Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Αντίστοιχες θεσμικές ενισχύσεις του έντυπου Τύπου μέσω της μείωσης της φορολογίας ή των ταχυδρομικών τελών υπάρχουν σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, όχι όμως στην Ελλάδα. Κάποιοι μπορεί να διαφωνούν με επιχειρήματα ή απλώς από άποψη, ωστόσο όλοι προβληματίζονται και αγωνιούν για το μέλλον των εφημερίδων και των περιοδικών στην εποχή της κρίσης. Αυτό ήταν και το θέμα της διημερίδας που οργάνωσε το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ πριν από λίγες ημέρες, με τη συμμετοχή διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών εφημερίδων, στελεχών του Τύπου, καθηγητών δημοσιογραφίας και με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου, Πάνος Αμυράς, στην εισήγησή του επιχειρηματολόγησε για την ενίσχυση του έντυπου Τύπου με δημόσιους πόρους, κάτι που αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται παράταιρο σε μια ελεύθερη οικονομία, τελικά περισσότερο θα προστάτευε το δημοσιογραφικό προϊόν και θα απέτρεπε τον αθέμιτο ανταγωνισμό (δηλαδή το ανελέητο copy paste από μηχανές αναζήτησης, σάιτ, blogs, κοινωνικά δίκτυα κ.ά.) παρά θα απειλούσε τη διαφάνεια και τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα είχε όταν κατέγραψε μερικές από τις χώρες που ήδη στηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ισπανία. Ξεχωριστά αναφέρθηκε στους κολοσσιαίους ιντερνετικούς οργανισμούς, αυτούς τους «συναθροιστές ειδήσεων», όπως το Google News και το facebook, στους οποίους στρέφουν τώρα τις απαιτήσεις τους όχι μόνο κυβερνήσεις αλλά και η Ε.Ε., επιδιώκοντας την επιβολή φόρου υπέρ του Ταμείου Τύπου, ως ανταποδοτικό για τις δωρεάν δημοσιεύσεις που εξασφαλίζουν σήμερα.
Η πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων, κυρίως επειδή η είδηση πλέον διαδίδεται άμεσα και τζάμπα, απασχολεί όλο τον ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό κόσμο. Μεγάλες εφημερίδες κλείνουν, ενώ οι κυκλοφορίες συρρικνώνονται ακόμα και κατά 50%, όπως επισήμανε στην ίδια ημερίδα ο Ραφαέλ Λορούσο, γενικός γραμματέας της ιταλικής δημοσιογραφικής ομοσπονδίας. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο της άρνησης και συνεχίζουμε ένα κυνήγι μαγισσών που μπορεί να δίνει ωραίους τίτλους και ωραιότερες πολιτικές ατάκες, αλλά από ρεπορτάζ χωλαίνει.
Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]