Τα διαστρέμματα του αστραγάλου είναι από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στην Ελλάδα. Ποια είναι όμως η διαφορά ανάμεσα σε ένα κοινό διάστρεμμα που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας και ένα ψηλό διάστρεμμα αστραγάλου που συμβαίνει συχνότερα σε όσους αθλούνται;
Επιπλέον, γιατί πρέπει οι αθλητές που υποφέρουν από υψηλά διαστρέμματα στον αστράγαλο να σταματήσουν να αθλούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνους με κοινά διαστρέμματα στον αστράγαλο; Ο λόγος έγκειται στην ανατομία του ποδιού και του αστραγάλου και στους διαφορετικούς συνδέσμους, που τραυματίζονται σε ένα κοινό έναντι ενός υψηλού διαστρέμματος αστραγάλου.
Τι είναι ένα κοινό διάστρεμμα αστραγάλου
Το κοινό διάστρεμμα του αστραγάλου χαρακτηρίζεται από τη σοβαρότητα της ρήξης του πρόσθιου συνδέσμου στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου. Εδώ οι ρήξεις διακρίνονται σε μερικές και πλήρεις. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο συγκεκριμένος σύνδεσμος είναι ένας από τους κύριους σταθεροποιητές του αστραγάλου και ο κυριότερος που τραυματίζεται. Οι τραυματίες, εδώ, συχνά εμφανίζουν πόνο, πρήξιμο, ακόμη και μώλωπα σε πιο σοβαρά διαστρέμματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στο εξωτερικό του ποδιού, ακριβώς κάτω από την άρθρωση του αστραγάλου. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού και των συμπτωμάτων, οι πάσχοντες μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στις δραστηριότητές τους, φορώντας έναν ελαστικό κηδεμόνα για τη στήριξη του αστραγάλου. Αυτό βοηθά στην αντιστάθμιση του τραυματισμένου συνδέσμου και προστατεύει τον αστράγαλο από άλλο διάστρεμμα.
Τι είναι το υψηλό διάστρεμμα του αστραγάλου
Ένα υψηλό διάστρεμμα στον αστράγαλο είναι ένας τραυματισμός που περιλαμβάνει διαφορετικό σύνολο συνδέσμων από το κοινό διάστρεμμα αστραγάλου. Αυτοί οι σύνδεσμοι βρίσκονται πάνω από την άρθρωση του αστραγάλου και μεταξύ της κνήμης και της περόνης. Ένα υψηλό διάστρεμμα στον αστράγαλο προκύπτει ενώ ένα άτομο τρέχει ή πηδά. Είναι πιο συνηθισμένο σε αθλητές που παίζουν αθλήματα υψηλής έντασης όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ψηλός κηδεμόνας για διάστρεμμα αστραγάλου που να έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει αυτούς τους τραυματισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτός ο τραυματισμός είναι η συνεχής προπόνηση για δύναμη και ευλυγισία, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων ασκήσεων διατάσεων (ειδικά λίγο πριν από τον αγώνα ή την προπόνηση).
Ποια είναι τα συμπτώματα ενός υψηλού διαστρέμματος στον αστράγαλο
Τα υψηλά διαστρέμματα στον αστράγαλο συνήθως δεν προκαλούν σε μεγάλο βαθμό πρήξιμο ή μώλωπες. Αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό, ιδίως για τους αθλητές και τους προπονητές, επειδή ένα υψηλό διάστρεμμα στον αστράγαλο γενικά δεν «φαίνεται τόσο άσχημο». Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν πόσο σοβαρά έχουν τραυματιστεί. Έτσι, μπορεί να μην ξεκουραστούν όπως απαιτείται για την πλήρη επούλωση.
Πώς διαγιγνώσκεται το διάστρεμμα στον αστράγαλο
Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει ποια κίνηση εκτελέσατε όταν έγινε ο τραυματισμός σας, θα αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και θα πραγματοποιήσει μια κλινική εξέταση. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις (πχ. ακτινογραφίες) για να βεβαιωθεί ότι δεν έχετε κατάγμα περόνης. Επίσης, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια μιας μαγνητικής τομογραφίας.
Ποιος είναι ο χρόνος θεραπείας και ανάρρωσης ενός υψηλού διαστρέμματος στον αστράγαλο
Η τυπική θεραπεία διαστρέμματος υψηλού αστραγάλου είναι το ίδιο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται και για το κοινό διάστρεμμα αστραγάλου. Δηλαδή:
- Ξεκούραση – Κρατήστε το βάρος σας μακριά από το προσβεβλημένο πόδι. Το χρονικό διάστημα ανάπαυσης που απαιτείται για να επιτραπεί η επούλωση είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερη από ό,τι για το κοινό διάστρεμμα αστραγάλου – σχεδόν διπλάσιο, σύμφωνα με τις περισσότερες μελέτες.
- Πάγος – Κατά τις πρώτες δύο ημέρες μετά τον τραυματισμό, εφαρμόστε πάγο για περίπου 15 λεπτά κάθε λίγες ώρες για να μειώσετε τη φλεγμονή και το πρήξιμο.
- Συμπίεση – Τυλίξτε το κάτω μέρος του ποδιού με έναν ελαστικό επίδεσμο για να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο, αλλά όχι αρκετά σφιχτό ώστε να διακόψετε την κυκλοφορία.
- Ανύψωση – Καθίστε ή ξαπλώστε με το πόδι σας ανυψωμένο σε μια θέση πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας για να μειώσετε το πρήξιμο και τον πόνο.
Και η χειρουργική επέμβαση
Για σοβαρά διαστρέμματα στον αστράγαλο ή σε περιπτώσεις όπου ένας σύνδεσμος έχει σκιστεί εντελώς, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Η τυπική επέμβαση περιλαμβάνει τη σωστή τοποθέτηση μιας ή δύο βιδών μεταξύ της κνήμης και της περόνης για να συγκρατούν τα δύο οστά μαζί. Ο χρόνος αποκατάστασης του υψηλού διαστρέμματος στον αστράγαλο ποικίλλει. Μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους μέσα σε έξι εβδομάδες, αλλά περίπου το 50% θα παρουσιάσουν συμπτώματα για έως και έξι μήνες.
Από το ένθετο Υγείας που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο