ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ της κατάστασης είναι πως τα νεόδμητα σπίτια είναι ακριβότερα κατά 30% από εκείνα της 15ετίας και έχουν έως και διπλάσια τιμή από εκείνα της 40ετίας, ενώ σημαντικό ρόλο για τα παλαιότερα ακίνητα παίζει το αν είναι πλήρως ανακαινισμένα. Αυτό εξηγεί και τη στροφή των αγοραστών σε παλαιά ακίνητα, καθώς το 2008 η μέση ηλικία των ακινήτων στις αγοραπωλησίες ήταν 25 έτη, ενώ το 2024 έχει αυξηθεί δραματικά στα 40 έτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στοιχεία των νέων δανειοδοτήσεων δείχνουν πως το πιο συχνό φαινόμενο αφορά αγορά παλαιότερης κατοικίας με επιπλέον δάνειο για ανακαίνιση. Το παλαιό ακίνητο δεν γίνεται νέο, αλλά με αυτόν τον τρόπο το κόστος είναι χαμηλότερο, ενώ παράλληλα οι νέοι ιδιοκτήτες καταφέρνουν να μειώσουν το ενεργειακό προφίλ του κτιρίου, να το συντηρήσουν και να του δώσουν μια πιο σύγχρονη εμφάνιση.
ΟΙ ΤΙΜΕΣ στην αγορά ακινήτων συνεχίζουν ανοδικά για ακόμα ένα έτος, όμως έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα φρένο στις αυξήσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το γ’ τρίμηνο του 2024 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,8%, ενώ πέρυσι ήταν στο 12,7% και το 2022 στο 12,6%. Η εκτίμηση των μεσιτών πως το 2024 θα γίνει το πρώτο έτος που θα υπάρξει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα διαμερίσματα φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων αναμένεται να συνεχιστούν και το 2025, αλλά όχι με τους φρενήρεις ρυθμούς της προηγούμενης πενταετίας.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Eurostat, όμως, αποκαλύπτουν το πόσο δυσκολεύονται πλέον οι πολίτες να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία. Το διάστημα από το 2005 έως το 2023 το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας υποχώρησε από το 84,6% στο 69,6%, πέφτοντας 15 ποσοστιαίες μονάδες. Η στεγαστική κρίση αποτελεί το κορυφαίο πρόβλημα για τη μεσαία τάξη και ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια από 25 έως 40 ετών, καθώς μπορεί οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα να είναι κατά 25% χαμηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι αποδοχές παραμένουν κάτω από το 70% του μέσου όρου της Ε.Ε.
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ κάθε ελληνικής οικογένειας για να αποκτήσει «το δικό της κεραμίδι» φαντάζει πια από δύσκολο έως απατηλό. Η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά μέτρων, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τόσο απλά το πρόβλημα. Απαιτούνται και άλλες πολιτικές, οι οποίες ουσιαστικά οφείλουν να διασυνδεθούν με το σχέδιο για το Δημογραφικό και οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη δραστική μείωση των άμεσων φόρων για οικογένειες με παιδιά, αλλά και τη μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.