Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Χθες όμως οι «New York Τimes» αποκάλυψαν ότι στο κατώφλι της πτώχευσης βρίσκονται και οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι (U.S.Virgin Islands), ένα σύμπλεγμα τριών νησιών στην Καραϊβική, που αποτελεί παράδεισο για τους ξένους τουρίστες με τις τουρκουάζ παραλίες και κόλαση για τους… συνταξιούχους, λόγω πολύμηνης… απληρωσιάς.
Δεδομένου ότι το ομοσπονδιακό κράτος των ΗΠΑ δεν βοηθάει ούτε τις ίδιες τις πολιτείες του (θα θυμάστε την πρόσφατη πιστωτική περιπέτεια της Καλιφόρνιας, ενώ σε δύσκολη θέση βρίσκεται τώρα το Ιλινόις), τα «αβύθιστα αεροπλανοφόρα» της Ουάσιγκτον αφέθηκαν ως τώρα στην τύχη τους.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Ποικίλλουν οι λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι των 100.000 κατοίκων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ένα χρέος 6,5 δισ. δολαρίων, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τις αγορές τον Ιανουάριο. Το κακό ξεκίνησε από το κλείσιμο ενός γιγάντιου ιδιωτικού διυλιστηρίου το 2012 που κινούσε την οικονομία, σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή φορολογικά έσοδα και το αδύναμο ασφαλιστικό σύστημα.
Σημάδια πιστωτικής κατάρρευσης παρουσιάζουν όμως και οι κτήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, όπως η Αμερικανική Σαμόα, το Γκουάμ και οι Βόρειες Μαριάνες. Δείγμα ότι οι Αμερικανοί δεν πρόβλεψαν πως η ανάπτυξη των μικρών οικονομιών των υπερπόντιων εδαφών τους, η οποία βασίστηκε στις μεγάλες στρατιωτικές βάσεις και στο δανεισμό για τη δημιουργία οδικών, εκπαιδευτικών και υγειονομικών υποδομών, χτίστηκε σε σαθρό έδαφος.
Ισως οι Αμερικανοί φορολογούμενοι κληθούν να βάλουν για πρώτη φορά το χέρι στην τσέπη για τη σωτηρία των δορυφόρων τους, καθώς η υπόθεση απασχολεί σοβαρά το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης, που υπάγεται στο Κογκρέσο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου