Κανείς δεν ξέρει ποια πορεία θα πάρει η εποχική γρίπη εφέτος, εάν και πώς θα επηρεαστεί από την ταυτόχρονη κυκλοφορία του κορονοϊού. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι “ανύπαρκτη”, όπως έγινε τα δύο πρώτα χρόνια της πανδημίας, αλλά ήδη από το καλοκαίρι καταγράφει κρούσματα και πλέον οι επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτωματολογία γριπώδους συνδρομής αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από τις 7 έως και τις 13 Νοεμβρίου, καταγράφηκε 11,9% αύξηση στις επισκέψεις στους γιατρούς συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα, έξι από τα 49 δείγματα που ελέγχθηκαν για ιούς της γρίπης βρέθηκαν θετικά σε γρίπη Α και αφού υποτυποποιήθηκαν αποδείχθηκε ότι όλα ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Από την αρχή της εφετινής επιτήρησης της γρίπης, δηλαδή από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν ελεγχθεί συνολικά 278 δείγματα και έχουν βρεθεί θετικά σε γρίπη τα 11, δηλαδή το 4%. Ενα κρούσμα μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου καταγράφηκε ως ιδιαίτερα σοβαρό, που χρειάστηκε δηλαδή νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να επεκταθεί και έως το τέλος του μήνα να πραγματοποιήσουν εμβόλιο όσοι ανήκουν στις ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι μπορεί να νοσήσουν βαριά και να κινδυνεύσουν από τη γρίπη. Μέχρι στιγμής έχουν συνταγογραφηθεί περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντιγριπικά εμβόλια και έως την περασμένη Πέμπτη είχαν πραγματοποιηθεί περίπου 1,8 εκατομμύρια. Παρότι ημέρα με την ημέρα αυξάνονται, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός παραμένει μη ικανοποιητικός.
Στο πλαίσιο αύξησης της συμμετοχής των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται την κατάργηση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης – ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρούν έντονα οι Ιατρικοί Σύλλογοι. Οι λεπτομέρειες του νέου πλαισίου αναμένονται καθώς δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με το κόστος. Για ό,τι δεν συνταγογραφείται το αντίτιμο πληρώνουν οι πολίτες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς πολίτες χρειάζονται το εμβόλιο και υπάρχει ισχυρή σύσταση από τις επιστημονικές αρχές να το κάνουν, είναι υπό επεξεργασία σχέδιο ώστε να χορηγείται δωρεάν και χωρίς συνταγή. Βάσει κριτηρίων δηλαδή και με τη χρήση του ΑΜΚΑ, ο φαρμακοποιός θα βλέπει εάν ο πολίτης ανήκει στις κατηγορίες των δικαιούχων ώστε το κόστος του εμβολίου να το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και να μην το πληρώνει ο πολίτης από την τσέπη του.
Ειδήσεις σήμερα
Κιβωτός του Κόσμου – Καταγγελία σοκ: Χτυπούσαν και κλείδωναν τα παιδιά σε κλουβί