Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Ιδού η απόδειξη:
Α. «Δεν είχε πει κανείς ότι το ΕΚΑΣ δεν θα κοπεί. Αυτό ήταν δεδομένο. Δεν εξαπατήσαμε κανέναν σε αυτό το θέμα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φωτίου. Αλλά ΚΑΝΕΙΣ από την κυβέρνηση δεν είχε παραδεχθεί ότι «είναι δεδομένο» πως θα κοπεί το ΕΚΑΣ στους 160.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Β. Στις 6 Απριλίου, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία Αλ.Τσίπρα, υπεγράφη η σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ μεταξύ του Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China Cosco Shipping Corporation. Είχε ετοιμαστεί επί Σαμαρά. Η συνολική της αξία είναι 1,5 δισ. ευρώ. Η σύμβαση θα ψηφιζόταν από τη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου, επειδή ταυτόχρονα είχε αναγγελθεί επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ωστόσο, ο κ. Δρίτσας αποφάσισε να «διορθώσει» τη σύμβαση, καταθέτοντας προς ψήφιση στη Βουλή άλλη που δεν είχε καμία σχέση με την υπογραφείσα προ μερικών εβδομάδων. Αποτέλεσμα: Οι Κινέζοι απείλησαν να φύγουν, η κυβέρνηση ξανακατέθεσε την αρχική σύμβαση και ο Αλέξης με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο πήγε για τουρισμό στην Απαγορευμένη Πόλη.
Γ. Στην Αγια-Σοφιά αντήχησε το Σάββατο το κάλεσμα του μουεζίνη για την πρωινή προσευχή. Πρώτη φορά μετά το 1935, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, όρισε το μνημείο της Ορθοδοξίας ως μουσείο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία ότι «η πράξη είναι ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο κοσμικό κράτος». Ο υπουργός κ. Κοτζιάς εσιώπησε. Στην παρόμοια πρόκληση, πριν από ένα μήνα, όταν ο μουεζίνης διάβασε το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαίτησε το σεβασμό του μνημείου.
Δ. Η Κομισιόν το Σάββατο, με επιστολή του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Γκ. Ετινγκερ, απαίτησε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Συγκεκριμένα, εγκαλεί την κυβέρνηση για τους νομικούς χειρισμούς των υπουργών Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη: για χειραγώγησση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και για τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος.
Επέλεξα μόνον τα σοβαρά της εβδομάδας. Εξακολουθείτε να νομίζετε ότι υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου