Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ουδείς έχει αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά επιζητούσε διακαώς την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα, όταν όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση και πάντα προτάσσει τη δική της ατζέντα.
Θυμίζουμε ότι ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε κοινοποιήσει την πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό του, παρά μόνο λίγα 24ωρα πριν από τις επίσημες συναντήσεις, ενδεικτικό των δυσκολιών συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Το ιστορικό φιάσκο της επίσκεψης το αναγνωρίζει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, όπως προκύπτει από τα σχετικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Η τουρκική πλευρά βγήκε ωφελημένη από την επίσκεψη Ερντογάν, καθώς οι διμερείς σχέσεις δεν βελτιώθηκαν, αντιθέτως υπήρξε ραγδαία επιδείνωση μετά την πρωτοφανή απαίτηση του «σουλτάνου» για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.
Επιπλέον, στην Αγκυρα παρατηρούμε τον διαγκωνισμό κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος θα κάνει τις πιο προκλητικές δηλώσεις για το Αιγαίο, τις βραχονησίδες και τα νησιά. Ο Τσαβούσογλου έφτασε στο σημείο να απειλεί με διάλυση της χώρας μας.
Τώρα προέκυψε και το θέμα με το άσυλο των Τούρκων στρατιωτικών, που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν.
Η κυβέρνηση Τσίπρα για άλλη μια φορά εμφανίζεται εκτεθειμένη. Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα αποκάλυψε ότι ο κ. Τσίπρας τού είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε 15-20 ημέρες θα έστελνε στην Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν διέψευσε τον Τούρκο πρόεδρο αλλά στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης είχε πει ότι η κυβέρνησή του αποδοκιμάζει κάθε πραξικοπηματική κίνηση αλλά διευκρίνισε ότι η υπόθεση των «8» είναι καθαρά της Δικαιοσύνης, που λειτουργεί ανεξάρτητα από την εκτελεστική εξουσία.
Τη δήλωση Τσίπρα την είχαν χαιρετίσει όλοι, καθώς έβαζε φρένο στις απαιτήσεις του Ερντογάν να στείλουμε «πεσκέσι» τους αξιωματικούς με διαδικασίες που παραπέμπουν σε παρακρατικές κινήσεις παρά σε διαδικασίες μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι οι «8» δεν μπορούν να δικαστούν στην Τουρκία επειδή δεν μπορεί να διασφαλισθεί το στοιχειώδες δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη. Εκεί έχουν ήδη «καταδικαστεί» ενώ η υπηρεσία ασύλου ενέκρινε το αίτημα ενός από τους αξιωματικούς να παραμείνει στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση αντέδρασε σπασμωδικά στις απειλές του Ερντογάν μετά την κοινοποίηση της απόφασης της Επιτροπής Ασύλου. Μέσα σε μία ώρα ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτηση αναίρεσης όταν χρειάστηκαν 24 ώρες στο υπουργείο Εξωτερικών για να απαντήσει στις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Οι απειλές του Ερντογάν κατά της Ελλάδας ξεπέρασαν τη συνήθη επιθετικότητα της Αγκυρας, συνιστούν από μόνες τους σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο. Είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για τους οκτώ.
Η επιμονή του «σουλτάνου» να τους παραλάβει στην Αγκυρα οφείλεται σε δύο λόγους:
Πρώτον, να δείξει στο εσωτερικό του ακροατήριο ότι κανείς από τους αντιφρονούντες δεν μπορεί να ξεφύγει όπου κι αν φυγαδευθεί και δεύτερον, να κερδίσει μία συμβολική μάχη από την Ελλάδα και την Ευρώπη επιβάλλοντας τους δικούς του όρους ακόμη και στο πεδίο των ανθρωπίνων ελευθεριών.
Ο κ. Τσίπρας έπεσε θύμα της διγλωσσίας του. Είχε τάξει στον Ερντογάν την έκδοση των αξιωματικών αλλά στην κοινή συνέντευξη καμάρωνε ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη έχει απόλυτη ανεξαρτησία. Τώρα έσπευσε να ασκήσει αναίρεση κατά της απόφασης της επιτροπής ασύλου δείχνοντας απίστευτη σπουδή να ικανοποιήσει το αίτημα του Ερντογάν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι να βρεθεί στην εξουσία διαδήλωνε υπέρ των δικαιωμάτων και της τελευταίας αφρικανικής ή ασιατικής κοινότητας τώρα λειτουργεί με υποτακτικό τρόπο στις απαιτήσεις του Τούρκου προέδρου.
Ολοι γνωρίζουν ότι στην Τουρκία καταπατώνται με βάναυσο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ερντογάν απολύει δικαστές, φυλακίζει δημοσιογράφους και εκδότες, γενικώς ταλαιπωρεί και βασανίζει όσους έχουν το σθένος να εκφράζουν αντίθετη άποψη.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει αυτοπαγιδευθεί. Υποσχέθηκε στην Αγκυρα ότι θα παραδώσει τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στο πραξικόπημα, ως μη όφειλε, και τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να πραγματοποιήσει το «τάμα» του. Η επιπολαιότητα της κυβέρνησης στα εθνικά μας θέματα είναι επικίνδυνη. Θρέφει την επιθετικότητα της Τουρκίας, δημιουργεί ζητήματα που επί δεκαετίες θεωρούσαμε δεδομένα και βάζει στη διμερή ατζέντα θέματα αδιαπραγμάτευτα, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμη και για όσους κατηγορούνται για συμμετοχή σε πραξικόπημα.
Προσοχή, τα λάθη στην οικονομία μπορούν να διορθωθούν, στα εθνικά μας ζητήματα όμως η ζημιά μπορεί να καταστεί μόνιμη.
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου