Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Μπορεί ο πρωθυπουργός να έκανε τις ανακοινώσεις περιχαρής, ωστόσο και ο ίδιος γνωρίζει πως όλα όσα είπε ήταν η απόδειξη της αποτυχίας του. Δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια όταν κατέκρινε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, παρόμοιες εξαγγελίες του τότε πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά σε ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Σε ομιλία του από τα Ιωάννινα, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα για να εξαγοράσουν, όπως φαντάζονται, τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους».
Εντάξει, είναι εύκολη αντιπολίτευση η ρητορική τύπου «δηλαδή εσύ δεν θέλεις να πάρει ο κόσμος χρήματα, να πάρει το μέρισμα»; Η απάντηση, σαφώς και είναι πως ο κόσμος πρέπει να έχει αυτά τα χρήματα στην τσέπη του. Η ουσία όμως είναι πως εξ αρχής δεν έπρεπε να του λείπουν…
Η συστηματική και συνειδητή, όπως ομολόγησαν Τσακαλώτος-Χουλιαράκης, υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης έδωσε το δικαίωμα στον κ. Τσίπρα να ανακοινώσει κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο βοήθημα, όμως, δεν υποδηλώνει ανάκαμψη της οικονομίας, δεν υποδηλώνει επιτυχία. Αντιθέτως, αποδεικνύει πως η Ελλάδα έχει αποτύχει παταγωδώς όχι να πλησιάσει, αλλά και να κοιτάξει με τα κυάλια την ανάπτυξη.
Σε μία χώρα με αυτοπεποίθηση και όραμα για το μέλλον, ένα τέτοιο βοήθημα θα έπρεπε να έρθει από επενδύσεις, αύξηση των θέσεων εργασίας, εξαγωγές, εισροή ξένων κεφαλαίων στην χώρα, και παραγωγή έργου. Αντιθέτως σε μία χώρα σε κατάθλιψη όπως η Ελλάδα το βοήθημα είναι ό,τι περίσσεψε από την αποστράγγιση των Ελλήνων στην προσπάθεια να ευημερήσουν οι αριθμοί και να κατευναστούν οι δανειστές.
Την ίδια ώρα άλλη μια δήλωση αποτυχίας είναι το γεγονός πως μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί στην ΔΕΗ προκειμένου να μην αυξηθούν τα τιμολόγιά της μπροστά στον κίνδυνο να βαρέσει η εταιρεία κανόνι. Μιλάμε για μία εταιρεία με τεράστια περιουσία και ελάχιστο ανταγωνισμό η οποία αδυνατεί να διαπρέψει σε όλους τους τομείς και επενδύει στον λιγνίτη, ενώ θεωρεί παραμύθι την κλιματική αλλαγή…
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter