Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες, καθώς η δικογραφία βρίσκεται από την Παρασκευή στα χέρια των δικαστικών αρχών, που θα δρομολογήσουν τη μετέπειτα πορεία των ερευνών. Στο κάδρο μέχρι στιγμής βρίσκεται ο επικεφαλής της ΜΚΟ Κιβωτός του Κόσμου πατέρας Αντώνιος, τον οποίο φέρονται να εμπλέκουν σε περαστικά σεξουαλικής κακοποίησης δύο καταθέσεις νεαρών που είχαν φιλοξενηθεί σε δομές, αλλά και τρεις ακόμα εργαζόμενοι. Πρόκειται για άτομα που, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν αναλάβουν ρόλους στην «Κιβωτό», μεγάλωσαν στις δομές της. Στις καταγγελίες σε βάρος τους γίνεται λόγος για ξυλοδαρμούς και συστηματικές κακοποιητικές συμπεριφορές. Μάλιστα τα συγκεκριμένα πρόσωπα φέρεται να ανήκουν στο στενό περιβάλλον του υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης.
«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Κιβωτός του Κόσμου», προσθέτοντας: «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο, άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων) περιστατικών, από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο, αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των Αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας».
«…όσο τον πλησίαζα και δενόμουν μαζί του, είχα αρχίσει στην ουσία να τον υπηρετώ», αναφέρει ο 18χρονος πρώην τρόφιμος της «Κιβωτού», που κατήγγειλε στον Συνήγορο του Πολίτη περαστικά ασέλγειας σε βάρος του από τον επικεφαλής της οργάνωσης.
Οι περιγραφές του στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων, τις οποίες δημοσίευσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», σοκάρουν. «…στην Καλαμάτα από το καλοκαίρι μέχρι και τον Νοέμβριο που κάναμε μπάνιο στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε, άρχιζε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Στην αρχή προσπάθησα να τον δικαιολογήσω με την αγάπη που του είχα και δεν έλεγα τίποτα», αναφέρει χαρακτηριστικά σε μέρος της κατάθεσής του. Ο νεαρός, ακολουθώντας τις προτροπές του πατέρα Αντώνιου, μετακινήθηκε από τη δομή του Κολωνού σε αυτή του Βόλου και στη συνέχεια στην Καλαμάτα. Μάλιστα τον ακολούθησε και σε αρκετές εκδρομές σε άλλες δομές της χώρας, όπου και εκεί καταγγέλλει αντίστοιχα περιστατικά.
«Μετά τα Χριστούγεννα του 2020 έκανε ένα χειρουργείο και επειδή ήθελε ένα παιδί να τον βοηθάει, είπε να έρθω εγώ από την Καλαμάτα. Ετσι, ήρθα στην Αθήνα, όπου κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο ήμουν μαζί του», περιγράφει σε άλλο μέρος της κατάθεσης ο νεαρός, προσθέτοντας ότι «αν και έμενα σε ξεχωριστό δωμάτιο, σχεδόν όλη μέρα ήμουν μαζί του για να τον φροντίζω (σ.σ. αναφέρεται σε πράξεις και περιγραφές που δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν)». Σε ορισμένα από αυτά τα περιστατικά, ήταν μάρτυρας 16χρονος από τη δομή της Χίου, που κατέθεσε στην Αστυνομία.
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
«Μπαίνανε στα δωμάτια το βράδυ, τους φίμωναν και τους χτύπαγαν»
Συνολικά 5 δομές της «Κιβωτού» βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ερευνών, καθώς, εκτός από τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, οι Αρχές εξετάζουν πλήθος αναφορών για περιστατικά ξυλοδαρμού. Την Παρασκευή, η Εισαγγελία επέδωσε κλήση για κατάθεση σε 15χρονο φιλοξενούμενο της δομής της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων. Ο ανήλικος θα κληθεί να δώσει περιγραφές για τα όσα συνέβαιναν σε διαφορετική δομή, αυτή του Βόλου, καθώς φέρεται να είναι μάρτυρας σε ξυλοδαρμούς παιδιών.
«Μπαίνανε στα δωμάτια το βράδυ, τους φίμωναν και τους χτύπαγαν πάρα πολύ. Την επόμενη μέρα βλέπαμε, λέει, τα παιδιά να είναι χτυπημένα με μαυρισμένα μάτια και να φέρουν σημάδια χτυπημάτων και λέγαμε τι συνέβη και μας λέγανε ότι βλέπανε εφιάλτες και τραυματίστηκαν μόνα τους», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ένας 18χρονος σήμερα τρόφιμος της «Κιβωτού», περιγράφοντας περιστατικά ξυλοδαρμού στον Βόλο. Ο νεαρός «φωτογράφισε» δύο εργαζομένους της ΜΚΟ που είχαν είχαν την ευχέρεια να μετακινούνται από δομή σε δομή. Οπως είπε, τα συγκεκριμένα πρόσωπα, έπειτα από μία κλοπή, ήρθαν στον Βόλο και έκαναν προανάκριση για να δουν ποιος κρύβεται από πίσω. Εκεί φέρεται ότι κακοποίησαν και χτυπούσαν τρεις υπόπτους που θεωρούσαν ότι μπορεί να έκλεψαν τα χρήματα.
«Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΚΟ ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Σε αργία από τον Ιερώνυμο
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Σοκαρισμένος δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τις καταγγελίες πρώην τροφίμων στην «Κιβωτό του Κόσμου», που εμπλέκουν και τον ιδρυτή της, π. Αντώνιο Παπανικολάου. Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος απαγόρευσε στον ιερέα να ιερουργεί μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση, ενώ διέταξε και τη διενέργεια ανακρίσεων. «Στο όνομα της προστασίας των παιδιών, δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα η σταύρωσή τους και μάλιστα από “κληρικούς” που τα εκμεταλλεύονται και τα κακοποιούν παντοιοτρόπως, έχοντας, κατά τα λοιπά, πείσει και το πανελλήνιο για τις “αγνές” τους προθέσεις. Κάτι τέτοιο δεν το χωρά ειλικρινά ο ανθρώπινος νους», τονίζει σε δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος.
Σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος διευκρινίζει ότι η Αρχιεπισκοπή δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη οργάνωση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι (και) ο κ. Ιερώνυμος επισημαίνει ότι ο π. Αντώνιος, που είναι κληρικός της Αρχιεπισκοπής, είχε αρνηθεί να εποπτεύεται, αλλά και να συνεργάζεται η «Κιβωτός» με την Αρχιεπισκοπή.
«Ουδεμία σχέση είχε ή έχει με τη ΜΚΟ “Κιβωτό του Κόσμου”, η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν. Μόνος αρμόδιος για τη διοίκηση, τη διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της ΜΚΟ υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο».
Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αναφέρει «τόσο εμείς στην Εκκλησία, όσο και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία είμαστε σοκαρισμένοι στον υπέρτατο βαθμό», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «η Εκκλησία ούτε πρόκειται να ανεχθεί, πολλώ δε μάλλον να συγκαλύψει, επαίσχυντες και ειδεχθείς συμπεριφορές και πράξεις, που λερώνουν το ιερό ράσο».
Χαρακτηριστικά υποστηρίζει ότι «το ιερό ράσο, το ποτισμένο με αίμα Αγίων και Ηρώων, δεν είναι δυνατόν να το φέρουν και να το φορούν όσοι το χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα και πρόστυχα, χωρίς φόβο Θεού και ανθρώπων, για να καλύπτουν τις ανομίες τους και για να διαπράττουν εγκλήματα που στιγματίζουν ανεξίτηλα και για πάντα τις ζωές και τις ψυχές αθώων παιδιών».
Οι λέξεις αγάπη, στοργή και φροντίδα, σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο, «ούτε νοητικά πυροτεχνήματα μπορούν να είναι ούτε επικοινωνιακά εργαλεία για τη χειραγώγηση ανθρώπων, και δη ανηλίκων, και για την ικανοποίηση των πάσης φύσεως διαστροφών, που γεννούν νοσηροί και σάπιοι εγκέφαλοι».
Καταλήγοντας, ο κ. Ιερώνυμος θέτει την Εκκλησία στη διάθεση των Αρχών, προκειμένου να συμβάλει με κάθε τρόπο στην πλήρη διαλεύκανση αυτής της εφιαλτικής υπόθεσης.