Κοντολογίς «οι άνθρωποι ηλικίας 20 και 30 ετών γερνάνε πολύ πριν την ώρα τους» διαπιστώνει νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2015 από τον διεθνή ασφαλιστικό κολοσσό BUPA. Τα πορίσματα από τη μελέτη της εταιρείας σε 60.000 ιατρικές επεμβάσεις και επισκέψεις σοκάρουν.
Πιο συγκεκριμένα, η αφαίρεση των αιμορροΐδων και των κιρσών ήταν δύο από τις πιο κοινές διαδικασίες στην κατηγορία των νοσημάτων του κυκλοφορικού συστήματος και των καρδιαγγειακών παθήσεων, τόσο στις κατηγορίες 26 έως 35 ετών όσο και στις ηλικίες 36-45 ετών.
Τα προβλήματα αυτά δεν θα έπρεπε κανονικά να αγγίζουν τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, εξηγεί ο δρ. Στιβ Ιλέι, διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών της Bupa στη Βρετανία. «Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς τον χρόνο που ξοδεύουν οι νέοι σήμερα, καθισμένοι μπροστά στα κινητά τους τηλέφωνα, τα τάμπλετ, τις κονσόλες παιχνιδιών τελευταίας τεχνολογίας, μπορεί εύκολα να καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό» προσθέτει. Μία από τις πέντε πιο κοινές επεμβάσεις στους ανθρώπους 36-45 ετών είναι η αρθροσκοπική επέμβαση γόνατος, ενώ το ποσοστό των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών που παραπονιέται για πόνους στη μέση ή τον αυχένα εκτοξεύθηκε μέσα σε ένα μόλις χρόνο κατά 45%.
«Οταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λάπτοπ ή κινητά στο κρεβάτι ξεχνάνε τη στάση του σώματός τους, καμπουριάζουν πάνω από την οθόνη και αφήνουν χωρίς υποστήριξη τη σπονδυλική τους στήλη, συνήθειες που μπορεί να βλάψουν μακροπρόθεσμα τη στάση του σώματος και να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη και τον λαιμό» εξηγεί στον Ιndependent.
Στις νεαρές ηλικίες διαπίστωσε επίσης η έρευνα -εκτός από τους μυοσκελετικούς πόνους και τα προβλήματα στη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος- «θερίζουν», επίσης, τα έλκη στομάχου και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, παθήσεις που επίσης συνδέονται με το άγχος. Στην ιστοσελίδα της ασφαλιστικής εταιρείας Bupa, τέλος, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αναζητήσεις για τις ασθένειες που συνδέονται με το στρες, γεγονός που οφείλεται στις περισσότερες ώρες εργασίας, το φορτωμένο πρόγραμμα αλλά και την έλλειψη της ικανότητάς μας να αποφορτιζόμαστε, να «κατεβάζουμε διακόπτες» δηλαδή και να αφήνουμε λίγο… εκτός όλα όσα μας αγχώνουν.
Το στρες και η καθιστική ζωή υπαίτιοι του φαινομένου
Η φύση του σύγχρονου τρόπου ζωής –που μας αναγκάζει να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση– παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάδυση της λεγόμενης «Γενιάς του Στρες», λένε οι ειδικοί.
Από τα 20 τους κιόλας χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα εργάζονται ατελείωτες ώρες με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, χωρίς να έχουν συχνά τη δυνατότητα για ένα «χορταστικό» διάλειμμα που θα γεμίσει τις μπαταρίες τους. Η τάση αυτή αν συνδυαστεί με την κακή στάση του σώματος και την έλλειψη κίνησης, είναι βέβαιο ότι θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Πόσο μάλλον όταν πολλοί 20ρηδες και 30ρηδες το βράδυ που θα επιστρέψουν σπίτι, παρατείνουν… την παραμονή τους μπροστά σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών.
Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ο σύγχρονος άνθρωπος για να αντιστρέψει αυτή την τάση; Νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι άνθρωποι στα είκοσι και στα τριάντα τους, να πατάνε το κουμπί του «στοπ», να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους και να εκτιμάνε σωστά το πώς αισθάνονται, λέει ο δρ Ιλέι. «Μην υποθέσετε ότι αν δεν έχετε συμπτώματα είστε απολύτως υγιείς. Μην υποθέσετε ότι δεν μπορείτε να αναπτύξετε παθήσεις στις αρθρώσεις και τα γόνατα, επειδή τα έχετε δει να ταλαιπωρούν μόνο τους παππούδες σας» λέει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει: «Αν το σώμα σας εμφανίζει σημάδια κόπωσης στα 20 και τα 30 και εσείς τα αγνοείτε, φανταστείτε τι θα συμβεί όταν φθάσετε τα 60» προειδοποιεί, συνιστώντας την ίδια στιγμή να μην αγνοούμε τα «καμπανάκια» στην ψυχική μας υγεία. «Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το πώς κοιμάστε, την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και την προσωπική ζωή σας και πόσο χρόνο χρειάζεστε για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε. Ολα αυτά είναι πολύ σημαντικά και αλληλένδετα και με τη σωματική σας υγεία».
Οι σημερινοί 20ρηδες και 30ρηδες έχουν δεκαετίες ζωής μπροστά τους. Το άγχος δεν θα έπρεπε να είναι ανασταλτικός παράγοντας για τον τρόπο ζωής τους, εξελίσσεται όμως προς αυτή την κατεύθυνση. Ορισμένες διορθωτικές κινήσεις μπορούν σταδιακά να σταματήσουν όσο είναι νωρίς τη μάστιγα «των παθήσεων των παλιότερων γενιών» που πλήττει πλέον τα εγγόνια τους. «Είναι σημαντικό να γυρίσει η παλίρροια τώρα» καταλήγει.
*240 φορές μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκε στην ιστοσελίδα της Bupa η αναζήτηση για το «σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου».
*45% το ποσοστό των νέων ηλικίας 16-24 ετών που παραπονέθηκαν για προβλήματα στη μέση ή τον αυχένα μέσα στο 2015, ενώ το 2014 το ποσοστό άγγιζε το 28%
*1 στις 5 πιο συχνές επεμβάσεις στους νέους 16-25 ετών είναι η αρθροπλαστική γόνατος
ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου