Ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο της σύγχρονης καρδιολογίας είναι η ευρεία χρήση της τηλεϊατρικής. Η δυνατότητα να παρακολουθούν οι ασθενείς τις καρδιακές τους λειτουργίες από απόσταση και να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους από το ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού τους, αποτελεί επανάσταση. Χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες και φορητές συσκευές, όπως τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches) και οι εγκατεστημένες εντός του σώματος συσκευές παρακολούθησης, οι καρδιολόγοι μπορούν να λαμβάνουν κρίσιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων, όπως οι ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμίες).
Η ανάλυση τώρα Μεγάλων Δεδομένων (Big Data Analytics) είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καρδιολογίας. Τα τεράστια ποσά δεδομένων που συλλέγονται καθημερινά, μπορούν να αναλυθούν για να αποκαλύψουν πρότυπα και να προσδιορίσουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, οι γιατροί είναι σε θέση να εκτελούν προκαταρκτικές διαγνώσεις, να προβλέπουν εξελίξεις της υγείας του ασθενή και να σχεδιάζουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας με βάση αποδείξεις. Πιο απλά, ας υποθέσουμε ότι στο νοσοκομείο επεξεργαζόμαστε δεδομένα από 100.000 ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης, αλγόριθμοι μηχανικής εκμάθησης εντοπίζουν ότι ασθενείς που έχουν ένα συνδυασμό υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλές τιμές χοληστερόλης και συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες, έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα κατά τα επόμενα πέντε χρόνια. Με αυτή τη γνώση, οι καρδιολόγοι μπορούν να αναγνωρίσουν τους ασθενείς που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο και να προτείνουν προληπτικά μέτρα. Μπορούν, ακόμα, να προσαρμόσουν τις θεραπείες γι’ αυτούς τους ασθενείς, όπως να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης ή να προτείνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής (π.χ. διατροφή και άσκηση).
Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στον τομέα της Καρδιολογίας είναι εξίσου σημαντική. Οι αλγόριθμοι ΑΙ μπορούν να επεξεργάζονται ιατρικές εικόνες από τους υπερήχους καρδιάς ή από το ΗΚΓ με υψηλή ακρίβεια, βοηθώντας τους καρδιολόγους να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια καρδιαγγειακών παθήσεων. Δηλαδή σημεία που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να αναγνωρίσει και επαναλαμβάνονται στατιστικά σε πολλούς ασθενείς. Επιπλέον, τα συστήματα υποβοηθούμενης διάγνωσης δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να επικεντρωθούν σε περίπλοκες περιπτώσεις, αφήνοντας απλούστερες διαγνώσεις στα αυτοματοποιημένα συστήματα.
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Ακόμη, η προσωποποιημένη ιατρική και η γενετική παίζουν ξεχωριστό ρόλο στην καρδιολογία. Η ανάλυση των δεδομένων του DNA ενός ασθενούς μπορεί να αποκαλύψει γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Οι καρδιολόγοι μπορούν έτσι να αναπτύξουν προσωποποιημένες θεραπείες που στοχεύουν τις συγκεκριμένες ανάγκες και το προφίλ κινδύνου κάθε ασθενούς, προτείνοντας ίσως ακόμη και αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπευτικά μέτρα που είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στα ατομικά χαρακτηριστικά του.
Η σύγχρονη Καρδιολογία στην Ψηφιακή Εποχή αξιοποιεί τεχνολογίες διασύνδεσης ασθενούς – γιατρού, προηγμένα σχήματα ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων και καινοτομίες Τεχνητής Νοημοσύνης για να βελτιώνει σημαντικά τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να εξελίσσεται, οι καρδιολογικές υπηρεσίες γίνονται όλο και πιο ακριβείς, προσβάσιμες και προσωποποιημένες, εξασφαλίζοντας καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς και μειώνοντας το βάρος των καρδιαγγειακών ασθενειών παγκοσμίως.
Η καρδιά μας είναι η πηγή της ζωής μας. O Σεπτέμβριος είναι αφιερωμένος στην Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, ας θυμηθούμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε την καρδιά μας καθημερινά. Μια υγιής καρδιά συμβάλλει σε περισσότερες στιγμές ευτυχίας και ευημερίας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.