Οι σκλάβοι του παρελθόντος -θύματα της αποικιοκρατίας και της νεοαποικιοκρατίας- όχι μόνο ξύπνησαν, αλλά απαιτούν υλική ικανοποίηση από τους δυνάστες-εκμεταλλευτές τους.
Η πρόσφατη «Eκθεση για τις Αποζημιώσεις του Διατλαντικού Δουλεμπορίου από την Αφρική στην Αμερική και την Καραϊβική» (γνωστή περιληπτικά ως Battle Report) υπολογίζει ότι βάσει του Διεθνούς Δικαίου οι ισχυρές χώρες της Δύσης οφείλουν σε κράτη της Αφρικής 131 τρισεκατομμύρια δολάρια (120 τρισ. ευρώ) για τα δεινά που τους προξένησαν στα χρόνια του δουλεμπορίου (15ος-19ος αι.) και της μετέπειτα αποικιοκρατίας (19ος-20ός αι.).
Μιλάμε για ένα ποσό περίπου διπλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ και τριπλάσιο του παγκόσμιου χρέους, που αν υπήρχε τρόπος να καταβληθεί (δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια…), θα βλέπαμε έναν ριζικά διαφορετικό κόσμο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι υποχρεώσεις αποζημίωσης των ΗΠΑ ανέρχονται σε 27 τρισ. δολάρια (το σύνολο σχεδόν του αμερικανικού ΑΕΠ), της Βρετανίας σε 24 τρισ. και της Πορτογαλίας σε 21 τρισ. δολάρια (ο Θεός κι η ψυχή τους πού θα τα βρουν).
Στο πνεύμα της έκθεσης κινείται και ο ΟΗΕ. Σε δική του αναφορά επισημαίνει ότι η βλάβη είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί λόγω των χρόνων που πέρασαν, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει τα κράτη-θύτες από τις νομικές τους υποχρεώσεις.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Στην προχθεσινή Συνδιάσκεψη Αποζημιώσεων στην Γκάνα, οι ηγέτες της Αφρικανικής Ενωσης (ΑU) και της 20μελούς Καραϊβικής Κοινότητας (CARICOM) αποφάσισαν να συνασπιστούν για να διεκδικήσουν από τους παλιούς «δουλεμπόρους, αποικιοκράτες και εκμεταλλευτές» τα νόμιμα.
«Όχι», όπως τόνισε η αντιπρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Μονίκ Ενσανζαμπαγκάνουα, «για να ξαναγράψουμε την Ιστορία ή να θυματοποιηθούμε, αλλά για να αποκαταστήσουμε ατιμώρητες αδικίες που μας ταλαιπωρούν μέχρι σήμερα». Πρόσφατα, στην Κένυα, ο Κάρολος της Αγγλίας δεν είπε λέξη για τις αποζημιώσεις, το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας αποδοκιμάστηκε στη Ν. Αφρική και ο Γερμανός πρόεδρος τα «μάσησε» στην Τανζανία. Το τζίνι, όμως, βγήκε από το μπουκάλι…