Η επόμενη ημέρα της πανδημίας βρίσκει τους πολίτες αντιμέτωπους με προβλήματα ψυχικής υγείας σε διάφορα επίπεδα, όπως αποδεικνύουν διεθνείς μελέτες. Στο πλαίσιο αυτό, είναι η κατάλληλη στιγμή για υποστήριξη του πληθυσμού στο μεγαλύτερο βαθμό που γίνεται. Το υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, έχει ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία 106 Δομών, με χρηματοδότηση 55 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πιο αναλυτικά, έχουν ολοκληρωθεί 66 διαγωνισμοί για ισάριθμες νέες δομές και ήδη έχουν αδειοδοτηθεί 54 νέες Μονάδες (7 Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, 10 Κινητές Μονάδες, 21 Κέντρα Ημέρας και 15 Οικοτροφεία και Ξενώνες).
Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με όσα έχει προγραμματίσει η αρμόδια υφυπουργός Υγείας, Ζωής Ράπτη, και οι συνεργάτες της στο υπουργείο Υγείας, είναι:
Α. 12 οικοτροφεία και 1 ξενώνας για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές
Β. 8 μονάδες έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση
Γ. Κέντρα Ημέρας Ενηλίκων:
α) 6 Κέντρα Ημέρας και 5 Κινητές Μονάδες υποστήριξης ενηλίκων
β) 4 Κέντρα Ημέρας για υποστήριξη εργαζομένων
γ) 2 Κέντρα Ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Δ. Παιδιά και έφηβοι
α) 6 Κέντρα Ημέρας και 1 Κινητή Μονάδας Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων
Από τα παραπάνω,
2 Κέντρα Ημέρας αφορούν Διατροφικές Διαταραχές
2 Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά
1 Κέντρο Ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες
β) 3 ξενώνες παραβατικών εφήβων
Ε. Άνοια – Αλτσχάιμερ: 8 οικοτροφεία, 6 Κέντρα Ημέρας και 4 Κινητές Μονάδες για την υποστήριξη ασθενών που έχουν άνοια και Αλτσχάιμερ, καθώς επίσης και των συγγενών και των φροντιστών τους.
Ειδικά για εργαζόμενους
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόκειται να λειτουργήσουν άμεσα τέσσερα Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη εργαζομένων (Δ. Αττική, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία).
“Εξειδικευμένοι επαγγελματίες θα παρέχουν συμβουλευτική σε θέματα διαχείρισης άγχους και θυμού σχετικά με την εργασία, συγκρούσεων στο εργασιακό περιβάλλον, burnout, προβλημάτων στις σχέσεις του ατόμου λόγω ψυχοπιεστικών συνθηκών στην εργασία, κ.ά”.
Τα παραπάνω ανέφερε η Υφυπουργός Υγείας που συμμετείχε σε επιστημονικό συνέδριο με θέμα την Ψυχική Υγεία στους χώρους εργασίας, καθώς και την αναγκαιότητα παροχής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους εργαζομένους και τις δομές στήριξης των εργαζομένων.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της HELLAS EAP, την Εrnst Υoung Ελλάδος και το Πειραματικό Εργαστήρι Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, για την Ψυχική Υγεία και ευεξία των εργαζομένων στην ελληνική αγορά, το 2021, και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση, ένα ποσοστό των εργαζομένων δεν μπορεί να διαχειριστεί το στρες και πιο επιβαρυμένοι είναι οι γυναίκες και οι νεότεροι.
Επιδοτήσεις για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Απολογείται για βιασμό ο πρώην σκηνοθέτης του «Σασμού»