Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Εν έτει 2017 ο Πολωνός υπουργός Aμυνας Aντονι Ματσίρεβιτς, χαρακτήρισε «απειλή για τον ελεύθερο κόσμο (!)» τα κοινά σινο-ρωσικά γυμνάσια που διεξάγονται στο διάστημα 21-28 Ιουλίου στη Βαλτικής Θάλασσα. Από κοντά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους πρωτόγνωρους ελιγμούς του ρωσικού και του κινεζικού ναυτικού στα βαλτικά σύνορα της Συμμαχίας (Πολωνία, Λιθουανία).
«Μην ανησυχείτε, δεν απειλούμε καμία χώρα», καθησύχασαν σκωπτικά Ρώσοι και Κινέζοι, που εγκαινίασαν κοινές ναυτικές ασκήσεις το 2012, κυρίως στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (η επόμενη θα γίνει τον Σεπτέμβριο, στη Θάλασσα της Ιαπωνίας).
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η άσκηση «Ναυτική Συνεργασία 2017» διεξάγεται ανοιχτά του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ (της πρώην Ανατολικής Πρωσίας, που ενσωματώθηκε στη Σοβιετική Ενωση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) στέλνοντας μήνυμα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ότι δεν κάνουν κουμάντο στην περιοχή.
Η Κίνα είχε έναν παραπάνω λόγο να κάνει επίδειξη σημαίας στη μακρινή Βαλτικής, απαντώντας έτσι στον ιδιότυπο «αποκλεισμό» που της έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί στο τόξο Αυστραλία-Φιλιππίνες-Ιαπωνία-Ν. Κορέα. Μετά το λιώσιμο των πάγων η Κίνα θέλει να εκμεταλλευτεί εμπορικά το θαλάσσιο δρόμο της Αρκτικής, κατά μήκος των βόρειων ακτών της Ρωσίας, ενισχύοντας παράλληλα την παγκόσμια ναυτική της ισχύ. Σύντομα θα εγκαινιάσει την πρώτη της ναυτική βάση σε ξένο έδαφος, στο Τζιμπουτί (στρατηγικό σημείο διέλευσης των πετρελαιοφόρων του Κόλπου) ενώ τον Απρίλιο παρουσίασε το πρώτο αεροπλανοφόρο Made in China.
Καθώς οι δύο ευρασιατικοί γίγαντες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης συμφωνούν σε σειρά διεθνών ζητημάτων (Συρία, Β. Κορέα κ.ά.), δεν είναι τυχαίο ότι Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ διαπίστωσαν, προ ημερών, ότι οι διμερείς σχέσεις «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου