Οι περισσότεροι μεσήλικες κάποια στιγμή της 5ης δεκαετίας της ζωής τους θα ανακαλύψουν ότι η όρασή τους στα 30-40 εκατοστά, σε μια κοντινή δηλαδή απόσταση, εξασθενεί. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα της πρεσβυωπίας. Η πρεσβυωπία παρουσιάζεται συνήθως στην ηλικία των 44-45 ετών και είναι η αδυναμία του οφθαλμού να μπορεί να εστιάσει σε κοντινή απόσταση, π.χ. στην απόσταση διαβάσματος. Σε άτομα με υπερμετρωπία, η πρεσβυωπία θα εμφανιστεί σε μικρότερη ηλικία. Τα άτομα με μυωπία μπορεί να μη χρειαστούν ποτέ γυαλιά πρεσβυωπίας, επειδή λόγω της μυωπίας τους εστιάζουν καλά σε κοντινές αποστάσεις.
Μπορεί η πρεσβυωπία να διορθωθεί χειρουργικά;
Η πρεσβυωπία ήταν μέχρι και πριν από μερικά χρόνια το τελευταίο απόρθητο κάστρο για τη Διαθλαστική Χειρουργική. Εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, ο εξειδικευμένος χειρουργός οφθαλμίατρος είναι σε θέση να δώσει αξιόπιστες και ασφαλείς λύσεις στο πρόβλημα της πρεσβυωπίας, το οποίο ταλαιπωρεί την πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν φτάσει στη μέση ηλικία.
Έτσι, η θεραπευτική φαρέτρα για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας περιλαμβάνει πλέον επέμβαση στον κερατοειδή χιτώνα ή στον κρυσταλλοειδή φακό:
Στον κερατοειδή χιτώνα πραγματοποιείται:
- σμιλεύοντας στην επιφάνειά του ένα πολυεστιακό προφίλ με Excimer ή Femtolaser,
- δημιουργώντας μυωπία στον ένα οφθαλμό (μέθοδος Μonovision)
- τοποθετώντας έναν μικρό ένθετο φακό στο εσωτερικό του κερατοειδούς.
Στον κρυσταλλοειδή φακό πραγματοποιείται με αντικατάστασή του:
- με πολυεστιακούς ενδοφακούς
- μονοεστιακούς ενδοφακούς με τη μέθοδο Μonovision.
Ποια μέθοδος είναι καλύτερη
Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή της καταλληλότερης (και συνεπώς καλύτερης) μεθόδου είναι:
- ο τύπος της διαθλαστικής ανωμαλίας,
- η ηλικία του ατόμου,
- οι δραστηριότητες του ατόμου,
- οι ανάγκες του ατόμου.
Σε γενικές γραμμές, σε σχετικά νέα άτομα με αρχόμενη πρεσβυωπία, συνιστάται η εφαρμογή Monovision με Excimer και Femtolαser ή σπανιότερα η τοποθέτηση ενδοκερατικού ενθέματος.
Αποκάλυψη: Γιατί δεν πρέπει ποτέ να τυλίγετε τα περισσεύματα φαγητού σε αλουμινόχαρτο
Σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ιδίως σε υπερμέτρωπες πρεσβύωπες, η μέθοδος εκλογής είναι η ένθεση πολυεστιακών ή μονοεστιακών ενδοφακών μεγάλου εύρους εστίασης με τη μέθοδο Monovision.
Τι είναι η μέθοδος Monovision (Μονοόραση)
Με τη μέθοδο Monovision, o κάθε οφθαλμός ρυθμίζεται έτσι, ώστε να μπορεί να εστιάζει σε διαφορετική απόσταση. Με τον τρόπο αυτό, το ένα μάτι βλέπει καθαρά μακριά, ενώ το άλλο κοντά. Συνήθως το «κυρίαρχο» μάτι ρυθμίζεται για την μακρινή απόσταση, ενώ το άλλο γίνεται μυωπικό. Στους περισσότερους ανθρώπους, αυτό δεν δημιουργεί ενοχλήσεις ή ζαλάδα.
Η επέμβαση στον κερατοειδή χιτώνα
- Ο συχνότερος τρόπος επέμβασης πρεσβυωπίας στον κερατοειδή είναι η λέπτυνση της περιφέρειας του ενός ματιού με Excimer Laser, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μυωπία, η οποία θα βοηθά στο διάβασμα χωρίς γυαλιά οράσεως. Πρόκειται για τη μέθοδο Monovisionπου αναφέρθηκε παραπάνω.
- Ο δεύτερος τρόπος διόρθωσης είναι η χάραξη ενός πολυεστιακού προφίλ στην επιφάνεια του κερατοειδούς με Excimer Laser. Οι επεμβάσεις αυτές διαρκούν μερικά λεπτά της ώρας και είναι αναίμακτες και ανώδυνες.
- Τα ενδοκερατικά ενθέματαείναι πολύ λεπτοί, μικροί φακοί ή διαφράγματα, τα οποία τοποθετούνται μέσα στον κερατοειδή χιτώνα για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Χρησιμοποιούνται όμως σε σπάνιες περιπτώσεις.
Οι ενδιαφερόμενοι όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι οι αλλαγές στο οπτικό σύστημα μετά την ηλικία των 40-45 ετών, εντοπίζονται στον κρυσταλλοειδή φακό του ματιού. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οποιαδήποτε διόρθωση που γίνεται με laser ή ενθέματα στον κερατοειδή, έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Η επέμβαση στον κρυσταλλοειδή φακό
Σε άτομα άνω των 50-55 ετών με πρεσβυωπία, τις περισσότερες φορές η μέθοδος εκλογής είναι η αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού με πολυεστιακό ή μονοεστιακό ενδοφακό οπισθίου θαλάμου. Επειδή η αντικατάσταση του κρυσταλλοειδούς φακού είναι παρόμοια με μια εγχείρηση καταρράκτη, στα μάτια αυτά δεν θα χρειαστεί μελλοντικά να γίνει άλλη επέμβαση για καταρράκτη. Αν προϋπάρχει και αστιγματισμός, διορθώνεται με αστιγματικούς ενδοφακούς ή με τομές laser στον κερατοειδή.
Η επέμβαση στον κρυσταλλοειδή φακό πραγματοποιείται με την χρήση του Femtosecond Laser και υπερήχων και γίνεται μέσα από μία πολύ μικρή τομή 2 χιλιοστών περίπου. Η μικροσκοπική τομή παρέχει μεγάλη ασφάλεια κατά την επέμβαση. Ο κρυσταλλοειδής φακός αντικαθίσταται από έναν τεχνητό, συνήθως πολυεστιακό ενδοφακό, ο οποίος παρέχει καλή μακρινή, μεσαία και κοντινή όραση χωρίς τη βοήθεια γυαλιών τις περισσότερες ώρες της ημέρας.
Ο προεγχειρητικός έλεγχος
Το πρώτο βήμα στην προετοιμασία για μια διαθλαστική επέμβαση διόρθωσης της πρεσβυωπίας είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος, κατά τον οποίο ο εξειδικευμένος χειρουργός οφθαλμίατρος που ασχολείται με τη διαθλαστική χειρουργική, μελετά τους οφθαλμούς που θα χειρουργήσει και συζητά με το ενδιαφερόμενο άτομο για την καταλληλότερη μέθοδο, αυτήν που ενδείκνυται στην περίπτωσή του, καθώς και για να απoκλείσει άλλες παθήσεις του ματιού που μπορεί να συνυπάρχουν. Σήμερα, υπάρχει κάποια λύση για την πλειοψηφία των οφθαλμών με πρεσβυωπία. Σε λίγες μόνο περιπτώσεις, στις οποίες οι προϋπάρχουσες παθήσεις του ματιού δεν επιτρέπουν τη διενέργεια οποιασδήποτε επέμβασης, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συνεχίσει με τα γυαλιά του.
Από το ένθετο Υγεία που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο