Τον 29χρονο, ο οποίος είναι ρουμανικής καταγωγής αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια ζει στη Βρετανία, καθώς και τη συνοδό του έχει αναλάβει ο γνωστός καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, σε συνεργασία με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου.
Οι δύο επισκέπτες της χώρας μας βρίσκονταν στην Κεφαλλονιά, όταν ο νεαρός άνδρας εκδήλωσε συμπτώματα, και έτσι, μεταφέρθηκαν στην Αθήνα με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας μέσα στις ειδικές κάψουλες αρνητικής πίεσης, όπως επιβάλλει το υγειονομικό πρωτόκολλο αεροδιακομιδής ασθενούς με μολυσματική ασθένεια. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα που παρουσιάζεται στην ευλογιά των πιθήκων είναι γνωστό ότι μοιάζει με αυτό της ανεμοβλογιάς.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικοί και κυβέρνηση ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή υγειονομική πρόκληση, παράλληλα με τις υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει μικρή μεταδοτικότητα και δεν έχει σχέση η μετάδοσή της με τον κορονοϊό, για παράδειγμα. Για τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων χρειάζεται πολύ κοντινή και παρατεταμένη επαφή. Επίσης, μεταδίδεται με σωματικά υγρά, αλλά και με έμμεση επαφή, μέσω αντικειμένων που έχουν έρθει σε επαφή με το χαρακτηριστικό εξάνθημα.
Απομόνωση
Υπό αυτά τα δεδομένα, περιοριστικά μέτρα στην κοινωνία και την οικονομία, όπως έγινε με τον κορονοϊό, δεν εξετάζονται. Ωστόσο, η απομόνωση κρουσμάτων, αλλά και επαφών είναι στον… ορίζοντα κατά το πρότυπο του Βελγίου. Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η χώρα μας είναι αρκετά πιθανό να ανακοινώσει και εκείνη μέτρα απομόνωσης για κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων αλλά και στενές επαφές. Οταν ανευρίσκεται ένα θετικό κρούσμα, θα γίνεται εντατική ιχνηλάτηση των επαφών και οι στενές επαφές θα λαμβάνουν οδηγίες απομόνωσης.
Παράλληλα και εφόσον τα κρούσματα αυξηθούν στη χώρα μας, δεν αποκλείεται η χρήση της μάσκας σε δεύτερο χρόνο να γίνει πιο εντατική. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια φάση που αποφασίστηκε η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με ορισμένες εξαιρέσεις από την 1η Ιουνίου. Ανάλογα, όμως, με τα επιδημιολογικά δεδομένα της Ελλάδας αλλά και τη δυναμική διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων διεθνώς, οι συστάσεις δεν αποκλείεται να αλλάξουν. Οι ειδικοί, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αξιολογούν την κατάσταση μέρα με την ημέρα.
Λέσβος: Αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές – Πάνω από 3.000 στο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ
Οι ειδικοί ανά τον κόσμο επιχειρούν να «ξεκλειδώσουν» το νέο αυτό ιατρικό μυστήριο. Πρόσφατη ανάλυση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» και συνοψίζεται από ομάδα καθηγητών της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ. Η περίοδος επώασης του ιού, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, είναι 5-21 ημέρες και η θεραπεία μέχρι τώρα εστιάζει κυρίως στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Οσον αφορά στην αντι-ιική θεραπεία, δύο φάρμακα που έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της ευλογιάς θεωρούνται αποτελεσματικά και έναντι της ευλογιάς των πιθήκων: Το tecovirimat, θεραπεία εκλογής, σε συνδυασμό με το brincidofovir, σε ασθενείς με σοβαρή νόσηση.
Οπως αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ επικαλούμενοι τα διεθνή στοιχεία, η θνητότητα στις χώρες της Αφρικής κυμαίνεται μεταξύ 1-10% για τα στελέχη της Κεντρικής Αφρικής, ενώ για τα στελέχη της Δυτικής Αφρικής, αυτά που έχουν ταυτοποιηθεί στην πρόσφατη έξαρση στην Ευρώπη, η θνητότητα είναι περίπου 3%. Στις επιδημικές εξάρσεις στο Δυτικό Ημισφαίριο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος.
Ενας από τους κυριότερους λόγους ανησυχίας για τη δημόσια υγεία είναι η απότομη άνοδος των κρουσμάτων, καθώς τουλάχιστον 145 (επιβεβαιωμένα και ύποπτα περιστατικά) έχουν καταγραφεί σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ. Ενας άλλος λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι η δυνατότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο χωρίς ιστορικό ταξιδιού σε ενδημική περιοχή, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει οριζόντια μετάδοση στην κοινότητα. Το μεγάλο ερώτημα για τους επιστήμονες είναι πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Jennifer McQuinston, δήλωσε ότι «δεδομένων των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Πορτογαλία και των ύποπτων περιστατικών στην Ισπανία, αλλά και της ανεύρεσης περιστατικών σε πολλές χώρες του κόσμου, είναι ακόμα άγνωστο πόσο μεγάλη θα είναι η διασπορά του ιού, ενώ λόγω των συχνών μετακινήσεων μεταξύ των χωρών, θα δούμε περιστατικά σε όλο τον κόσμο».
Κρούσμα λέπρας
Στο μεταξύ, στο νοσοκομείο «Αττικόν» νοσηλεύεται ένα κρούσμα λέπρας, όπως αποκάλυψε (Open) ο καθηγητής Μικροβιολογίας του νοσοκομείου, Σπυρίδων Πουρνάρας. «Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην υπάρξει διασπορά», ανέφερε.
Ειδήσεις σήμερα
Γιατί ο Μητσοτάκης λέει ναι σε ανασχηματισμό και όχι σε εκλογές