Την εικόνα της ευρωπαϊκής γεωργίας τα επόμενα χρόνια επιχειρεί να δώσει έκθεση-μελέτη της Κομισιόν, για τις προοπτικές των γεωργικών αγορών την περίοδο από τώρα μέχρι το 2035. Η έκθεση εξετάζει την παραγωγή, την κατανάλωση και το εμπόριο στους τομείς των αροτραίων καλλιεργειών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος, του ελαιολάδου και του οίνου, καθώς και τα γεωργικά εισοδήματα.
Στην έκθεση τονίζεται ότι ο γεωργικός τομέας βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Για παράδειγμα, η κατανάλωση βόειου και χοιρινού κρέατος, ζάχαρης και οίνου αναμένεται να μειωθεί. Επιπλέον, τονίζεται ότι το κόστος της ενέργειας και άλλων εισροών αναμένεται να παραμείνει μεσοπρόθεσμα πάνω από τα προ του 2021 επίπεδα. Στην έκθεση αναγνωρίζεται ο κομβικός ρόλος της ΚΓΠ, η οποία στηρίζει τη μετάβαση των γεωργών ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά τους. Οσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, σύμφωνα με την έκθεση, η Ε.Ε. θα παραμείνει καθαρός εξαγωγέας και θα συνεχίσει να συμβάλλει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια
Σύμφωνα με την έκθεση, το κλίμα και οι προκλήσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες οδηγούν σε πιο ασταθείς συνθήκες τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές.
Οι αποδόσεις των καλλιεργειών σιτηρών και των ελαιούχων σπόρων προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές παρά την κλιματική αλλαγή και τους περιορισμούς. Η παραγωγή δημητριακών αναμένεται να συνεχίσει να βασίζεται στο σιτάρι και τον αραβόσιτο. Η παραγωγή οσπρίων και σόγιας θα αυξηθεί επίσης στην Ε.Ε., με την υποστήριξη των πολιτικών της Ε.Ε. ευνοώντας τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, την αμειψισπορά και την αύξηση των αναγκών για φυτικές πρωτεΐνες. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε συνολική μείωση των εισαγωγών ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών.
Στις εξειδικευμένες καλλιέργειες, η έκταση που αφιερώνεται στην ελιά για ελαιόλαδο προβλέπεται να παραμείνει σταθερή, αλλά η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε αστάθεια στις αποδόσεις και στην ποιότητα του λαδιού. Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν τόσο με την εισαγωγή πιο ανθεκτικών ποικιλιών όσο και με τις αλλαγές στα συστήματα παραγωγής (προς πιο εντατικά), μαζί με την έρευνα και την καινοτομία.
Οι αποκλίνουσες τάσεις κατανάλωσης θα συνεχιστούν σε ολόκληρη την Ε.Ε., με μείωση των καταναλωτικών προτύπων στις κύριες χώρες παραγωγής λόγω των υψηλότερων τιμών, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στα βόρεια κράτη-μέλη λόγω της αυξανόμενης δημοτικότητας της μεσογειακής διατροφής και των εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την υγεία που προωθούν τα οφέλη του ελαιολάδου έναντι άλλων λιπαρών. Καθώς η αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ε.Ε. θα παραμείνει σχετικά σταθερή, το μερίδιο της παραγωγής της Ε.Ε. που αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές θα αυξηθεί.
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Αυξομειώσεις σε κρέατα και γάλα
Οπως αναφέρει η έκθεση, η παραγωγή του γάλακτος θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι στο παρελθόν, με τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και βιωσιμότητας να δημιουργούν περισσότερη προστιθέμενη αξία στον τομέα. Η παραγωγή ορισμένων γαλακτοκομικών προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί ακόμη (π.χ. ορός γάλακτος, αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη), ενώ η παραγωγή βουτύρου είναι πιθανό να παραμείνει σταθερή.
ΕΛΓΑ: Αύριο, Παρασκευή, η εκκαθάριση των πληρωμών σε κτηνοτρόφους για Daniel - Elias
Η κατανάλωση βόειου κρέατος στην Ε.Ε. εξακολουθεί να επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή τιμή. Αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή κερδοφορία, το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για το περιβάλλον και το κλίμα, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής έως το 2035. Η μείωση της παραγωγής της Ε.Ε. μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση των τιμών του βοείου κρέατος σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στο παρελθόν.
Η κατανάλωση χοιρινού κρέατος προβλέπεται επίσης να μειωθεί από τώρα έως το 2035. Τα συστήματα εντατικής παραγωγής χοιρινού κρέατος είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν περαιτέρω κοινωνική κριτική. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος της Ε.Ε. αναμένεται να μειωθούν από τώρα έως το 2035 λόγω της ανάκαμψης της παραγωγής χοιρινού κρέατος στις ασιατικές χώρες. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερες από τα προηγούμενα επίπεδα λόγω του αυξημένου κόστους και της μειωμένης προσφοράς στην Ε.Ε.
Μεταξύ των κρεάτων, τα πουλερικά θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επωφελούνται από μια σχετικά πιο υγιεινή εικόνα, την απουσία θρησκευτικών περιορισμών στην κατανάλωσή τους και τη φθηνότερη τιμή. Μαζί με περαιτέρω ευκαιρίες εξαγωγών, αυτό θα ωθούσε την παραγωγή πουλερικών προς τα πάνω από τώρα έως το 2035, αν και με χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι παρατηρήθηκε την περασμένη δεκαετία.
Η μείωση της παραγωγής αιγοπροβάτων στην Ε.Ε. αναμένεται να συνεχιστεί, λόγω της μείωση των κοπαδιών. Αυτές οι μειώσεις αναμένονται παρά τη συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη και τις ευνοϊκές τιμές, αν και αυτές οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν πιο αργά, όπως συνέβαινε την περασμένη δεκαετία. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ε.Ε. θα πρέπει να παραμείνει σχετικά σταθερή λόγω των σταθερών καταναλωτικών προτύπων που σχετίζονται με τη μετανάστευση και τις πολιτιστικές παραδόσεις.
Λιγότερο κρασί
Η κατανάλωση κρασιού προβλέπεται να συνεχίσει να μειώνεται έως το 2035. Επιπλέον, η μειωμένη διαθεσιμότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οι περαιτέρω περιορισμοί άρδευσης σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. και η αστάθεια λόγω της κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να μειώσουν τόσο την έκταση όσο και τις αποδόσεις των αμπελώνων, οδηγώντας σε μεγάλες διακυμάνσεις και κατά μέσο όρο χαμηλότερους όγκους παραγωγής.
Προκλήσεις για φρούτα και ντομάτες
Η παραγωγή μήλων, ροδάκινων, νεκταρινιών και ντομάτας θα αντιμετωπίσει επίσης προκλήσεις που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα, αύξηση του ενεργειακού κόστους, περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων και εστίες παρασίτων.
Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, ο τομέας των μήλων της Ε.Ε. θα μπορούσε να χάσει την ανταγωνιστικότητά του και να μειώσει την έκταση συγκομιδής του. Η παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ε.Ε. προβλέπεται να μειωθεί από τώρα έως το 2035, καθώς η κατανάλωση μειώνεται επίσης λόγω του υψηλότερου ανταγωνισμού άλλων φρούτων.
Το ενεργειακό κόστος είναι ένας πρόσθετος περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη της παραγωγής φρέσκιας τομάτας σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ολλανδία. Ωστόσο, οι νέες επενδύσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες αποδόσεις ντομάτας και μεγαλύτερες εκτάσεις με επεξεργασμένη καλλιέργεια τομάτας.
Ειδήσεις σήμερα
Αγρότες: Πότε θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις
Τέλη Κυκλοφορίας 2024: Ανατροπή με το πρόστιμο και την παράταση – Τι θα συμβεί
Μητσοτάκης για οπαδική βία: Με εφαρμογή στο κινητό θα μπαίνουν στα γήπεδα
Survivor 2024: Δείτε το νέο τρέιλερ της πρεμιέρας του ριάλιτι επιβίωσης [Βίντεο]
Καιρός: Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες