Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ECDC, έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά στη Γερμανία, ένα στην Αυστρία, ένα στη Γαλλία, δύο στην Ελβετία και 53 στην Τουρκία. Συγκριτικά με προηγούμενη ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο, στις 10 Μαρτίου 2023, υπάρχει αύξηση κατά 18 περιπτώσεις στη Γερμανία, μία στη Γαλλία και μία στην Ελβετία.
Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή στις ευρωπαϊκές υγειονομικές Αρχές δείχνουν ότι όλα τα περιστατικά είχαν ιατρικές παρεμβάσεις με στόχο την απώλεια βάρους. Αυτές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 3 Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2023 στην Τουρκία. Τα κρούσματα είχαν λάβει ενδογαστρικές ενέσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (BoNT) σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία: ένα στην Κωνσταντινούπολη και ένα στη Σμύρνη. Αρκετά περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία, κάποιοι εκ των ασθενών σε ΜΕΘ, προκειμένου να λάβουν θεραπεία με αντιτοξίνη αλλαντίασης.
Το ECDC ενθαρρύνει τα άτομα που έχουν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη για τη συγκεκριμένη ενδογαστρική θεραπεία μεταξύ 3 Φεβρουαρίου και 1ης Μαρτίου 2023 να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή, ειδικά εάν εμφανίσουν συμπτώματα όπως αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή ή/και στην κατάποση.
Επίσης, το Κέντρο συστήνει στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να αποφεύγουν το γαστρικό μπότοξ για την παχυσαρκία στην Τουρκία, καθώς αυτό συνδέεται επί του παρόντος με σημαντικό κίνδυνο εμφάνισης αλλαντίασης. Ερευνες που διεξήγαγαν οι τουρκικές Αρχές αποκάλυψαν ότι τα προϊόντα BoNT ήταν μεν αδειοδοτημένα, αλλά όχι και εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Οι δύο ιδιωτικές κλινικές στην Τουρκία έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους σε σχέση με τη συγκεκριμένη μέθοδο και έχουν ξεκινήσει έρευνες για τους εμπλεκομένους.
Νέα μέθοδος
Ευλογιά των πιθήκων: Επείγουσα σύγκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στις 22 Νοεμβρίου
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρο Δ.Σ. του νοσοκομείου «Ελπίς», Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, το γαστρικό μπότοξ είναι μια μέθοδος μη επιστημονικά αποδεκτή. «Δεν συνιστάται από καμία ιατρική ομάδα ως αποτέλεσμα μεγάλων μελετών. Είναι περισσότερο μέθοδος σχετικά καινούργια, τα τελευταία περίπου τρία χρόνια, που κυκλοφορεί… στόμα με στόμα», αναφέρει στον «Ε.Τ.» και σημειώνει: «Θεωρητικά, μια παράλυση του στομάχου με τη χορήγηση ουσίας (σ.σ.: τοξίνης) θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν αρνητισμό και να κόψει την όρεξη». Ωστόσο, δεν αποτελεί μια μέθοδο που έχουν στη «φαρέτρα» τους οι γιατροί για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και την απώλεια βάρους.
Επειδή, όμως, ένας ασθενής αναζητώντας πληροφορίες στο Διαδίκτυο, παρατηρεί ότι πρόκειται για θεραπεία που μπορεί να γίνει και στη χώρα μας, το μεγάλο ερώτημα είναι «τι πρέπει να γνωρίζει για να είναι υποψιασμένος;». Πάνω σε αυτό, ο κ. Χαλβατσιώτης εξηγεί ότι υπάρχουν τρεις ευρέως χρησιμοποιούμενες χειρουργικές μέθοδοι απώλειας βάρους (δαχτυλίδι, «μανίκι», μεγάλο bypass), ακόμη μία, το λεγόμενο «μπαλόνι», ενώ διαφορετική κατηγορία αποτελούν οι φαρμακευτικές θεραπείες. Η προσπάθεια, δηλαδή, απώλειας βάρους με χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων. «Σαφώς, ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής, συνδυασμένο με άσκηση, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος», τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ.
Η νόσος και τα συμπτώματα
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum και μερικές φορές από στελέχη του βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii.
Υπάρχουν έξι μορφές αλλαντίασης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:
- η τροφιμογενής (από κατανάλωση τροφών που περιέχουν την τοξίνη),
- η βρεφική (από κατανάλωση σπόρων που εγκαθίστανται στο έντερο και στη συνέχεια εκβλαστάνουν σε βακτήριο που παράγει τοξίνη),
- η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων (ίδιας αιτιολογίας με τη βρεφική),
- η προκαλούμενη από τραύμα (η νευροτοξίνη παράγεται από μολυσμένο τραύμα),
- η ιατρογενής (από τυχαία ένεση νευροτοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία ασθενή αντί του προκαθορισμένου θεραπευτικού στόχου),
- η εισπνευστική (από εισπνοή αερολύματος νευροτοξίνης).
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν διπλωπία, θολή όραση, βλεφαρόπτωση, βραδυγλωσσία, δυσκαταποσία, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία. Ολες οι μορφές αλλαντίασης μπορεί να είναι θανατηφόρες και χρήζουν άμεσης θεραπευτικής αντιμετώπισης.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
- 87 περιστατικά αλλαντίασης από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαρτίου
- 30 στη Γερμανία
- 1 στην Αυστρία
- 1 στη Γαλλία
- 2 στην Ελβετία
- 53 στην Τουρκία