Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Επαψε να αποτελεί στέλεχος της ομάδας που κατοικοεδρεύει στον Λευκό Οίκο και μεταφέρθηκε σε νέο πόστο. Για την ακρίβεια θα ασχολείται μόνο με ό,τι έχει να κάνει με την εκστρατεία για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, αφού πλέον το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου γράφει μείον δύο Ελληνες. Και όμως δεν έχει περάσει και τόσος καιρός από τότε που διάφοροι εγχώριοι πολιτικοί φωστήρες πανηγύριζαν για την εκλογή Τραμπ. Για την ακρίβεια έχουν περάσει μόλις 200 ημέρες.
Ενα από τα ευκολότερα επιχειρήματα που έβρισκαν οι υποστηρικτές του πολυεκατομμυριούχου μπίζνεσμαν ήταν ότι είχε στο πλευρό του αρκετά στελέχη ελληνικής καταγωγής και αυτό θα βοηθούσε τα εθνικά μας θέματα. Μια ακόμα πολιτική αυταπάτη, αφού όσοι γνωρίζουν καλά πώς λειτουργεί η εθνική ταυτότητα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ξέρουν πως όσο και αν κάποιος υπερηφανεύεται για την καταγωγή του, αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι τι έκανε για την Αμερική. Η απομάκρυνση λοιπόν του Πρίμπους μπορεί να μην είναι θετική για εμάς, σίγουρα όμως δεν είναι και καταστροφική. Γιατί, είπαμε, όταν διαβαίνεις την πόρτα του Λευκού Οίκου ορκίζεσαι να υπερασπιστείς τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού και όχι τον τόπο των προγόνων σου.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Επί του πρακτέου λοιπόν και πηγαίνοντας σε ένα θέμα που αφορά άμεσα τα συμφέροντα των Αμερικανών παραγωγών πλήττοντας ταυτόχρονα τους Ευρωπαίους αγρότες και φυσικά και τους Ελληνες, είναι τι θα αποφασίσει ο Τραμπ για τις επιτραπέζιες ελιές της νότιας Ευρώπης. Θα τις εξοστρακίσει από τα αμερικανικά εστιατόρια για να ικανοποιήσει τους ελαιοπαραγωγούς της Καλιφόρνιας; Το θέμα έσκασε όταν το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ξεκίνησε έρευνα για το αν η Ισπανία πουλά τις ελιές σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν της αγοράς, ζημιώνοντας τους ντόπιους παραγωγούς.
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε θα μπουν υψηλοί δασμοί στις εισαγωγές τους, γεγονός που θα δυσχεράνει, ίσως και να μειώσει τη διείσδυσή τους στην αμερικανική αγορά. Δεν πρόκειται για ζήτημα ήσσονος σημασίας αν σκεφτούμε πως η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε εξαγωγές σε επιτραπέζιες ελιές στις ΗΠΑ με 800.000 μετρικούς τόνους και ακολουθεί η Ελλάδα στη δεύτερη θέση με 316.000 μετρικούς τόνους ετησίως. Οι ενώσεις ελαιοπαραγωγών της Ε.Ε. εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο σοβαρά λαμβάνει υπ’ όψιν τέτοιες δυσαρέσκειες ο νέος πλανητάρχης. Τις γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι, δηλαδή στο tweeter. Αλήθεια, αν ο Ράινς Πρίμπους ήταν ακόμα προσωπάρχης τι θα έκανε για τις ελληνικές ελιές;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου