Αμερικανοί και Ρώσοι έπαψαν να είναι ανταγωνιστές στο Διάστημα και έγιναν «συνεταιράκια» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από το 1998. Λογάριαζαν όμως χωρίς την Κίνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι από όλες τις διαστημικές υπηρεσίες του κόσμου η NASA απαγορεύεται να συνεργαστεί μόνο με την κινεζική, με διαταγή μάλιστα του Κογκρέσου! Οι «Κόκκινοι Δράκοι» έχουν δική τους διαστημική ατζέντα, που δεν αποσκοπεί μόνο στο να ανεβάσει διεθνώς το γόητρο της χώρας, αλλά και να εκμεταλλευτεί οικονομικά και στρατιωτικά το Διάστημα, αφήνοντας πολλά βήματα πίσω τους Αμερικανούς.
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Επί Μπους και Ομπάμα το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ απλώς συντηρούταν στη ζωή. Η NASA έμοιαζε σκιά των ένδοξων δεκαετιών του ’60 και του ’70 (άντε και του ’80, παρά την τραγωδία του Challenger). Ιδιωτικές εταιρίες τύπου Space X του Ελον Μασκ πήραν το πάνω χέρι και διαφημίζουν διαστημικά ταξίδια για τουρίστες. Οι Κινέζοι όμως δεν αστειεύονται, γι’ αυτό ο Τραμπ αναγκάστηκε να γυρίσει φύλλο.
Η «απαξιωμένη» (καθότι κρατικοδίαιτη) NASA βγήκε από τη ναφθαλίνη, αναλαμβάνοντας να προλάβει τους Κινέζους στην εκμετάλλευση της Σελήνης και στην κατάκτηση του Αρη, στον οποίο το Πεκίνο σχεδιάζει να στείλει τις πρώτες μη επανδρωμένες αποστολές το 2020. Ο Τραμπ τώρα βιάζεται να στείλει ανθρώπους στον Αρη πριν από τους Κινέζους και ύστερα -Θεού θέλοντος- να εκτινάξει τα επανδρωμένα αμερικανικά διαστημόπλοια ως τα πέρατα του Ηλιακού Συστήματος. Μακάρι να συμβεί!
Κινέζοι και Αμερικανοί είναι πιο σκληροί και επιθετικοί ανταγωνιστές στη νέα διαστημική κούρσα (όπου εμπλέκονται δορυφόροι, στρατιωτική και ρομποτική τεχνολογία, αμυντικά και επιθετικά συστήματα, με το βλέμμα στραμμένο στους πόρους των ουράνιων σωμάτων), ενώ οι Ρώσοι παίζουν κυρίως άμυνα, αλλά πολύ οργανωμένα και αποτελεσματικά. Το ταγκό είναι για τρεις, το ντέρμπι για δύο.