«Γνωρίζω από έγκυρη πηγή ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει, πιθανώς την πρώτη ημέρα ή πολύ νωρίς στην κυβέρνησή του», δήλωσε στους Financial Times ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσινγκτον και διευθυντής του Κέντρου Συνεργασίας του ΠΟΥ για το Εθνικό και Παγκόσμιο Δίκαιο της Υγείας.
Το σχέδιο, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τη μακροχρόνια κριτική του Τραμπ στον οργανισμό υγείας του ΟΗΕ, θα σηματοδοτούσε μια δραματική αλλαγή στην αμερικανική πολιτική για την παγκόσμια υγεία και θα απομόνωνε περαιτέρω την Ουάσινγκτον από τις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση των πανδημιών.
Στην νέα του κυβέρνηση, ο Τραμπ έχει διορίσει πολλούς επικριτές του ΠΟΥ και μάλιστα σε κορυφαίες θέσεις που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Μεταξύ τους συγκαταλέγεται και ο Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, ένας «αρνητής» των εμβολίων, ο οποίος είναι υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, ρόλος που εποπτεύει όλες τις μεγάλες αμερικανικές υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων του CDC και του FDA.
Ο Τραμπ είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης από τον ΠΟΥ ήδη από το 2020, αλλά έξι μήνες αργότερα ο διάδοχός του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανέτρεψε την απόφαση.
Ο Τραμπ υποστήριξε ότι ο οργανισμός απέτυχε να καταστήσει την Κίνα υπεύθυνη για την πρώιμη εξάπλωση του COVID-19. Έχει επανειλημμένα αποκαλέσει τον ΠΟΥ «μαριονέτα του Πεκίνου» και έχει υποσχεθεί να ανακατευθύνει τις αμερικανικές συνεισφορές σε εγχώριες πρωτοβουλίες για την υγεία.
Λευκορωσία: Απειλεί με πυραύλους Oreshnik πανηγυρίζοντας για την 7η θητεία του
Εκπρόσωπος του ΠΟΥ αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα, αλλά παρέπεμψε το Reuters σε σχόλια του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε ενημέρωση Τύπου στις 10 Δεκεμβρίου, στην οποία ρωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αποχωρήσει από τον οργανισμό.
Ο κος Γκεμπρεγιέσους δήλωσε τότε ότι ο ΠΟΥ πρέπει να δώσει στις ΗΠΑ χρόνο και χώρο για τη μετάβαση. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι τα κράτη θα μπορούσαν να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία για την πανδημία έως τον Μάιο του 2025.
Οι επικριτές προειδοποιούν ότι μια αποχώρηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπονομεύσει τα παγκόσμια συστήματα επιτήρησης ασθενειών και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης.
«Οι ΗΠΑ θα χάσουν την επιρροή και την επιρροή τους στην παγκόσμια υγεία και η Κίνα θα καλύψει το κενό. Δεν μπορώ να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς έναν ισχυρό ΠΟΥ. Αλλά η αποχώρηση των ΗΠΑ θα αποδυνάμωνε σοβαρά τον οργανισμό», δήλωσε ο Γκόστιν.