Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό που κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αγόραζαν όπλα από τις ΗΠΑ όχι για να ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας αλλά για να κερδίσουν την εύνοια της Αμερικής.
Πρόκειται για τον ίδιο πολιτικό που πέρυσι τέτοιο καιρό «έδιωχνε» το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα επειδή «είναι σκιτζήδες και θέλουν μόνο μέτρα».
Και τώρα αρχίζει το παραμύθι των ψευτοπαπαγάλων: «Στο εξωτερικό ο Τσίπρας μιλάει ως πρωθυπουργός και όχι ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», λένε και νομίζουν ότι έτσι εύκολα θα ξεμπερδέψουν.
Αλήθεια, εντός συνόρων ο κ. Τσίπρας δεν είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων ή μήπως τελικά ασκεί τα καθήκοντά του εφαρμόζοντας την προεκλογική απειλή προς τους πολιτικούς αντιπάλους του «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»;
Υποτελείς στο εξωτερικό, θρασύτατοι στο εσωτερικό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων του Μαξίμου. Υπουργός της κυβέρνησης έκανε χθες μάθημα στον πρόεδρο της Ν.Δ. για τα F-16 και τον καλούσε να ρωτήσει κανέναν που ξέρει. Αλλος υπουργός διατυμπάνιζε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υπέπεσε σε διπλό ατόπημα για τα εξοπλιστικά.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Ποιοι μιλούν, αυτοί που έκρυβαν μέχρι τις ανακοινώσεις του Τραμπ την προμήθεια των δισεκατομμυρίων δολαρίων και έδιναν γραμμή στα φιλικά τους μέσα να εξαφανίσουν την είδηση από τα πρωτοσέλιδα. Γιατί ο κ. Τσίπρας δεν διόρθωσε τον Τραμπ για το κόστος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου και τώρα λέει ότι θα είναι μόνο 1,1 δισ. όταν το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει 2,4 δισ.;
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανέναν. Τα έχει πει όλα από τον περασμένο Φεβρουάριο ο τέως υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, με μία ερώτηση που, χάριν κομματικής πειθαρχίας, συνέταξε αλλά δεν κατέθεσε ποτέ στη Βουλή.
Τότε που ρωτούσε με ποια απόφαση κυβερνητικού οργάνου διεξάγονταν οι συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και γιατί δεν δίνουν στη δημοσιότητα το σχετικό γραπτό αίτημα που υπεβλήθη προς τον Λευκό Οίκο.
Σε κάθε περίπτωση αυτοί που τώρα επικροτούν την προμήθεια-μαμούθ, σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και με ανοιχτά τα μέτωπα του χρέους και της χρηματοδότησης της χώρας, ας αναρωτηθούν τι έλεγαν και τι πράττουν…
Πρώτα το χρέος, μετά οι εξοπλισμοί
Η συμφωνία ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των F-16 που κλείστηκε στη συνάντηση Τσίπρα με Τραμπ θα απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος ρωτά την Κομισιόν πώς μπορεί να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μια περίοδο κατά την οποία το δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο. Επιπλέον, ο κ. Κύρτσος ορθώς επιρρίπτει ευθύνες και στην Κομισιόν, η οποία παραμένει σιωπηλή στην κλιμάκωση της υπερχρέωσης της Ελλάδας μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας ενώ παρεμβαίνει για την επιβολή πειθαρχίας όταν παρουσιάζεται κάποια πρόταση για μείωση του ΕΝΦΙΑ ή την αύξηση κοινωνικών παροχών, κόστους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων.
Καλή «χημεία» ο λαϊκισμός
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, το κλίμα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση Τραμπ και Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα θερμό. «Υπήρχε χημεία μεταξύ τους», έλεγαν με καμάρι οι υπουργοί ξεχνώντας τι έλεγαν πριν από λίγους μήνες για τον Τραμπ και πώς ο συμπολιτευόμενος Τύπος τον είχε συνδέσει με την Κου Κλουξ Κλαν. Η χημεία που έδεσε τον Τραμπ με τον Τσίπρα προκύπτει από τον λαϊκισμό που τους διακρίνει. Για αυτό άλλωστε συμφώνησαν ότι περίπου για όλα φταίνε τα μέσα ενημέρωσης.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου