Σε μία άλλη περίπτωση: «Ενιωσα σαν να γεννάω άλλα πέντε παιδιά» είπε πρόσφατα η Ιωάννα Σαρρή – Μπαλάση, μητέρα μιας έφηβης, της Νεκταρίας, που έφυγε από τη ζωή το 2020 και κλήθηκε να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση έξω από την Εντατική και ενώ ήξερε ότι η κόρη της δεν είχε επιστροφή. Η απόφαση αυτή όμως την οδήγησε σε θετικά συναισθήματα απέναντι σε πέντε οικογένειες που είδαν τα παιδιά τους να ξεπερνούν το πρόβλημα υγείας και να συνεχίζουν τη ζωή τους.
Η κ. Μπαλάση ήταν πρόσφατα καλεσμένη σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ωνάση, υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), προκειμένου να μοιραστεί με το κοινό την προσωπική της εμπειρία και να στείλει το μήνυμα της δωρεάς οργάνων. Η εκδήλωση έγινε με σκοπό να παρουσιαστεί το νέο πρόγραμμα του Ιδρύματος, Organmeetings, που αφορά σε διαδικτυακά εκπαιδευτικά σεμινάρια γύρω από τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις.
Εδώ και κάποιες ημέρες επικεφαλής φορέων, οργανισμών, εταιριών μπορούν να συμπληρώνουν τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να συμμετέχουν με μια ομάδα σε ένα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, στις 25 Ιανουαρίου, 22 Μαρτίου, 24 Μαΐου και η εκπαίδευση θα γίνεται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Θα είναι διαδικτυακά και όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://www.onassis.org/el/health/organmeetings.
Ανάγκη για εκπαίδευση
Η χώρα μας συνεχίζει να είναι στην τελευταία θέση της Ευρώπης όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις και ανάμεσα στις δέκα τελευταίες χώρες όλου του κόσμου. Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί ένα στοιχείο: Στην Ελλάδα ο μέσος χρόνος αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού είναι 8,8 χρόνια, ενώ στην Ισπανία είναι έξι μήνες με ένα έτος.
Το πρόβλημα υπάρχει εξαιτίας του κόσμου που δεν γίνεται δωρητής οργάνων; Οχι, ευθύνεται και η δομή του Συστήματος Υγείας, όπως ανέφεραν πρόσφατα τόσο η προϊσταμένη του Τμήματος Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ, Γιούλη Μενουδάκου όσο και ο επικεφαλής του προγράμματος Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση, Αλέξανδρος Μωρέλλας. Για την οργάνωση του ΕΣΥ γίνονται βήματα στην κατεύθυνση διεύρυνσης της δυνατότητας για μεταμοσχεύσεις.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Μεταμοσχεύσεις: Τρεις ερωτήσεις
- Οταν κάποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός, σημαίνει ότι το υπόλοιπο σώμα λειτουργεί;
Μια ανεπανόρθωτη βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος επιφέρει ανεπιστρεπτί το θάνατο ολόκληρου του εγκεφάλου και ακολουθεί ο «σωματικός» θάνατος, δηλαδή η παύση λειτουργίας όλων των οργάνων. Εάν ο εκλιπών υποστεί εγκεφαλικό θάνατο ενώ νοσηλεύεται σε ΜΕΘ, τότε μόνο είναι δυνατή η συντήρηση ορισμένων οργάνων, ώστε αυτά να μπορούν να ληφθούν προς μεταμόσχευση.
- Μπορεί κάποιος να επιστρέψει στη ζωή μετά τον εγκεφαλικό θάνατο;
Ουδέποτε στα ιατρικά χρονικά έχει επανέλθει ασθενής, ο οποίος έχει υποστεί καταστροφική βλάβη του εγκεφαλικού στελέχους.
3.Ποια η διαφορά μεταξύ εγκεφαλικού θανάτου και φυτικής κατάστασης (κώμα);
Στον εγκεφαλικό θάνατο υπάρχει ανεπανόρθωτη βλάβη στο εγκεφαλικό στέλεχος και με την παύση λειτουργίας του σταματά να αιματώνεται και ο υπόλοιπος εγκέφαλος. Κλινικά, το κώμα και ο εγκεφαλικός θάνατος είναι απόλυτα διακριτές καταστάσεις που διαπιστώνονται με συγκεκριμένα κριτήρια. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση άνθρωποι σε φυτική κατάσταση (κώμα) δεν θεωρούνται νεκροί, άρα ούτε και δυνητικοί δότες οργάνων.