Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το ερώτημα έχει απαντηθεί προ πολλού από την επιστήμη της ψυχανάλυσης, αλλά σε ό,τι αφορά την πολιτική δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στον Φρόιντ για να βρούμε τους λόγους των κατ’ επάγγελμα ψευδολόγων.
Η απάντηση είναι κυνική: πολύ απλά δεν τους νοιάζει. Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα τα πράγματα είναι σοβαρότερα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν λέει μόνο ψέματα (ήδη έχει προσθέσει στην παγκόσμια πολιτική ορολογία τον όρο «kolotoumba» για να αποδοθεί η πλήρης αντίθεση λόγων και πράξεων), αλλά δυστυχώς πιστεύει ότι μιλά με τη γλώσσα της αλήθειας.
Ακολουθώντας τη συμβουλή του Τραμπ (ωραίο δάσκαλο επέλεξε), ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε κατά των μέσων ενημέρωσης στην τελευταία του ομιλία στα Γιάννενα, καταγγέλλοντας τα «fake news» και τα «desperate news» (απεγνωσμένα ψέματα). Τόσο επιτυχημένος αισθάνεται και τόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από την κυβέρνηση που ορισμένα media λυσσωδώς επιχειρούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα. Αυτά πιστεύει ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος έχει αναρωτηθεί πόσα ψέματα έχει πει στον ελληνικό λαό; Πόσες φορές είχε δεσμευθεί να σκίσει τα Μνημόνια και να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ;
Στη δημοσιογραφική πιάτσα αξεπέραστη θεωρείται η πρωτοσέλιδη «δέσμευσή του» στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στις αρχές του έτους ότι δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ πρόσθετων μέτρων λιτότητας. Τον Μάιο ψήφισε μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων και οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειροκροτούσαν για την επιτυχία τους να δεχθούν όλα τα χαράτσια που ζητούσε το ΔΝΤ χωρίς να κερδίσουν το παραμικρό στο χρέος ή τουλάχιστον στη χρηματοδότηση της χώρας!
Αλήθεια, πόσα ψέματα χωρούν σε μία φράση του Τσίπρα;
Ας τα μετρήσουμε:
Είπε ο πρωθυπουργός στο «κατηγορώ» του κατά των media:
«Πότε διαβάζουμε για κατάρρευση των εσόδων, πότε ότι θα μας μαλώσουν για το πώς θα μοιράσουμε το υπερπλεόνασμα, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, πότε ότι η γ’ αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά».
Ψέμα πρώτον: Τα έσοδα κατέρρευσαν, υπολείπονται 2,3 δισεκατομμύρια των στόχων στο εννιάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Ψέμα δεύτερον: Οι δανειστές τον μάλωσαν για τη διανομή του υπερπλεονάσματος και για το λόγο αυτόν τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τσακαλώτος υπέγραψαν μία ταπεινωτική επιστολή με την οποία δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν ξανά σε μονομερή ενέργεια, όπως έπραξαν τον Δεκέμβριο του 2016.
Ψέμα τρίτον: Υπήρχε πρόβλημα με την υποδόση, η οποία θα δοθεί τον Νοέμβριο όταν ήταν προγραμματισμένη να εκταμιευθεί τον Ιούλιο.
Ψέμα τέταρτον: Η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει για να καμαρώνει για την επιτυχία του ο πρωθυπουργός. Και πέρυσι τέτοια εποχή υποστήριζε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωνόταν τον Νοέμβριο του 2016 και τελικώς έκλεισε τον Ιούνιο του 2017 και αφού πρώτα ψηφίσθηκαν μέτρα 5,4 δισ.
Ψέμα πέμπτον: Η χώρα δεν βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά. Δεν χρειάζονται νούμερα για να το τεκμηριώσουμε, οι πολίτες σε συντριπτικό ποσοστό το δηλώνουν σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Πέντε ψέματα σε 50 λέξεις ισοδυναμούν με ένα ψέμα σε κάθε 10. Πάει για ρεκόρ ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ολοένα και περισσότερο μπερδεύει τα καλά της εξουσίας του Μαξίμου με την καθημερινότητα των νοικοκυριών.
Εύσημα από τον Σόιμπλε στον καλύτερο πελάτη
Μέλι έσταζε για τον Αλέξη Τσίπρα ο τέως πλέον υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, που προβλήθηκε από τον ΣΚΑΪ.
Πού θα έβρισκε καλύτερο πελάτη ο Γερμανός πολιτικός να περάσει τη μείωση των συντάξεων και τη δημιουργία του υπερταμείου; Είχε όμως και χιούμορ ο κ. Σόιμπλε. Αφού πρώτα ξεπέρασε το σκόπελο του χρέους υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται τόσο καλά που δεν θα χρειαστούν νέες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση των ελληνικών δανείων, είπε ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα. Μα γιατί να χρειαστούν;
Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ψηφίσει μνημονιακά μέτρα για τη διετία 2019-2020…
O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου