Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία της εθνικής ανάκαμψης όχι γιατί το 2017 επιβαρύνθηκε από κάποιο έκτακτο γεγονός αλλά γιατί οι φετινές επιδόσεις όχι μόνο στην οικονομία αλλά και σε βασικούς τομείς, όπως η Παιδεία, η Δημόσια Διοίκηση και η Υγεία, είναι αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση.
ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ θλιβερό που η χώρα μας δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία. Ολη η ευρωζώνη αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του 2017, μόνο ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος πανηγυρίζουν επειδή θα πετύχουν τη μισή αύξηση του ΑΕΠ από αυτή που υπολόγιζαν στην αρχή της χρονιάς.
Κι όμως, είχαμε όλες τις δυνατότητες για να πετύχουμε το δικό μας οικονομικό θαύμα. Η τουριστική κίνηση αυξήθηκε λόγω και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν άλλοι προορισμοί της Μεσογείου, οι «αγανακτισμένοι» έχουν διοριστεί σε αργομισθίες και δεν απειλούν να κάψουν τη Βουλή, ενώ πλέον όλα τα μνημονιακά μέτρα περνούν χωρίς την παραμικρή απώλεια για ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Ομως, υπάρχει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο που περιορίζει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και υποβαθμίζει τις προοπτικές της οικονομίας.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ της κυβέρνησης εξαντλείται στην υπερφορολόγηση, με συνυπευθυνότητα των δανειστών που σφυρίζουν αδιάφορα, όσο βλέπουν τα αχρείαστα υπερπλεονάσματα, τα οποία προέρχονται από την αφαίμαξη των φορολογουμένων, να γεμίζουν τα ταμεία τους.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξαναμπεί σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης όσο οι φόροι γονατίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Είναι σαφές ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μόνο με μια νέα κυβέρνηση που θα μαζέψει τις δημόσιες δαπάνες και θα δημιουργήσει τα περιθώρια για μείωση των φόρων.
ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ όμως να περιμένουμε το 2018;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ο κ. Τσίπρας έχει χτίσει το πολιτικό του μέλλον στην υποτιθέμενη «καθαρή» έξοδο από τα Μνημόνια. Το πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου του 2018 και οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να ξαναδανείσουν τη χώρα μας με επιτόκια κοντά στο 1%. Γι’ αυτό προωθούν, σχεδόν υποχρεωτικά, την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και τη χρηματοδότησή της από τις αγορές με επιτόκια κοντά στο 4%.
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ έχουν διασφαλίσει τα συμφέροντά τους και βέβαια την εξόφληση των δανείων τους παίρνοντας τις υπογραφές του κ. Τσίπρα για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2022 αλλά και μέσω της λειτουργίας του Υπερταμείου, στο οποίο έχει εκχωρηθεί όλη η δημόσια περιουσία.
Με αυτό το «αφήγημα» ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει, εκτός απροόπτου, την εκλογική απόδραση τον Σεπτέμβριο του 2018. Η κυβέρνησή του δύσκολα θα μπορέσει να αντέξει πολιτικά το σοκ που θα υποστεί η χώρα από τη μείωση όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως και 18% τον Δεκέμβριο του 2018.
Γι’ αυτό το Μέγαρο Μαξίμου εντείνει την παροχολογία με σκοπό να περιορίσει την ψαλίδα σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και να έχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα εξαφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το χάρτη της επόμενης ημέρας.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ το βασικό σχέδιο που αναμένεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Εχουμε δει, βέβαια, στο παρελθόν σχεδιασμούς να ανατρέπονται από απρόβλεπτες καταστάσεις ή από τυχαία γεγονότα, όμως αυτό παραμένει στο τραπέζι του Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση η Νέα Δημοκρατία οφείλει να προετοιμάσει το πρόγραμμά της, να το εμβαθύνει, ώστε να δίνει απαντήσεις στο ερώτημα της επόμενης ημέρας και, κυρίως, να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, πέραν των Μνημονίων, με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται η οικονομία και η κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις ευκαιρίες του, η Ν.Δ. δεν θα έχει χρονικά περιθώρια για σφάλματα.
ΤΟ 2018 θα είναι μια γεμάτη πολιτικά χρονιά και ο Ελεύθερος Τύπος, μπαίνοντας στο 35ο έτος έκδοσής του, θα είναι πάντα στο πλευρό των αναγνωστών του, που αποτελούν τη μεγάλη δύναμή του.
Καλή Χρονιά σε όλους!
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής