Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ο Αυστραλός ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας έγραψε μια μελέτη στην Australian Journal of International Affairs, που έκανε πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους: «Σήμερα η μηχανή δημοσίων σχέσεων του Ισλαμικού Κράτους είναι ισχυρότερη από ποτέ σε μια σειρά μεγάλων χωρών της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Δύσης, χάρις στο επικοινωνιακό του εργαλείο, το διαδικτυακό περιοδικό “Ρουμίγια” (Rumiyah)». Στο περιεχόμενό του έχουν πρόσβαση μέσα από ειδικά chat room και «περίεργα» σάιτ εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί μουσουλμάνοι, που λαμβάνουν οδηγίες για το πώς θα φτιάξουν φτηνά εκρηκτικά για να επιτεθούν σε «μαλακούς στόχους» της Δύσης (Είναι σφόδρα πιθανό να δασκαλεύτηκε από εκεί και η ομάδα, που αιματοκύλησε τον Αύγουστο τη Ράμπλας στη Βαρκελώνη).
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Το Ισλαμικό Κράτος (Daesh) έχει εξοβελιστεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Youtube) ενώ «κατέβηκε» και το ηλεκτρονικό του περιοδικό Dabiq, μετά την κατάληψη της ομώνυμης συριακής πόλης από τον αντιπολιτευόμενο, Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
«Τα ηλεκτρονικά περιοδικά του ISIS λειτουργούν σαν δελτία Τύπου, που δικαιολογούν την πολεμική του ατζέντα σε ένα ευρύ μουσουλμανικό ακροατήριο και δαιμονοποιούν τους εχθρούς του. Η επιρροή του σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα είναι άκρως ανησυχητική», σημείωσε ο Ντρούγκαν. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας υπολογίζει ότι «χιλιάδες» μουσουλμάνοι στη χώρα και «εκατοντάδες χιλιάδες» σε όλο τον κόσμο γίνονται αποδέκτες της τζιχαντιστικής πλύσης εγκεφάλου. Ισως είναι πιο επικίνδυνοι από παλιά, αφού δεν αποσκοπούν πια στη δημιουργία ενός κράτους-χαλιφάτου, αλλά στην τυφλή εκδίκηση των απίστων. Τι άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε από τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις φανατικών με μαχαίρια και ΙΧ στο Παρίσι, το Λονδίνο και άλλες δυτικές πόλεις, που περνούν σχεδόν στα ψιλά των εφημερίδων;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου