Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μέσα σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός έδωσε δύο συνεντεύξεις. Μία στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», όπου παραδέχθηκε ότι έκανε μεγάλα λάθη, με σημαντικότερο την επιλογή προσώπων σε κρίσιμα πόστα, και μία στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Εκεί από τα μεγάλα λάθη του 2015 πέρασε στις μεγάλες αυταπάτες τού σήμερα και από εκεί στα μεγάλα ψέματα του 2019.
Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθείς όχι μόνο τον πρωθυπουργό, αλλά και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη να θριαμβολογούν για αυτά που κατηγορούσαν το 2014, να αποθεώνουν τις αγορές που χαρακτήριζαν ως τοκογλυφικούς μηχανισμούς και να ξεχνούν όσα έλεγαν μέχρι να υπογράψουν τα Μνημόνια.
Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ. είναι ότι οι πολίτες δεν ξέχασαν τι τους έλεγαν προεκλογικά. Και βεβαίως δεν είναι τόσο «κομψό» το γεγονός ότι και ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να επιρρίπτει εμμέσως ευθύνες στους πολίτες, δηλώνοντας ότι όταν τον Σεπτέμβριο του 2015 υπερψήφιζαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν για το Μνημόνιο. Δεν τα λέει καλά ο πρωθυπουργός.
Αλήθεια, έλεγε κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝ.ΕΛ. τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 θα μειωθούν όλες οι συντάξεις κατά 18% μέσω της κατάργησης των προσωπικών διαφορών; Ο κ. Τσίπρας δεν διαβεβαίωνε τότε τους συνταξιούχους ότι δεν θα πειράξει τις συντάξεις; Ο Κατρούγκαλος δεν έλεγε ότι με το νόμο του οι συντάξεις θα αυξάνονταν από το 2017 με βάση τη ρήτρα ανάπτυξης;
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Αλήθεια, τον Σεπτέμβριο του 2015 είχε πει ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες ότι το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στις 5.600 ευρώ με αποτέλεσμα να χαρατσωθούν με έξτρα φόρους από το 2019 ακόμη και οι μισθωτοί των 500 ευρώ; Εδώ ακόμη θυμόμαστε πέρυσι τον κύριο Τσακαλώτο να δηλώνει σε όλους ότι θα παραιτηθεί εάν το αφορολόγητο πέσει κάτω από τις 9.000 ευρώ. Τελικώς το αφορολόγητο έπεσε κάτω από 5.600 ευρώ και ο κ. Τσακαλώτος, εάν δεν κάνουμε λάθος, βρίσκεται ακόμη στην υπουργική του καρέκλα.
Επομένως, ο πρωθυπουργός δεν έχει δίκιο. Δεν τα είπε όλα στον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2015, όπως και δεν τα λέει όλα και τώρα για την επόμενη ημέρα στην οικονομία. Τα μέτρα που ψηφίσθηκαν τον περασμένο Μάιο θα επιδεινώσουν την κατάσταση στη μέση οικογένεια και θα περιορίσουν τα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων.
Μόνο που πλέον δεν χωρούν αυταπάτες, ούτε άλλα ψέματα γιατί δεν υπάρχει ούτε ο Βαρουφάκης για να του ρίχνουν το ανάθεμα.
ΝΟΜΟΘΕΤΩΝΤΑΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ
Το φαινόμενο των τροπολογιών δεν είναι σημερινό αλλά επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τη μορφή επιδημίας, όπως εύστοχα επισήμανε χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Πλέον το νομοσχέδιο είναι το «όχημα» για να ψηφίζονται τροπολογίες. Μέσα σε λίγες ώρες, χωρίς διαβούλευση ή τις απαραίτητες εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, περνούν διατάξεις που έχουν μικρό ή μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Χθες η κατάσταση ξεπέρασε κάθε όριο. Κατατέθηκαν πάνω από 35 τροπολογίες και τα κείμενά τους είναι πολλαπλάσια από τα αντίστοιχα του νομοσχεδίου. Οι πρακτικές αυτές λειτουργούν σε βάρος του Κοινοβουλίου και το κυβερνών κόμμα, που υποστήριζε ότι θα είναι κάθε λέξη του Συντάγματος, τις έχει υιοθετήσει χωρίς πρόβλημα.
ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Οι Ευρωπαίοι, ή για να ακριβολογούμε οι Γερμανοί που κρατούν τα ηνία στις Βρυξέλλες, τηρούν στάση αναμονής για την Ελλάδα λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η καγκελάριος Μέρκελ, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, θα πετύχει εκλογικό θρίαμβο με ποσοστά κοντά στο 40%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς έχουν βυθιστεί σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν καταγράψει στις προηγούμενες γερμανικές κάλπες. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το ντέρμπι της τρίτης αξιολόγησης, όπου υπάρχουν θέματα-«παγίδες» όπως το Δημόσιο και ο συνδικαλιστικός νόμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εκλογική του πελατεία και δεν θα υπάρχει καμία ανοχή από την πλευρά των Ευρωπαίων ή του ΔΝΤ.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου