Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Υπενθυμίζουμε ότι οι φοιτητές της ΑΕΠ ΕΑΑΚ αντέδρασαν επειδή μοιράστηκε όρκος στην τελετή υποδοχής πρωτοετών του ΠΑΜΑΚ. Ακολούθησε δημοσίευμα εφημερίδας, βάσει του οποίου το υπουργείο έκρινε πως έπρεπε να απαντήσει επισήμως και ειρωνικώς εγκαλώντας τον πρύτανη (χθεσινό φύλλο «Ε.Τ.») που τόλμησε να προβεί σε τέτοια πράξη. Με την ευκαιρία του τα «έσουρε» και για μία σειρά άλλων θεμάτων, ανάμεσά τους και η –όντως περίεργη– πρόταση του αντιπρύτανη να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές. Ας δούμε όμως ποιος ήταν ο όρκος που ξεσήκωσε την οργή των φοιτητών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του υπουργείου Παιδείας:
«Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση, θα διατηρήσουμε τις αξίες του Πανεπιστημίου και θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα κι έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια, ήθος και θα συμβάλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας, ελευθερίας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης».
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Ποιες λέξεις και έννοιες άραγε ενόχλησαν; Η γνώση, οι αξίες, η αριστεία, η μελέτη και η έρευνα ή μήπως η αξιοπρέπεια, το ήθος, η ποιότητα, η ελευθερία και η δημοκρατία; Μήπως η αξιοκρατία και η προσωπική ανάπτυξη; Αγνωστο. Εντύπωση πάντως προκαλεί πώς οι αρμόδιοι του υπουργείου βρήκαν χρόνο για να σκεφτούν και να γράψουν έναν όρκο-παρωδία ως απάντηση στις «αρλουμπολογίες» της διοίκησης του ΠΑΜΑΚ, αλλά δεν διέθεσαν ούτε ένα λεπτό για να γράψουν μια αράδα για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το οποίο χθες προχώρησε σε τετράωρη παύση της λειτουργίας του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εντός του πανεπιστημίου από τοξικομανείς που κάνουν χρήση ναρκωτικών ακόμα και μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας.
Καμία ουσιαστική απάντηση δεν δίνει ούτε στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο ζητά από την πολιτεία το αυτονόητο: Να διασφαλίσει την εκκένωση κτιρίου του που τελεί επί χρόνια υπό κατάληψη. Αλλά θυμόμαστε πώς είχε αντιμετωπίσει ανάλογα θέματα και στο πρόσφατο παρελθόν. Στους 471 φοιτητές του ΑΠΘ που είχαν καταγγείλει κλοπές, ναρκωτικά και πορνεία είχε μιλήσει για το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα. Στη Σύγκλητο του ΑΠΘ που ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας απάντησε συνδέοντας τον χρόνο της καταγγελίας με την επίσκεψή του στη ΔΕΘ (!). Από κοντά και ο υπ. Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος που έκανε αστεία λέγοντας πως η διακίνηση γίνεται στο τμήμα του ΠΑΜΑΚ που γίνονται οι πολιτικές δημοσκοπήσεις. Αν αυτά είναι σοβαρές απαντήσεις, ε, δεν παίρνουμε και όρκο…
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου