Τα τρία βασικά μηνύματα που ήθελε να περάσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη ήταν τα ακόλουθα:
Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Πρώτον, ότι ο ίδιος στρέφει το ενδιαφέρον του στις επενδύσεις ώστε να διεμβολίσει το ακροατήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη
Δεύτερον, ότι θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις στους ασθενέστερους.
Τρίτον, ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες της Νέας Δημοκρατίας.
Και στα τρία μέτωπα η σύγκρουση του «αφηγήματος» του πρωθυπουργού με την πραγματικότητα ήταν αδυσώπητη.
Αντί για φιλοεπενδυτική γραμμή, τις προηγούμενες ημέρες είχαμε ένα ρεσιτάλ αντιεπενδυτικών κινήσεων από τους υπουργούς του. Μετά την υπόθεση της Eldorado, που ανέδειξε πλήρως την υποκρισία της κυβέρνησης, καθώς τη μία ημέρα χαρακτήριζε τους Καναδούς «αποικιοκράτες» και την επομένη υπέγραφε τις άδειες, υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια στην οικονομία και από άλλους επενδυτές. Αφήνουμε στην άκρη τις παραδοσιακές διαμαρτυρίες του Σπίρτζη για τους Γερμανούς της Fraport κατόπιν υπογραφής. Η υπόθεση του Ελληνικού παραμένει σε εκκρεμότητα ενώ στο πεδίο των τραπεζών είχαμε σημαντική πτώση των μετοχών λόγω των ενστάσεων που θέτει το ΔΝΤ για το ζήτημα της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Οι εκροές κεφαλαίων από μεγάλους επενδυτές ήταν σημαντικές οδηγώντας τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών. Το επενδυτικό στόρι του κ. Τσίπρα ξέφτισε πολύ γρήγορα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Το ίδιο ισχύει και με την περιβόητη έξοδο από τα Μνημόνια, που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Μέλη του οικονομικού επιτελείου μίλησαν για πιθανότητα νέων μέτρων εάν υπάρχουν αποκλίσεις το 2018, ενώ επισήμαναν ότι υπάρχει μία πληθώρα επιλογών μεταξύ καθαρής εξόδου και προληπτικής γραμμής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ξαφνικά η συζήτηση με τους δανειστές μεταφέρθηκε από το πεδίο των «ελαφρύνσεων» σε αυτό των πρόσθετων μέτρων.
Ακόμη πιο ανώμαλη ήταν η προσγείωση με την τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές του Σαρωνικού. Τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης μύριζαν «μούχλα» ενώ τα «είπα-ξείπα» του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για την παραίτησή του έδωσαν την αίσθηση της προσκόλλησης στην εξουσία, κάτι που είναι αποκρουστικό για το μέσο πολίτη. Επιπλέον, οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών με τις οποίες επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί το μέγεθος της περιβαλλοντικής ζημιάς απέκοψαν τον ΣYΡIZA από το χώρο της οικολογίας, όπου είχε προνομιακή θέση. Και αυτό θα αποτυπωθεί και στις προσεχείς δημοσκοπήσεις.
Οποιος στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι όλα αυτά ήταν απλώς μία κακή συγκυρία είναι γελασμένος. Το κράτος, που πάντα ήταν προβληματικό, ξεχαρβαλώθηκε πλήρως επί ΣYΡIZA, όταν δόθηκε το μήνυμα της ατιμωρησίας και της ήσσονος προσπάθειας. Παράλληλα, τα σύννεφα στην οικονομία πυκνώνουν. Ο προϋπολογισμός στο οκτάμηνο κινείται οριακά, με την υστέρηση στα έσοδα να ξεπερνά το 1,7 δισ. και το πλεόνασμα να συντηρείται από το τσεκούρι στις δημόσιες επενδύσεις και τη στάση πληρωμών.
Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τον Τσίπρα γιατί η χώρα δεν οδηγείται στην κανονικότητα, όπως πιστεύουν στο Μαξίμου, αλλά αντιθέτως αναδεικνύονται στην πλήρη τους έκταση τα προβλήματα στην οικονομία και στη διακυβέρνηση της χώρας. Οπως συνέβη με τις πετρελαιοκηλίδες που εμφανίσθηκαν αρχικά στη Σαλαμίνα και έφτασαν μέχρι τη Γλυφάδα…
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής