Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Επιπλέον, τα ακίνητα είχαν χάσει το 56% της αξίας τους και η χώρα κρατιόταν στη ζωή χάρις στο δάνειο 85 δισ. ευρώ της τρόικας. Σήμερα, η εικόνα έχει αντιστραφεί. Η ανεργία περιορίστηκε στο 6,2% και η Κεντρική Τράπεζα του Δουβλίνου προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% (ελαφρά μειωμένη από το 5,1% του 2016). Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Ιρλανδία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ευρωζώνης. Τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο θα κρατήσει;
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Ο «Κελτικός Τίγρης» μοιάζει να αναγεννιέται από τις στάχτες του (έτσι αποκαλούνταν η Ιρλανδία από το 1995 ως την κρίση του 2008) όχι τόσο χάρις στην πιστή εφαρμογή του Μνημονίου όσο χάρις στο «ατύχημα» του Brexit, το οποίο απογείωσε τις τιμές στην ιρλανδική κτηματαγορά και στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι εμπορικές μισθώσεις στο Δουβλίνο είναι 42% υψηλότερες από ό,τι στη Φρανκφούρτη! Αυτό σημαίνει ότι κυοφορείται μια νέα φούσκα, η οποία θα σκάσει με πάταγο αν η Βρετανία τα βρει με την Ε.Ε. και επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην αγορά του Λονδίνου. «Οι Ιρλανδοί επενδυτές ακινήτων πρέπει να προσεύχονται όχι απλά για σκληρό αλλά για… γρανιτένιο Brexit», τόνισε στην «Guardian» o οικονομολόγος Ντέιβιντ Μακ Ουίλιαμς. Πολλοί λένε ότι η ανάκαμψη αφορά κυρίως το Δουβλίνο και όχι την ιρλανδική επαρχία, η οποία παραμένει στη σκιά της «εσωτερικής υποτίμησης» του Μνημονίου.
Παράγοντες ωστόσο της οικονομίας διαβεβαιώνουν ότι η ιρλανδική ανάκαμψη έχει γερά θεμέλια. «Δημιουργούνται περίπου 1.000 θέσεις εργασίας ανά βδομάδα, όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και στην επαρχία. Το καλό είναι ότι δεν οφείλονται στην πιστωτική έκρηξη, όπως τον καιρό της ‘‘Τίγρη’’, αλλά σε επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας. Ιδωμεν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου