Με τίτλο «Το ταξίδι της τροφής», η σειρά – ντοκιμαντέρ θα αφορά στη διατροφή στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας την εξέλιξη του συγκεκριμένου κομματιού στον ελλαδικό χώρο και τη Μεσόγειο, σε πέντε ωριαία επεισόδια που διαρθρώνονται χρονολογικά από τα προϊστορικά χρόνια, την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, τα οθωμανικά χρόνια, την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους ως και το σήμερα. Πώς άλλαξαν οι τροφές, τα σκεύη και οι διατροφικές συνήθειες στον ελλαδικό χώρο ανά τους αιώνες; Πόσο μας επηρέασαν άλλοι πολιτισμοί και πώς τους επηρεάσαμε;
Τι έτρωγε ο απλός κόσμος στην αρχαιότητα και το Βυζάντιο; Τι σχέση έχουν οι Αραβες, οι Οθωμανοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι με την ελληνική κουζίνα; Ποιες είναι οι αλήθειες και οι μύθοι της «μεσογειακής διατροφής»; Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, άγνωστα ιστορικά τεκμήρια, σπάνια αρχειακά φιλμ, 3D animation, αερολήψεις, καθώς και δραματικές αναπαραστάσεις της καθημερινότητας χαρακτηρίζουν αυτό το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα τηλεοπτικό εγχείρημα.
Η σειρά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνεντεύξεις με σημαντικούς Ελληνες και ξένους επιστήμονες, γυρίσματα σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα καθώς και σε σημαντικές τοποθεσίες στο εξωτερικό, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Καππαδοκία και η Μικρά Ασία, η Μασσαλία, η Σικελία και η Ρώμη. Ερευνητές και ειδικοί της διατροφής φωτίζουν άγνωστες πτυχές της εξέλιξης των τροφών και της μαγειρικής, καθώς και τις πολιτιστικές επιρροές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής διατροφής και ταυτότητας.
Η διευθύντρια Προγράμματος του ΣΚΑΪ, Αλκηστη Μαραγκουδάκη, δήλωσε για αυτή την προσπάθεια: «Η αναζήτηση, οι ιστορικές αναδρομές, η έρευνα αποτελούν στοιχεία που διαχρονικά χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Με ενδελεχή προσήλωση στην τεκμηριωμένη παρουσίαση δημιουργεί σημαντικά αφιερώματα και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει με απόλυτη επιτυχία ντοκιμαντέρ – τομή στην ελληνική πραγματικότητα. Το “Ταξίδι της τροφής” είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα σειρά ντοκιμαντέρ που προσεγγίζει την εξέλιξη του ανθρώπου παράλληλα με την εξέλιξη των τροφών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σχεδιασμένο με ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη».
Αποψη που ενστερνίζεται και ο γραμματέας του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Δημήτρης Αφεντούλης: «Είναι εντυπωσιακό το εύρος των επιστημονικών πεδίων που εμπλέκονται στην τεκμηρίωση των όσων θα δούμε στη μικρή οθόνη μας και ακόμη περισσότερο εντυπωσιακός ο πλούτος των γνώσεων που θα “γευθούν” οι θεατές. Για πρώτη φορά το θέμα της ιστορίας της διατροφής προσεγγίζεται ολιστικά και διεπιστημονικά, με την εξειδικευμένη γνώση να διαχέεται με εύληπτο τρόπο στο ευρύ κοινό μέσα από μια υψηλής αισθητικής παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
KAΤΕΡΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου