Ολος ο κόσμος είναι εντυπωσιασμένος από την έκρηξη των εθνικιστικών αισθημάτων στη Μ. Βρετανία, μια χώρα που μας έχει συνηθίσει σε ένα συνεχές ενδιαφέρον για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Προφανώς, έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι επιπτώσεις από την προσφυγική κρίση, αλλά και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις της ακολουθητέας οικονομικής πολιτικής, η οποία φαίνεται ότι έχει περιθωριοποιήσει σημαντικά μέρη των Βρετανών ψηφοφόρων.
Του Π.Ε. Πετράκη (καθηγητή ΕΚΠΑ)
Ετσι, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Γνωρίζουμε ότι επρόκειτο για μια διαδικασία που πρόκειται να διαρκέσει αρκετές δεκαετίες. Στην πορεία αυτή θα υπάρξουν πολλές ανακατατάξεις.
Τώρα έχουμε μπροστά μας μια διαδικασία που πυροδοτεί τη διόγκωση της αβεβαιότητας.
Είναι γεγονός ότι οι επιπτώσεις από την απόφαση προκαλούν σημαντικές αναταράξεις στις χρηματαγορές. Δεδομένης όμως της εμπειρίας που διαθέτουμε σε διεθνές επίπεδο από προηγούμενες κρίσεις υπάρχει αισιοδοξία ότι θα αποφευχθεί μείζονα χρηματοοικονομική κρίση.
Οταν υλοποιηθεί το Brexit, θα ασκηθούν υφεσιακές πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και βεβαίως και στην ελληνική οικονομία. Δεν θα είναι μεγάλες αλλά δεν θα είναι και ασήμαντες.
Το μέγεθος των επιδράσεων αυτών θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα εξελιχθεί η σχέση UK και Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής