.Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Η απουσία της Ελλάδας από τη μίνι σύνοδο κορυφής στο Παρίσι ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση πως παραμένουμε ουραγοί της Ευρώπης, εκτελώντας εντολές για διαμορφωμένες από άλλους συμφωνίες, όσο και αν η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα. Πόσο λογικό όμως είναι να μετέχουν στη σύσκεψη τέσσερις Ευρωπαίοι και τρεις Αφρικανοί ηγέτες και να απουσιάζει ο Ελληνας πρωθυπουργός; Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τσαντ, Νίγηρας και Λιβύη ήταν οι χώρες που συμμετείχαν στην ευρω-αφρικανική σύνοδο για το προσφυγικό. Εκτός και αν ξέχασαν στην Ευρώπη, ή αν τους αφήσαμε εμείς να το ξεχάσουν, πως εξακολουθούμε να σηκώνουμε ένα μεγάλο βάρος του προσφυγικού και μάλιστα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης.
Το πρώτο επιχείρημα βέβαια που ακούγεται για τη «δικαιολογημένη απουσία» της Ελλάδας είναι ότι έχουν μειωθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας, σε αντίθεση με Ιταλία και Ισπανία όπου οι ροές ήταν ιδιαίτερα αυξημένες τους προηγούμενους μήνες. Ωστόσο ακόμα και ο πιο απλός παρατηρητής μπορεί να επισημάνει πρώτον ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι εισροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου αυξήθηκαν και πάλι, φθάνοντας στα ίδια επίπεδα με του Αυγούστου του 2016 και δεύτερον ότι η κάνουλα των ροών δεν ελέγχεται από εμάς αλλά από την Τουρκία. Ανά πάσα στιγμή δηλαδή είμαστε ευάλωτοι σε ένα νέο μεταναστευτικό τσουνάμι, αν η Τουρκία θελήσει να κάνει επίδειξη δύναμης στην Ευρώπη.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Ωστόσο ακόμα σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η επιχειρούμενη συμφωνία που προωθείται από τον γαλλογερμανικό άξονα και η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία χοτ σποτ στις τρεις αφρικανικές χώρες έπεται της ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία, στην οποία ουσιαστικός εταίρος είναι η Ελλάδα. Θα μπορούσε λοιπόν η Ελλάδα να συνδράμει στην ευρωαφρικανική σύνοδο με τη δύσκολη «τεχνογνωσία» που απέκτησε από την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας.
Η απουσία λοιπόν της Ελλάδας ούτε δικαιολογημένη είναι, ούτε καλώς έγινε, όπως υποστήριξε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας. Ο οποίος μάλιστα «στρίμωξε» γεωγραφικά το θέμα, λέγοντας πως αφορά μόνο το κεντρικό και δυτικό τμήμα της Μεσογείου και άρα όχι εμάς. Εμφανίστηκε μάλιστα ικανοποιημένος που σε λίγες μέρες ο κ. Μακρόν θα μας ενημερώσει για τα βασικά συμπεράσματα της συνόδου, δίνοντας πάσα στον τομεάρχη μεταναστευτικού της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να σημειώσει πως θα συζητήσουμε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για εμάς, χωρίς εμάς.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου