Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, σκοπός των επιμελητηρίων, μέσα στα όρια της χωρικής ενότητας όπου ασκούν τις αρμοδιότητές τους, είναι και η προστασία και ανάπτυξη του τομέα αγροτικής παραγωγής.
Για το σκοπό αυτό, στα αγροτικά τμήματα των επιμελητηρίων θα δημιουργεί μητρώο των αποκλειστικά απασχολουμένων με τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο θα εγγράφονται όλοι οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μελισσοκόμοι κ.λπ. Το μητρώο θα περιλαμβάνει χρήσιμα στοιχεία για την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, την περιοχή δραστηριοποίησης των αγροτών και μια σειρά άλλων πληροφοριών. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλει στον καλύτερο σχεδιασμό της αγροτικής ανάπτυξης και στην υλοποίηση πολιτικών προς όφελος των αγροτών.
Η συμμετοχή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στα επιμελητήρια, σε ένα χώρο- κοιτίδα επιχειρηματικότητας, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τον πρωτογενή τομέα. «Οι αγρότες μας μπορούν να αξιοποιήσουν υπάρχουσες δομές και να συμμετέχουν σε μια σειρά προγραμμάτων, εκπαιδευτικών δράσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών. Παράλληλα, θα έχουν άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στις αγορές προϊόντων, καθώς και στήριξη για την προώθηση των προϊόντων τους στην εγχώρια αγορά, καθώς και στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με τη συμμετοχή του στα επιμελητήρια, ο αγροτικός κόσμος μπορεί να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζεται για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα και την ανάδειξή του σε κύριο μοχλό της οικονομίας, ενώ αντιμετωπίζεται το κενό εκπροσώπησης των αγροτών στα θεσμικά όργανα χάραξης της αγροτικής πολιτικής και θεσπίζεται ενιαία εκπροσώπηση για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.
Οπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, για τη δημιουργία τμήματος σε επιμελητήρια τα οποία εδρεύουν στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας απαιτούνται τουλάχιστον 200 επιχειρήσεις ή αγρότες και για τα υπόλοιπα επιμελητήρια της χώρας απαιτούνται τουλάχιστον 100. Ο αριθμός των επιχειρήσεων ή των αγροτών μπορεί να μειώνεται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του οικείου επιμελητηρίου, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των αγροτικών τμημάτων στα Διοικητικά Συμβούλια των επιμελητηρίων, αναφέρεται ότι ο αριθμός των αντιπροσώπων του κάθε τμήματος καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου, με βάση τα εξής κριτήρια:
α) τον αριθμό των μελών του κάθε τμήματος, β) τη συνεισφορά αυτών στην τοπική οικονομία και γ) τις θέσεις εργασίας που καλύπτονται από τη δραστηριότητά τους. Ο αριθμός των αντιπροσώπων των αγροτικών τμημάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο είναι ένας ή δύο, ανάλογα με το είδος του επιμελητηρίου.
Ενισχύει τον αγρότη – επιχειρηματία
Ωστόσο, η πρόταση αυτή έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, κάποιοι θεωρούν ότι η συμμετοχή των αγροτών στα επιμελητήρια θα αλλοιώσει τον επιχειρηματικό – επαγγελματικό χαρακτήρα των ελεύθερων επαγγελματιών και θα δημιουργήσει προβλήματα στα προγράμματα επιδοτήσεων των αγροτών. «Αυτός ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος: Φυσικά κι έχουμε μεριμνήσει ώστε να υπάρχει διακριτό Μητρώο Αγροτών. Οπότε, δεν τίθεται θέμα ούτε για τους ελεύθερους επαγγελματίες ούτε για τους αγρότες. Παράλληλα, η παροχή των υπηρεσιών των επιμελητηρίων προς τους αγρότες ενισχύει τον προσανατολισμό τους προς το πρότυπο αγρότη – επιχειρηματία», αναφέρουν πηγές του ΥπΑΑΤ.
Επιπλέον, κάποιοι θεωρούν ότι θα περιοριστεί η παρεμβατική δραστηριότητα των συνεταιρισμών, αλλά και η συμμετοχή των αγροτών στα επιμελητήρια θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τους… τίτλους ή τα «αξιώματά» τους.
«Στα επιμελητήρια μπορούν να μετέχουν όλοι οι επαγγελματίες, και οι αγρότες. Οι αγρότες αξίζουν μια άλλη, καλύτερη προοπτική για τους εαυτούς τους, αλλά και για τον κλάδο τους. Επενδύουμε στη λειτουργία των αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια. Πιστεύουμε ότι ο αγρότης επαγγελματίας έχει ξεχωριστή θέση στην οικονομία της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας που οικοδομούμε. Σε μια οικονομία όπου η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό της πυλώνα, οι αγρότες πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες με τους λοιπούς επαγγελματίες», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Ειδήσεις σήμερα
Έκθεση Κομισιόν: Οι προβλέψεις για την αγροτική παραγωγή έως το 2035