Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι η περιοδοντίτιδα είναι η έκτη πιο κοινή επιπλοκή του διαβήτη, επηρεάζοντας περίπου το 22% των ασθενών.
Η περιοδοντίτιδα είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ενόχληση στο πλαίσιο του διαβήτη: απαιτεί ιατρική φροντίδα. Εάν έχετε κόκκινα, πρησμένα ούλα και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ανισορροπία σακχάρου στο αίμα, δεν πρέπει να επικοινωνήσετε μόνο με τον οδοντίατρό σας, αλλά και με τον γενικό γιατρό σας.
Πώς συνδέεται ο διαβήτης με την υγεία των ούλων
- Οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν περιοδοντίτιδα, επειδή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει το σάλιο, επιτρέποντας την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα.
- Επιπλέον, ο διαβήτης προκαλεί αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία. Τα πιο παχιά αιμοφόρα αγγεία μειώνουν τη ροή των θρεπτικών ουσιών και την απομάκρυνση των αποβλήτων από τους ιστούς του σώματος. Η μειωμένη ροή αίματος μπορεί να αποδυναμώσει τα ούλα και τα οστά. Αυτό τα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.
- Η ουλίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, επιδεινώνοντας μερικές φορές άλλα συμπτώματα του διαβήτη. Για τον λόγο αυτό, όσοι έχουν ανεπαρκώς ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ασθένειες των ούλων μπορεί να βρεθούν σε έναν κύκλο κλιμακούμενων συμπτωμάτων.
Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα βελτιώνει τα προβλήματα των ούλων
Γαστρεντερολογία και τεχνητή νοημοσύνη – ARTIFICIAL INTELLIGENCE (AI)
Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και η καλή στοματική υγιεινή θα βοηθήσει τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις βακτηριακές λοιμώξεις στο στόμα σας. Με τη διαχείριση του διαβήτη σας, θα είστε σε θέση, εντέλει, να μειώσετε και τα συμπτώματα της περιοδοντικής νόσου.
Ισχύει όμως και το αντίστροφο…
Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι με τη θεραπεία της νόσου των ούλων και την καλή στοματική υγεία, μπορείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τα συμπτώματα του διαβήτη. Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) συνιστά:
- να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με μαλακή βούρτσα
- να καθαρίζετε τα δόντια σας με οδοντικό νήμα
- να χρησιμοποιείτε αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα
- να καθαρίζετε τυχόν τεχνητές οδοντοστοιχίες κάθε μέρα εάν τις φοράτε
- να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας για τακτικές εξετάσεις και να τον ενημερώνετε αμέσως εάν εμφανίσετε συμπτώματα ουλίτιδας, όπως κόκκινα, πρησμένα ούλα, ή ούλα που ματώνουν.