Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η Θεσσαλονίκη «στοιχειώνει» τον κ. Τσίπρα. Δεν είναι μόνο το περίφημο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» με παροχές ύψους 12 δισεκατομμυρίων που είχε ανακοινώσει το 2014 δηλώνοντας μάλιστα ότι είναι πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης.
Και πέρυσι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός είχε προχωρήσει σε μία σειρά εξαγγελιών, όμως στην πράξη έγιναν ακριβώς τα αντίθετα. Αφήνουμε στην άκρη το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες και την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο πρωθυπουργός κατά δημοσιογράφων και η οποία είχε στιγματίσει την παρουσία του στη ΔΕΘ.
Στα ζητήματα της οικονομίας η περυσινή ομιλία του κ. Τσίπρα ακυρώθηκε από τα γεγονότα. Τι έλεγε πέρυσι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός; Εθετε τέσσερις συγκεκριμένους στόχους χωρίς τελικώς να πετύχει κανέναν.
Αντιγράφουμε από την ομιλία του:
Για όλα φταίει το… μολύβι
- «Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση, ενώ στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων δεν θα αποδεχτούμε τίποτε λιγότερο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Τελικώς η αξιολόγηση έκλεισε τον Μάιο του 2017, δηλαδή 11 μήνες μετά την περυσινή ΔΕΘ, ενώ στα εργασιακά η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πέτυχε το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» αλλά αποδέχθηκε τη μη αναστροφή των αλλαγών που ήδη έχουν γίνει.
- Το δεύτερο βήμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ήταν να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους. Και στο ζήτημα του χρέους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετράπη σε άτακτη υποχώρηση αποδεχόμενη ότι τα μέτρα θα συζητηθούν μετά το πέρας του προγράμματος και εφόσον κριθούν απαραίτητα.
- Το τρίτο βήμα ήταν «να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές». Χάθηκε και αυτός ο στόχος, αφού η Ελλάδα παραμένει εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και υπάρχει πλέον ο κίνδυνος να ολοκληρωθεί το QE χωρίς να προλάβουμε την ένταξή μας. Τα capital controls παραμένουν ενώ η έξοδος στις αγορές ήταν μεμονωμένη και με επιτόκια της περιόδου του 2014.
- Το τέταρτο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ήταν να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. «Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%. Επίσης μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε αισθητά τη φορολογική βάση ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη». Η αποτυχία και σε αυτά τα μέτωπα ήταν ολοκληρωτική. Η κυβέρνηση ενώ είχε θέσει ως στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων στο 2% έως το 2020 τελικώς τον περασμένο Μάιο δεσμεύθηκε για πλεονάσματα 3,5% μέχρι και το 2022 και διατήρηση των πλεονασμάτων κοντά στο 2,4% για την περίοδο από το 2023 μέχρι το 2040! Η ισχυρή ανάπτυξη το 2017 ακόμη δεν έχει εμφανισθεί ενώ σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη φορολογική ελάφρυνση η κυβέρνηση έπραξε και πάλι το αντίθετο ψηφίζοντας τη μείωση του αφορολογήτου ορίου από τα 8.500 ευρώ στα 5.600 από το 2019 ή το 2020 ανάλογα με το τι θα αποφασίσει το ΔΝΤ.
Είχε πει και άλλα ωραία ο κ. Τσίπρας πέρυσι στη ΔΕΘ, όπως για παράδειγμα ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν δικαιότερο φόρο και ότι σε πρώτη φάση το 2017 θα επεκτείνονταν οι απαλλαγές υπέρ των φτωχότερων αλλά και ότι η κυβέρνησή του πέτυχε «τη διατήρηση των κύριων συντάξεων και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές». Οπως γνωρίζουν όλοι οι συνταξιούχοι, από την 1.1.2019 όλες οι συντάξεις θα περικοπούν κατά 18%, ενώ ο ΕΝΦΙΑ που θα εισπραχθεί τον επόμενο μήνα δεν έχει καμία σοβαρή ελάφρυνση.
Τι έμεινε από την περυσινή ομιλία του πρωθυπουργού; Μα φυσικά η ατάκα του ότι «έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιόν σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μία μία αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη».
Ολο αναμένουμε με ενδιαφέρον τις φετινές του εξαγγελίες, και ιδίως οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί για να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριό τους.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου