Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρουσίασε έναν πίνακα στον Κήπο Ρόδων του Λευκού Οίκου, στον οποίο εξηγούσε τους “αντισταθμιστικούς” δασμούς που θα αντιμετωπίσει κάθε χώρα.
Ο δασμός είναι ουσιαστικά ένας φόρος σε εισαγόμενα προϊόντα και η ελπίδα του Τραμπ είναι ότι η πολιτική του θα ενθαρρύνει τις εταιρείες να κατασκευάζουν εντός των ΗΠΑ και θα “ξανακάνει την Αμερική πλούσια”.
Ωστόσο, η κλίμακα των ενεργειών του Τραμπ απειλεί να αυξήσει τις τιμές στις ΗΠΑ και να προκαλέσει χάος στην παγκόσμια οικονομία.
Η λίστα του περιλάμβανε δασμούς 10% σε προϊόντα που εισέρχονται στις ΗΠΑ από το Ηνωμένο Βασίλειο, ως αντίδραση στους 20% ΦΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου. Καθώς το 10% είναι ο βασικός συντελεστής δασμών του Τραμπ, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να έχει βγει από αυτή την κατάσταση καλύτερα από τις περισσότερες χώρες.
Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσει 20% αντίστοιχο δασμό σε όλα τα άλλα εισαγόμενα προϊόντα. Ο δασμός για την Κίνα είναι 34%.
Η πρώτη ανακοίνωση δασμών ήταν 25% στους εισαγόμενους αυτοκίνητους από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί σήμερα.
Αυτοί οι νέοι δασμοί εισαγωγής, που επιβλήθηκαν με εκτελεστικό διάταγμα, αναμένονται να προκαλέσουν οικονομικούς κλυδωνισμούς σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση των εμπορικών ανισοτήτων και για την προστασία των θέσεων εργασίας και της βιομηχανίας στις ΗΠΑ.
Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία του σχεδίου.
10% βασικός δασμός
Σε μία ενημερωτική κλήση πριν από την ομιλία του Τραμπ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος θα επιβάλει έναν “βασικό” δασμό σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ.
Το ποσοστό καθορίζεται στο 10% και θα τεθεί σε εφαρμογή στις 5 Απριλίου.
Οι εταιρείες που φέρνουν τα ξένα προϊόντα στις ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσουν τον φόρο στην κυβέρνηση, αν και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στους καταναλωτές.
Ορισμένες χώρες θα αντιμετωπίσουν μόνο τον βασικό δασμό. Αυτές περιλαμβάνουν:
Ηνωμένο Βασίλειο
Σιγκαπούρη
Βραζιλία
Αυστραλία
Νέα Ζηλανδία
Τουρκία
Κολομβία
Αργεντινή
Ελ Σαλβαδόρ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σαουδική Αραβία
Ειδικοί δασμοί για τους “χειρότερους παραβάτες”
Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν επίσης ότι θα επιβληθούν ειδικοί ανταποδοτικοί δασμοί σε περίπου 60 από τους “χειρότερους παραβάτες”.
Αυτοί θα τεθούν σε εφαρμογή στις 9 Απριλίου.
Οι αξιωματούχοι του Τραμπ αναφέρουν ότι αυτές οι χώρες επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα, δημιουργούν “μη δασμολογικούς” φραγμούς στο εμπόριο ή έχουν ενεργήσει με τρόπους που θεωρούν ότι υπονομεύουν τους οικονομικούς στόχους της Αμερικής.
Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι που υπόκεινται σε αυτούς τους προσαρμοσμένους δασμούς περιλαμβάνουν:
Ευρωπαϊκή Ένωση: 20%
Κίνα: 54%
Βιετνάμ: 46%
Ταϊλάνδη: 36%
Ιαπωνία: 24%
Καμπότζη: 49%
Νότια Αφρική: 30%
Ταϊβάν: 32%
Ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση κολοσσιαίων διαστάσεων στο πεδίο του εμπορίου, ανακοινώνοντας βαρύτατους δασμούς, ιδίως σε βάρος της Ασίας και της ΕΕ, με κίνδυνο να προκληθεί ασφυξία στην παγκόσμια οικονομία, μη εξαιρουμένης όμως ούτε της αμερικανικής.
Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε περί «ανακήρυξης οικονομικής ανεξαρτησίας».
«Η χώρα μας καταληστεύτηκε, λεηλατήθηκε, βιάστηκε και καταστράφηκε από έθνη κοντινά και μακρινά, από συμμάχους και εχθρούς», για «δεκαετίες», είπε προτού επιδείξει κατάλογο με τους εμπορικούς εταίρους που αφορούν οι «ανταποδοτικοί» δασμοί.
Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ, και οι τρεις βασικοί δείκτες βυθίζονταν. Η τιμή του χρυσού, τοποθέτησης που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, ανέβαινε ακόμη περισσότερο. Στην Ασία, τα χρηματιστήρια που άνοιξαν έμοιαζαν σε κατάσταση παραζάλης (–4% στο Τόκιο, περί το –2% σε Σεούλ, Χονγκ Κονγκ, Σίδνεϊ).
Η επίθεση προστατευτισμού του Λευκού Οίκου, που για να βρει κάποιος όμοια θα χρειαστεί να ανατρέξει στα χρόνια του 1930, προβλέπει κατ’ ελάχιστον την επιβολή τελωνειακών δασμών 10% σε όλες τις εισαγωγές, που ανεβαίνουν πολύ, ως πάρα πολύ, για χώρες που η Ουάσιγκτον κρίνει ότι είναι ιδιαίτερα «εχθρικές» σε ό,τι αφορά το εμπόριο.
Η επιβάρυνση θα είναι αστρονομική ειδικά για την Κίνα. Τα προϊόντα της είναι αντιμέτωπα με νέους δασμούς 34%, που προστίθενται στους δασμούς 20% που είχαν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τραμπ.
Το Πεκίνο «αντιτίθεται σθεναρά» στους δασμούς αυτούς, εννοεί να τους ανταποδώσει και παροτρύνει την Ουάσιγκτον να τους «ακυρώσει» για να μην τεθεί «σε κίνδυνο» η «παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου στο Πεκίνο.
Τα εξαγόμενα αγαθά της ΕΕ θα επιβαρυνθούν με τελωνειακούς δασμούς 24%.
Αυτά της Ιαπωνίας θα υποστούν δασμούς 24%, της Ινδίας 26%, του Βιετνάμ 46%.
Οι επιπρόσθετοι δασμοί αυτοί υποτίθεται πως αποτελούν ανταπόδοση για «μη δασμολογικούς» φραγμούς για τα αμερικανικά προϊόντα, για παράδειγμα υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τα μέτρα αυτά με την έκφραση «πολύ ευγενικά».
Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε πως ορισμένες κατηγορίες δεν θα επηρεαστούν, για παράδειγμα οι ράβδοι χρυσού, τα φαρμακευτικά είδη, οι ημιαγωγοί, ο χαλκός, η ξυλεία για κατασκευές, τα ενεργειακά προϊόντα, κάποια μέταλλα που δεν υπάρχουν στην επικράτεια των ΗΠΑ…
Οι δασμοί δεν αφορούν χώρες όπως η Ρωσία ή η Βόρεια Κορέα. Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως δεν είναι σημαντικοί εμπορικοί εταίροι.
Η Ουάσιγκτον διεμήνυσε στα κράτη που πλήττονται πως καλά θα κάνουν να μην ανταποδώσουν. «Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Διότι αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», απείλησε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.
Ο γενικός δασμός 10% τίθεται σε εφαρμογή το Σάββατο 5η Απριλίου στις 07:01 (ώρα Ελλάδας) και οι υψηλότεροι την Τετάρτη 9η Απριλίου.
Για τον Μόρις Όμπστφελντ, οικονομολόγο του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά (PIIE), οι ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ χθες δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «κήρυξη πολέμου στην παγκόσμια οικονομία».
Ούτε το Μεξικό, ούτε ο Καναδάς εμφανίζονται στον νέο κατάλογο. Καθώς έχουν υπογράψει τριμερή συμφωνία για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, υπόκεινται σε άλλο καθεστώς.
Όμως και οι δυο χώρες θα υποστούν επίσης, όπως κι όλος ο υπόλοιπος κόσμος, τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 25% στα οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στο εξωτερικό, που επρόκειτο να τεθούν σε εφαρμογή στους 07:01 (ώρα Ελλάδας).
Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί δεν θα έχουν παρά «χαμένους» και μόνο, προεξόφλησε ο συλλογικός φορέας VDA της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, παροτρύνοντας την ΕΕ να αντιδράσει με «δύναμη» αλλά να επιδείξει «βούληση για διαπραγμάτευση». Συλλογικός φορέας της χημικής βιομηχανίας από την πλευρά του κάλεσε τις Βρυξέλλες να παραμείνουν «ψύχραιμες» και να αποφύγουν «κλιμάκωση».
Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εξάλλου επέβαλε τελωνειακούς δασμούς 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
«Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», τόνισε ο Μαρκ Κάρνι, νέος πρωθυπουργός του Καναδά και ηγέτης των Φιλελευθέρων.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε διάγγελμά της νωρίς το πρωί, προειδοποίησε ότι οι δασμοί αυτοί θα αποτελέσουν «μείζον πλήγμα» για την παγκόσμια οικονομία, για «όλες» τις εταιρίες και τους απλούς πολίτες, προεξοφλώντας ιδίως αύξηση του πληθωρισμού. Ανήγγειλε αντίμετρα, αλλά τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ διαλόγου.
Η κυβέρνηση της Βρετανίας, που διαπραγματεύεται συμφωνία για το εμπόριο με τις ΗΠΑ, μένει —συγκριτικά— αλώβητη από τα μέτρα, θα επιβαρυνθεί με τους ελάχιστους επιπρόσθετους δασμούς 10%. «Η προσέγγισή μας συνίσταται στο να παραμείνουμε ήρεμοι και να δεσμευτούμε να κλείσουμε συμφωνία η οποία, το ελπίζουμε, θα μετριάσει τον αντίκτυπο αυτού που ανακοινώθηκε», σχολίασε ο βρετανός υπουργός Εμπορίου Τζόναθαν Ρέινολντς.
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, που έχει το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα από κάθε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ έναντι των ΗΠΑ, καθώς είναι η έδρα πολλών αμερικανικών ομίλων στην Ευρώπη, κάλεσε η αντίδραση των Βρυξελλών να είναι «αναλογική».
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει τους δασμούς περίπου σαν μαγικό ραβδί, που θα ξαναφέρει στη χώρα τη βαριά βιομηχανία, θα ισοσκελίσει το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών και θα μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Η προστατευτική επίθεση, προειδοποίησε, θα «στοιχίσει πάνω από 6.000 δολάρια τον χρόνο στο μέσο αμερικανικό νοικοκυριό» λόγω της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπερντ Λάνγκε, σχολίασε σαρκαστικά από την πλευρά του πως χθες ο κ. Τραμπ μίλησε περί «ημέρας ανεξαρτησίας», αλλά πιθανότερο είναι να αποδειχτεί πως επρόκειτο για «ημέρα πληθωρισμού».
Οι δασμοί εξάλλου υπάρχει ενδεχόμενο να πλήξουν κολοσσούς της τεχνολογίας και μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που έχουν αλυσίδες εφοδιασμού ιδίως στην Ασία.
Η τιμή του χρυσού έσπασε ρεκόρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξεπερνώντας τα 3.150 δολάρια, μερικές ώρες μετά την αναγγελία καταιγισμού τελωνειακών δασμών από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που βάζουν στο στόχαστρο ειδικά την Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περί τις 02:20 (ώρα Ελλάδας), η ουγκιά του πολύτιμου μετάλλου κατέγραφε άνοδο 0,80%, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό: 1.319 δολάρια. Το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφτηκε μόλις προχθές Τρίτη.
Ο Τραμπ σόκαρε τον πλανήτη: Δασμοί 20% σε όλα τα προϊόντα από την ΕΕ, 34% από την Κίνα 10% από τη Βρετανία – 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα
«Επιβάλλουμε δασμούς της τάξεως του 25% στα αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο από τα μεσάνυχτα» έκανε γνωστό. Ο Τραμπ είπε ότι όταν πρόκειται για το εμπόριο, μερικές φορές ο «φίλος (είναι) χειρότερος από τον εχθρό». Λέει ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται στη Νότια Κορέα και πάνω από το 90% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ιαπωνία κατασκευάζονται στην Ιαπωνία και ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα σε αυτές τις χώρες. «Η Ford πουλάει πολύ λίγα» σε άλλες χώρες, λέει ο Τραμπ, μια ανισορροπία που έχει “αποδεκατίσει” τις αμερικανικές βιομηχανίες.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε τους δασμούς ανά χώρα:
-
- Κίνα 34%
- ΕΕ 20%
- Βιετνάμ 46%
- Ταϊβάν 32%
- Ιαπωνία 24%
- Ινδία 26%
- Νότια Κορέα 25%
- Ταϊλάνδη 36%
- Ελβετία 31%
- Ινδονησία 32%
- Ηνωμένο Βασίλειο 10%
- Νότια Αφρική 30%
- Μαλαισία 24%
- Καμπότζη 49%
- Νότια Αφρική 30%
- Βραζιλία 10%
- Μπανγκλαντές 37%
- Σιγκαπούρη 10%
- Ισραήλ 17%
- Φιλιππίνες 17%
- Χιλή 10%
- Αυστραλία 10%
- Πακιστάν 29%
- Τουρκία 10%
- Σρι Λάνκα 44%
- Κολομβία 10%
Επιπλέον είπε ότι θα καθιερώσει επίσης έναν καθολικό βασικό δασμό 10% που θα ισχύει για όλες τις χώρες, επιπλέον των ποσοστών που ανακοίνωσε. Αυτό σημαίνει ότι μια χώρα όπως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμούς 44%, όπως σχολιάζουν οι NYT.
Ο Τραμπ σημείωσε πώς πολλές χώρες επιβάλλουν υψηλούς δασμούς στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. «Καμία από τις εταιρείες μας δεν επιτρέπεται να πάει σε άλλες χώρες. Και λέω ότι φίλος και εχθρός, και σε πολλές περιπτώσεις, ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό όσον αφορά το εμπόριο», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. «Αλλά τέτοιες φρικτές ανισορροπίες έχουν καταστρέψει τη βιομηχανική μας βάση και έχουν θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια».
Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες σε άλλες χώρες για «αυτή τη συμφορά». «Κατηγορώ τους πρώην προέδρους και τους προηγούμενους ηγέτες που δεν έκαναν τη δουλειά τους. Το άφησαν να συμβεί και το άφησαν να συμβεί σε βαθμό που κανείς δεν μπορεί καν να πιστέψει. Γι’ αυτό, με ισχύ από τα μεσάνυχτα, θα επιβάλω δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος.
«Είναι κατά τη γνώμη μου μία από τις σημαντικότερες ημέρες στην ιστορία της Αμερικής», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας την τοποθέτησή του για τους δασμούς. «Με αυτή την απόφαση θα κάνουμε ξανά σπουδαία την Αμερική», πρόσθεσε και ξανατόνισε: «Θα είναι χρυσή εποχή για την Αμερική».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι υπογράφει μια εντολή «για αμοιβαίους δασμούς σε όλο τον κόσμο» κααι πρόσθεσε: «Η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε», ξεκίνησε ο Τραμπ. «Για δεκαετίες η χώρα μας λεηλατήθηκε και βιάστηκε από έθνη κοντά και μακριά, τόσο από συμμάχους όσο και από εχθρούς. Οι φορολογούμενοι μας έχουν εξαπατηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι δασμολογικές πολιτικές του θα φέρουν τρισεκατομμύρια δολάρια που θα κατευθυνθούν στη μείωση των φόρων και την αποπληρωμή του εθνικού χρέους. Επίσης είπε ότι οι αμοιβαίοι δασμοί θα φέρουν μια «χρυσή εποχή» για την Αμερική και πως «τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στη χώρα», προσθέτοντας νέες θέσεις εργασίας.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασής του είπε ότι πολλές χώρες έχουν βάλει στο στόχαστρο τις ΗΠΑ με «μη νομισματικά εμπόδια» και «χειραγώγηση», αναφερόμενος σε επιδοτήσεις, υπέρογκους φόρους και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε ότι επί δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωναν τους εμπορικούς δασμούς προς άλλες χώρες, την ώρα που τα ίδια τα κράτη επέβαλαν τεράστιους φόρους στα αμερικανικά προϊόντα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε ευθέως άλλα κράτη για μια σειρά πρακτικών, μεταξύ των οποίων η κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και η υιοθέτηση αθέμιτων εμπορικών κανόνων.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι τιμές των αυγών έχουν μειωθεί επί των ημερών του μετά από ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών. «Θα αρχίσουμε να φερόμαστε έξυπνα και θα γίνουμε πολύ πλούσιοι», είπε ο Τραμπ, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ θα φροντίσουν κατά προτεραιότητα τους Αμερικανούς εργαζόμενους.
Ο Τραμπ υποστήριξε πως ΗΠΑ υπολογίζουν κάθε δασμολογικό συντελεστή για άλλες χώρες με βάση τους δασμούς που εφαρμόζουν αυτά κράτη καθώς και «άλλες μορφές εξαπάτησης», όπως είπε
«Αν θέλετε ο δασμολογικός συντελεστής σας να είναι μηδενικός, τότε να κατασκευάσετε τα προϊόντα σας εδώ στην Αμερική», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για την Κίνα και τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο τόνισε ότι το Πεκίνο έχει «εκμεταλλευτεί σε τεράστιο βαθμό» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανέφερε, οι ξένοι ηγέτες προστατεύουν τα συμφέροντα των χωρών τους, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. «Ήρθε η ώρα να κάνουμε κι εμείς το ίδιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να φροντίζουμε τη δική μας χώρα».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ένας εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας από το Ντιτρόιτ, ονόματι Μπράιαν, πήρε τον λόγο δηλώνοντας ξεκάθαρη στήριξη στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών. «Εμείς και οι συνάδελφοί μου στη UAW στηρίζουμε 100% την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας χειροκροτήματα από το ακροατήριο.
Ειδήσεις Σήμερα
- Η ΕΣΗΕΑ και τα αυτονόητα
- Κανένα δημόσιο πρόσωπο υπεράνω σχολιασμού
- Πυροβολισμοί στο Μπουρνάζι: Δύο συλλήψεις σεσημασμένων – Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός
- Σάλος με Μουρίνιο: Τράβηξε τη μύτη του προπονητή της Γαλατασαράι (βίντεο)
- Κίνηση τώρα: Τροχαίο στην Κατεχάκη – Κλειστός ο δρόμος μετά από τη σύγκρουση οχημάτων