Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τελικά αποφάσισαν ότι τους συμφέρει να πάνε στο Βέλγιο για λόγους που εξήγησε ο συνήγορος του έκπτωτου πρωθυπουργού της Καταλονίας, έμπειρος Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπέκαρτ – γνωστός υπερασπιστής Βάσκων και Κούρδων μαχητών και υποστηρικτής τη δεκαετία του ’70 της βορειοϊρλανδικής και της παλαιστινιακής υπόθεσης.
«Ο πελάτης μου ήλθε πάνω απ’ όλα στο Βέλγιο επειδή είναι η πρωτεύουσα της Ευρώπης. Eχει κάθε νόμιμο δικαίωμα να βρίσκεται εδώ και σε καμία περίπτωση δεν κρύβεται», δήλωσε ο Μπέκερτ στο Reuters, σαν να… αγόρευε κιόλας στο ανώτατο ισπανικό δικαστήριο. Ο Πουτζδεμόντ πήγε και τον βρήκε στην κωμόπολη Τιλτ της δυτικής Φλάνδρας, μόνο και μόνο για τη 40χρονη εμπειρία του σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και όχι για τις (ανύπαρκτες) διασυνδέσεις του με το αυτονομιστικό κίνημα της Φλάνδρας, που ουσιαστικά προσκάλεσε στο Βέλγιο τον αρχηγό των «Καταλανών πειρατών».
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Ο Μπέκερτ αποκάλυψε ότι μπορεί να αναλάβει την υπεράσπιση και άλλων Καταλανών αξιωματούχων, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφασίσουμε αν ο Πουτζδεμόντ θα ζητήσει πολιτικό άσυλο». Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της ισπανικής κυβέρνησης.
Κάποτε το Βέλγιο θεωρούνταν παράδεισος φυγόδικων πολιτών της Ε.Ε., αφού τους παρείχε με σχετική ευκολία πολιτικό άσυλο (ιδίως στους Βάσκους της Ισπανίας) και δεν τους εξέδιδε στα άλλα κράτη-μέλη. Αυτό έπαψε ουσιαστικά να ισχύει μετά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης (2004) που θεωρεί a priori πως όλες οι χώρες της Ενωσης παρέχουν δημοκρατικές εγγυήσεις στους φυγόδικους πολίτες τους, είτε διώκονται για πολιτικούς λόγους είτε όχι.
Στο τελευταίο του διάγγελμα επί καταλανικού εδάφους ο πονηρός Πουτζδεμόντ είχε δίπλα του μια σημαία της Ε.Ε. δίπλα στην καταλανική. Πιστεύοντας, προφανώς, ότι μπορεί να του χρησιμεύσει σαν ασπίδα…
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου