Το οικογενειακό ιστορικό, μια φαρμακευτική αγωγή, η ηλικία και η εγκυμοσύνη αποτελούν μερικούς από τους πιο βασικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Οποιο κι αν είναι το αίτιο, μόνο οι εξειδικευμένες εξετάσεις αίματος -με τις αντίστοιχες ορμονικές μετρήσεις- μπορούν να μας δώσουν απάντηση στο ερώτημα αν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής αδένας.
Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν τις ορμόνες T3, T3RU, T4 και TSH. Πιο αναλυτικά:
- TSH: Η θυρεοτρόπος ορμόνη, αλλιώς και ορμόνη διέγερσης του θυρεοειδούς, συντελεί στη ρύθμιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και ρυθμίζει την ισορροπία των θυρεοειδικών ορμονών στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή είναι συνήθως η πρώτη εξέταση που θα κάνει ο γιατρός σας για να ελέγξει αν υπάρχει κάποια διαταραχή. Οι φυσιολογικές τιμές TSH για έναν ενήλικα είναι 0,40-4,50 mIU / mL. Η εξέταση TSH μετρά το επίπεδο της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς στο αίμα σας. Εάν στις εξετάσεις θυρεοειδούς παρουσιάσετε σημεία υποθυρεοειδισμού και έχετε τιμή TSH μεγαλύτερη από 2,0 mIU/mL, κινδυνεύετε να προχωρήσετε στον υποθυρεοειδισμό.
- T4: Η κύρια ορμόνη θυρεοειδούς που εκκρίνεται από τον θυρεοειδή αδένα είναι η θυροξίνη, που ονομάζεται επίσης Τ4 επειδή περιέχει τέσσερα άτομα ιωδίου. Οι εξετάσεις θυροξίνης για υποθυρεοειδισμό και υπερθυρεοειδισμό χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της θεραπείας των διαταραχών του θυρεοειδούς. Η ποσότητα του Τ4 που παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα ελέγχεται από τη θυρεοειδή διεγερτική ορμόνη (TSH). Το χαμηλό Τ4 παρατηρείται με υποθυρεοειδισμό, ενώ τα υψηλά επίπεδα Τ4 μπορεί να υποδηλώνουν υπερθυρεοειδισμό. Φυσιολογικές τιμές T4 για έναν ενήλικα είναι 5,0 – 11,0 ug / dL.
«Διαβάζοντας» σωστά τις ορμόνες του θυρεοειδούς
- T3: Οι εξετάσεις τριιωδοθυρονίνης βοηθούν στη διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού ή στην ένδειξη της σοβαρότητας του υπερθυρεοειδισμού. Η εξέταση του θυρεοειδούς Τ3 ελέγχει επίσης τα επίπεδα της ορμόνης τριιωδοθυρονίνης. Συνήθως γίνεται εάν οι εξετάσεις T4 και οι εξετάσεις TSH υποδηλώνουν υπερθυρεοειδισμό. Χαμηλά επίπεδα Τ3 μπορούν να παρατηρηθούν στον υποθυρεοειδισμό, αλλά συχνότερα αυτή η εξέταση είναι χρήσιμη για τη διάγνωση και τη διαχείριση του υπερθυρεοειδισμού, όπου τα επίπεδα Τ3 είναι αυξημένα. Οι φυσιολογικές τιμές για το Τ3 είναι 100 – 200 ng / dL.
- T3RU (ρητίνη Τ3): H εξέταση ρητίνης Τ3, γνωστή ως T3RU, είναι μια εξέταση αίματος του θυρεοειδούς που μετρά την ικανότητα δέσμευσης μίας ορμόνης που ονομάζεται σφαιρίνη δέσμευσης θυροξίνης (TBG). Εάν το επίπεδο T3 σας είναι αυξημένο, η ικανότητα σύνδεσης TBG θα πρέπει να είναι χαμηλή. Τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα TBG συχνά υποδεικνύουν ένα πρόβλημα στα νεφρά ή έλλειψη πρωτεΐνης. Τέλος, τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα TBG υποδεικνύουν υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα.
*Από το ένθετο Θυρεοειδής που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Ειδήσεις Σήμερα
Η γη της ελιάς spoiler: Νέο πλήγμα για τους Βρεττάκους
Άγιος Έρωτας: Τρυπώσαμε στα γυρίσματα της σειράς
Χριστίνα Μπόμπα vs Μαρία Κορινθίου: Ποια δίνει τις καλύτερες ιδέες για τον Άγιο Βαλεντίνο
Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο – Πώς η Βίκυ Καγιά παίρνει το αίμα της πίσω
Κίνηση ματ του OPEN μετά την αποχώρηση Δανέζη – Ποια πασίγνωστη δημοσιογράφο απέκτησε
Τραβηχτές πίτες Μάνης: Ό,τι καλύτερο έχετε δοκιμάσει
Παύλος Ντε Γκρες – Μαρί Σαντάλ: Το σπίτι τους στην Ηρώδου Αττικού θυμίζει παλάτι