Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μόλις την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι τον Αύγουστο του 2018 τελειώνει η μνημονιακή επιτροπεία που ισχύει από το 2010. Οτι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική στροφή προς την έξοδο από την κρίση.
Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, δυστυχώς, είναι διαφορετική και στα τρία μέτωπα, που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός. Ας δούμε κατ’ αρχάς τι συμβαίνει με την επιτροπεία.
Τελειώνει τον Αύγουστο του 2018, οπότε ξεμπερδέψαμε με την «μπότα των δανειστών», όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας το 2015, ή μήπως είναι διαφορετική η κατάσταση; Την απάντηση έχει δώσει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος μάλιστα είναι από τους κοινοτικούς αξιωματούχους που διάκεινται φιλικά στις ελληνικές θέσεις.
Σε γραπτή απάντησή του πρόσφατα ο κ. Μοσκοβισί, στον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ και πρώην ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ανέφερε ότι «τα κράτη-μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από άλλα κράτη-μέλη ή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας». Εμείς έχουμε δανειστεί από τους Ευρωπαίους περίπου 176 δισεκατομμύρια, που σημαίνει ότι η εποπτεία θα συνεχισθεί για πολλές δεκαετίες ακόμη. Αρα, δεν ισχύει το τέλος της μνημονιακής επιτροπείας.
ΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ στη δεύτερη αυταπάτη του πρωθυπουργού.
Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι δεν χρειάζονται. Εχουν ήδη ληφθεί προκαταβολικά για τα επόμενα χρόνια.
Οι συντάξεις θα μειωθούν με τις πληρωμές του Δεκεμβρίου κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο από 15% έως 18% για κύριες και επικουρικές.
Σύμφωνα με τη λογική του πρωθυπουργού, αυτό δεν είναι νέο μέτρο επειδή έχει ψηφισθεί, όμως θα εφαρμοσθεί σε λίγους μήνες. Η συμπολίτευση έχει νομοθετήσει και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.600 ευρώ που θα ισχύσει από το 2020 ή και νωρίτερα από το 2019 εάν το κρίνει σκόπιμο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, δεν συνιστά νέο μέτρο.
Ομως και φέτος ήδη ισχύει μια σειρά επώδυνων μέτρων. Η μείωση του ΕΚΑΣ στα 35 ευρώ, οι περικοπές στο επίδομα θέρμανσης, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, η μείωση των ενισχύσεων για τριτέκνους και πολυτέκνους.
Σε κάθε περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. έχουν νομοθετήσει μέτρα ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια αλλά ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι δεν χρειάζονται άλλα.
ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ συνεχίζονται με τη «στροφή της οικονομίας» και την οριστική μας έξοδο από την κρίση, όπως δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός.
Πράγματι, ο κ. Τσίπρας βλέπει τη στροφή προς την τελική ευθεία, όμως στα τελευταία τρία χρόνια διακυβέρνησης η Ελλάδα έχασε πολλούς γύρους. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν σπριντάρει και πέτυχαν από το 2015 και μετά ρεκόρ ανάπτυξης. Εμείς μείναμε πίσω. Είχαμε ύφεση τη διετία 2015-2016 και αναιμική ανάπτυξη το 2017.
Οι διαφορές μας με την υπόλοιπη Ευρώπη μεγάλωσαν στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμη πολλοί από την κυβέρνηση πανηγυρίζουν μάλλον επειδή δεν καταστραφήκαμε ολοκληρωτικά.
Οι πολίτες χόρτασαν από τις αυταπάτες του κ. Τσίπρα και απαιτούν πια αλήθειες. Γιατί ξέρουν ότι τα ψέματα πληρώνονται ακριβά και ο λογαριασμός ανεβαίνει.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]