Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Δεν είναι πολύ συχνό, αλλά συμβαίνει. Αν κάποιος ηγέτης εξαπατήσει το λαό ή μετέχει ακόμη και εν αγνοία του σε υποθέσεις διαφθοράς, οδηγείται στα δικαστήρια. Παράδειγμα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, που κλήθηκε να καταθέσει -ως μάρτυρας, βέβαια- στο δικαστήριο για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία εμπλέκεται μεγάλο τμήμα του κομματικού μηχανισμού του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος. Η υπόθεση είναι παλαιά και ο Ραχόι κλήθηκε να καταθέσει επειδή διετέλεσε γενικός γραμματέας του κόμματος, την εποχή στην οποία αναφέρεται το εν λόγω σκάνδαλο παράνομων χρηματοδοτήσεων.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός και μόνο της κατάθεσης ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού για υπόθεση διαφθοράς. Ο Ραχόι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ισπανία που κατέθεσε σε δικαστήριο. Ασχέτως αν εμπλέκεται ο ίδιος, κρίθηκε σημαντική η μαρτυρία του για να διευκολυνθεί η έρευνα. Στο εδώλιο θα καθίσουν περίπου σαράντα κατηγορούμενοι -ανώτερα, μεσαία στελέχη και ταμίες του ΡΡ- για τα διπλά λογιστικά βιβλία του Λαϊκού Κόμματος, στα οποία φαίνονται πληρωμές σε πολιτικούς και κομματικούς, κατά την περίοδο 1999-2009, με χρήματα που προέρχονται από χορηγίες μεγάλων επιχειρήσεων.
Ο Ραχόι διανύει δεύτερη θητεία στον πρωθυπουργικό θώκο της χώρας και εξελέγη δύο φορές στις διπλές εκλογές που έγιναν πέρυσι με διαφορά εξαμήνου. Οι δικαστές δεν έκαναν πίσω, ούτε όταν η κυβέρνηση πρότεινε να γίνει η κατάθεση μέσω τηλε-διάσκεψης, για να αποφευχθεί η δυσάρεστη εικόνα ενός ηγέτη μάρτυρα στο δικαστήριο.
Ο αντίλογος στην υπόθεση είναι ότι οι χρηματοδοτήσεις σε κόμματα δεν ήταν κάτι ασύνηθες όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη (παραδείγματα υπάρχουν πολλά). Μπορεί ο Ραχόι και ίσως κι άλλα στελέχη του ΡΡ να μη γνώριζαν τίποτε από τις χρηματοδοτήσεις. Ομως, στην πολιτική, ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών. Η πρακτική των παράνομων χρηματοδοτήσεων πλήγωσε βαθιά το ισχυρό δεξιό κόμμα της Ισπανίας – υπολογίζεται ότι «χάθηκαν» 3 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Εξαιτίας των κομματικών σκανδάλων, ο Ραχόι επέστρεψε στην εξουσία με αδύναμη εντολή κυβέρνησης. Αν εκείνος οφείλει εξηγήσεις στους ψηφοφόρους του κόμματος, ας φανταστεί κανείς τι οφείλουν άλλοι ηγέτες – π.χ. ο δικός μας πρωθυπουργός στον ελληνικό λαό, που παραδέχεται ότι είχε «απειρία όταν ανέλαβε» και ότι «έκανε πολλά λάθη»!
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου