Πλέον το Γορτυνιακό ελαιόλαδο, εμφιαλώθηκε σε συλλεκτικό μπουκάλι με την επωνυμία “Χωραίτικο” και έγινε ευρύτερα γνωστό μέσω της συμμετοχής του δήμου Γορτυνίας, στην 30η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Detrop Boutique της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη.
Ο δήμος Γορτυνίας, και η Κοινωφελής Επιχείρησή του, στο πνεύμα των δράσεων εξωστρέφειας που επιχειρεί, στο πλευρό της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης, στη διάρκεια της 30ης Detrop boutique, προβάλλει και προωθεί δυναμικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και μεταποίηση των εξαιρετικών, βραβευμένων σε πολλές περιπτώσεις, προϊόντων της Γορτυνιακής γης. Ανάμεσά τους, ελαιόλαδο, ποικιλίες μελιού και το ξεχωριστό μέλι βανίλια Βυτίνας, ζυμαρικά, παραδοσιακά γλυκά, χυμούς και προϊόντα ροδιού».
Το πικρό ελαιόλαδο της Γορτυνίας που είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για τη γεύση και τις θεραπευτικές ιδιότητές του Το ελαιόλαδο με τη χαρακτηριστική πικρή γεύση, που καλλιεργείται στην Γορτυνία, από τα χωριά της Καρύταινας μέχρι την περιοχή της Θέλπουσας και της Κοντοβάζαινας, αλλά και σε μερικές περιοχές της Ολυμπίας, αποδείχθηκε επιστημονικά ότι έχει φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον διευθυντή Dan Flynn, έδειξε πως η συγκεκριμένη ποικιλία, υπό την ονομασία «Χωραίτικη», έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Οι ουσίες αυτές λειτουργούν ευεργετικά για τον οργανισμό και συμβάλλουν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και πολλών μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα ενισχύουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Η ποικιλία ελαιόλαδου της Γορτυνίας, λόγω της πικρής γεύσης, πολλές φορές στο παρελθόν θεωρήθηκε ως ακατάλληλη.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στην Ηλεία: Πύρινη κόλαση στο Λιβαδάκι – Εκκενώθηκε ο οικισμός, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Κορονοϊός: 4η δόση εμβολίου για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις