Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Ο υπερφίαλος πρωθυπουργός «κατάφερε» μέσα σε λίγες ώρες να βρεθεί απομονωμένος από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, με σοβαρό ρήγμα στις σχέσεις του με τον κυβερνητικό εταίρο του, και να απειλείται να χάσει ακόμα και το blame game με τα Σκόπια για τη μη εξεύρεση λύσης.
ΟΜΗΡΟΣ των ευθυνών του, των επιλογών του και του προκλητικού πολιτικού εξυπνακισμού του, ο Α. Τσίπρας έπεσε τελικά μέσα στην «παγίδα» την οποία προσπάθησε να στήσει για τους «άλλους». Την ώρα που ο Α. Τσίπρας -αφού προηγουμένως είχε επιδοθεί σε μυστική διπλωματία 20 ημερών κι εμφανώς είχε επιδιώξει, όχι τη λύση του προβλήματος, αλλά το διεμβολισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης- εισέπραττε το ένα μετά το άλλο τα «όχι» στους χειρισμούς του, στα Σκόπια συνεδρίαζε το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση διήρκεσε περίπου 5 ώρες και, παρά τις γνωστές και τεράστιες διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των εθνικιστών και των πιο μετριοπαθών, η σκοπιανή ηγεσία κατάφερε να εκπέμψει ένα επίπλαστο μήνυμα «αισιοδοξίας» και… «συναίνεσης»! Το μήνυμα δεν είχε αποδέκτες κυρίως στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, αλλά τη διεθνή κοινότητα.
Υπ’ αυτήν την έννοια η Ελλάδα, που εμφάνισε μια κατακερματισμένη εικόνα, υπέστη μια πρώτη ήττα στο παιχνίδι σε ποια χέρια θα βρεθεί ο «μουντζούρης» αν, όπως είναι και το πιθανότερο, δεν βρεθεί λύση. Κι αυτή η ήττα φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Α. Τσίπρα.
ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι ο Α. Τσίπρας θα το πάει μέχρι τέλους, γιατί πλέον δεν έχει άλλη επιλογή. Αν υποχωρήσει τώρα, είναι σαν να ομολογεί τη μεγαλειώδη ήττα του. Και δεν μας έχει συνηθίσει ν’ αναλαμβάνει με γενναιότητα τις ευθύνες του. Θα προσπαθήσει έτσι να φέρει έστω «κάτι» στη Βουλή επιδιώκοντας να δημιουργήσει ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων, δεδομένου του σοβαρού ρήγματος που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις του με τους ΑΝ.ΕΛ. Το βάρος πέφτει πλέον στο «Κίνημα Αλλαγής» και τις συνιστώσες του: Θα δεχθούν τη «σαλαμοποίηση» της λύσης του Σκοπιανού; Θα δεχθούν δηλαδή να συμφωνηθεί αρχικά μια σύνθετη ονομασία, με την οποία τα Σκόπια θα μπουν στο ΝΑΤΟ, και μετά να «δεσμευτούν» -ίσως και με διεθνείς εγγυήσεις- να απαλείψουν σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο τα αλυτρωτικά στοιχεία του Συντάγματός τους; Θα δεχθούν δηλαδή ΔΗ.ΣΥ. και Ποτάμι να μην είναι προαπαιτούμενο η αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το όνομα;
ΑΠΟ ΤΙΣ δηλώσεις που έχουν γίνει και τις πληροφορίες που υπάρχουν, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής τέτοιο ενδεχόμενο. Οπότε μάλλον είναι δύσκολο να περάσει από τη Βουλή ακόμα μια τέτοια μεσοβέζικη κι επικίνδυνη «λύση». Επομένως είναι δύσκολο για τον Α. Τσίπρα να οικοδομήσει και μια νέα πολιτική συμμαχία. Το αδιέξοδο του Α. Τσίπρα φαίνεται αξεπέραστο. Γι’ αυτό και η εγωπαθής εμμονή του, παρά την απόρριψη που δέχθηκε, μοιάζει με πολιτικό χαρακίρι…
ΚΑΤΙ ΠΟΥ αναμένεται να καταστεί ακόμα πιο σαφές όταν γίνει γνωστό ότι η FYROM δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχθεί την αλλαγή του Συντάγματός της. Αλλά και μετά το νέο μεγάλο συλλαλητήριο που θα γίνει την Κυριακή και το οποίο, όπως κι αυτό της Θεσσαλονίκης, αναμένεται να επηρεάσει τις εξελίξεις. Ηδη, μετά το πρώτο συλλαλητήριο, ο Α. Τσίπρας έχασε δυο συμμάχους -Ιερώνυμο και Καμμένο- αλλά και την επαφή με το δημόσιο αίσθημα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η αβάσταχτη Ελαφρότητα…
Προφανώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ντζιμάνης δεν είναι και τόσο… τζιμάνι. Αυτό όμως βοηθάει να καταλάβει κανείς καλύτερα την ακατέργαστη και ρηχή σκέψη που διαθέτει ένα μεγάλο μέρος των βουλευτών που συγκροτούν την Κ.Ο. του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ. «Αν δεν θέλουμε να λέγονται Μακεδονία τα Σκόπια, τότε πρέπει να πάμε για πόλεμο», είπε ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκτός από τα 15 λεπτά δημοσιότητας που κέρδισε επαξίως ο κ. Ντζιμάνης, αποκάλυψε τον ορισμό της «ευθύγραμμης σκέψης» που αδυνατεί να ξεστρατίσει όποιο «εμπόδιο» κι αν συναντά στο δρόμο της.
Προκειμένου να υποστηρίξει τη γραμμή της κυβέρνησης, που φαίνεται έτοιμη να συζητήσει σύνθετη ονομασία, χωρίς να αλλάξει πρώτα το Σύνταγμα των Σκοπίων, προσέφυγε ακόμα και σε μια… ιμπεριαλιστική και πολεμοχαρή «σκέψη». Η οποία ομολογουμένως είναι… ριζική: Καταλαμβάνουμε τα Σκόπια και τα βαφτίζουμε όπως θέλουμε! Προφανώς το άκουσαν ο Μιχαλολιάκος και ο Κασιδιάρης και πρέπει να ένιωσαν «γατάκια»…
Μεγαλύτερη κωλοτούμπα ή ρήξη;
Συνεδριάζουν σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή των ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου να καθορίσουν την τελική στάση τους στο θέμα των Σκοπίων. Εμμέσως αποφασίζουν και την τελική σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ κι επομένως το μέλλον της συγκυβέρνησης. Η συνεδρίαση γίνεται σε κλίμα έντασης με τον ΣΥΡΙΖΑ -βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., με προεξάρχοντα τον Δ. Καμμένο, επιτέθηκαν με σκληρή φρασεολογία στον ΣΥΡΙΖΑ και ονομαστικά σε βουλευτές του, προκαλώντας την αντίδραση του Μ. Μαξίμου- αλλά κι έντονων εσωτερικών διαφωνιών. Π.χ. ο… υπουργήσιμος Θ. Παπαχρηστόπουλος -που έχει υπηρετήσει κατά καιρούς πολλά κόμματα-, σε αντίθεση με την τρέχουσα «επίσημη» γραμμή του κόμματός του, κατέστησε σαφές ότι τα συζητάει όλα και σίγουρα δεν ρίχνει την κυβέρνηση για το Σκοπιανό… Η συνεδρίαση θα είναι ούτως ή άλλως κρίσιμη και σημαντική, είτε οδηγήσει στην «πιο μεγάλη κωλοτούμπα» του Π. Καμμένου είτε στη ρήξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ…
Σιγή ασυρμάτου
Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι μετά την τετ α τετ ενημέρωση που είχε ο Π. Καμμένος από τον Α. Τσίπρα, αμέσως μετά την επιστροφή του ΠΘ από το Νταβός, δεν υπήρξε καμία δήλωση, ούτε καν κάποια διαρροή για το αποτέλεσμα, αλλά και το κλίμα της συνάντησης. Συνήθως οι «κύκλοι» φροντίζουν σε τέτοιες τεταμένες στιγμές να «καθησυχάζουν» με διαρροές περί «καλού κλίματος» και «εποικοδομητικών συνομιλιών». Αυτή τη φορά τίποτα…
Απορίες
1. Για «υπό κατάληψη νησιά στο Αιγαίο» μίλησε ο Ερντογάν. Είναι μια από τις «νίκες» που κατήγαγε το δίδυμο Τσίπρα-Κοτζιά, μετά την επίσκεψη του Σουλτάνου;
2. Όσοι μιλούν για «πάνω από 1.000.000» στο συλλαλητήριο της Αθήνας το λένε για καλό ή για κακό;
Από τη στήλη ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου