεχθούν την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση με αυτούς που κατηγορούν.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι πίσω από τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι χρησιμοποιείται ένα υπαρκτό σκάνδαλο που έχει διαβρώσει τον ιατρικό κόσμο σε διεθνές επίπεδο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Η Δικαιοσύνη δεν χρειάζεται υποβολείς και όλοι θα πρέπει να προστατεύσουν το θεσμικό τους ρόλο, γιατί η μαδουροποίηση που ήδη έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία, εάν περάσει και στην πολιτική ζωή του τόπου, θα έχει οδυνηρές συνέπειες και για τους πολίτες.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου